Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Minst ett lag på medaljeplass
Slutt og norsk seier 78-75 over Sverige for U18-landslaget! Fra venstre ser vi Noah Bye, Gabriel Ögluson, Sivert Nordheim, Ruben Langerød og Kristoffer Teigland.
FOTO: SIVERT RØSEID
Slutt og norsk seier 78-75 over Sverige for U18-landslaget! Fra venstre ser vi Noah Bye, Gabriel Ögluson, Sivert Nordheim, Ruben Langerød og Kristoffer Teigland. FOTO: SIVERT RØSEID

Minst ett lag på medaljeplass

Med nordisk-ukas femte og sjette norske seier sørget U18- og U16-gutta en sjelden dobbelt-jubel fredag ettermiddag. U18 menn er sikret medalje og vinner mest sannsynlig sølv, mens debutantene på U16 menn har vunnet to av tre kamper og ligger på tredjeplass før de to siste mot Sverige og Estland.

 

U18 menn Norge – Sverige 78-75

U16 menn Norge – Danmark 81-79

U18 kvinner Norge – Sverige 59-68

U16 kvinner Norge – Danmark 50-75

U18-guttene mistet i praksis gullsjansen i førsteperioden i åpningskampen mot Finland (4-15!) i en kamp som ble tapt 64-77. Men nå har Norge vunnet tre kamper på rad og med 78-75 over Sverige fredag sikret de medalje.

Det blir sølv hvis Finland slår Danmark, uansett om Norge vinner eller taper mot Island lørdag morgen (10.00). Og hvis Norge vinner, er det bare hvis danskene slår finnene med mellom 10 og 15 poeng de norske gutta faller ned på bronseplass.

– Vi lærer litt i hver kamp og er blitt litt bedre for hver kamp, forteller Audun Eskeland.

– Men vi er fortsatt ganske dårlige på enkelte områder og har et litt uforløst potensial.

 

Svenske straffebom i siste sekund

Svenskene ledet 44-41 ved pause i Rosenborghallen, men Norge overtok og førte fra slutten av tredje periode og ut. Med 2 minutter igjen å spille sto det 75-65 i norsk favør, men det ble likevel spenning til siste sekund.

Med 0,5 igjen på tavla ble Casper Pohto ifølge dommerne feilet av Dante Olsen på en trepoenger – og Sverige lå akkurat 3 poeng bak, 75-78.

– En høyst tvilsom call, mente Audun Eskeland.

Uansett tålte ikke svensken presset og bommet alle tre straffene.

– Da han bommet den andre, var seieren klar, fastslo Eskeland.

 

Monsterdunk og forsvarsspill

Coachen ga spesiell ros til Erik Bueno Knutsen.

– Erik endret kampen med sitt defensive spill og tente fyr på alt og alle med monsterdunken han hadde i tredje periode, sa Eskeland.

Den norsk-spanske guarden klinte til med en dunk og ga Norge 60-55 like før slutt i perioden. Det ga en kjærkommen 5-poengsledelse og et psykologisk overtak for det norske laget.

Oscar Hellebust styrte Norge fra pointguarden, la 3 av 4 trepoengere og endte som toppscorer med 22 poeng.

Ludvik Bergseng ruvet og hadde 15 poeng og 10 returer, mens William Kruse leverte en solid kamp med 8 poeng og 8 returer.

 

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 22, Ludvik Mürer Bergseng 15, Sivert Wærstad Nordheim 12, Elias Demoniere 8, William Ljones Kruse 8, Dante Olsen 6, Erik Bueno Knutsen 5, Kristoffer Teigland 2.

Toppscorere Sverige: Isak Homelius 13, Nathaniel Nzonyansi 13, Hugo Tidare 13.

 

Medaljesjanse for U16-gutta

Med sin andre seier på tre kamper i nordisk er Norges U16-gutter på tredjeplass før de avsluttende kampene mot Sverige lørdag og Estland mandag.

Norge storspilte i første omgang og ledet 46-37 ved pause og 57-44 midtveis i tredje periode, men Danmark kom tilbake anført av Anton Hjorth som la 8 av 12 trepoengere!

Med 5 minutter igjen å spille tok danskene ledelsen for fjerde gang i sisteperioden, 73-72.

Da tok flere norske spillere ansvar:

Jakob Ellingsen la en trepoenger til 75-73-ledelse og etter at Danmark hadde utlignet sendte Kevin Leraand elegant Norge opp i 77-75 før han ble feilet og satte to straffer til 79-75.

Danmark reduserte til 79-77, men da gikk Viktor Brovold-Kühn sterkt inn og la 81-77.

Og så ble det ikke tid nok for danskene, som bare fikk en redusering 4 sekunder før slutt.

– Vi hadde en god start, men Danmark har et sterkt lag og ga oss en tøff jobb med å holde på ledelsen. Vi forventet jo ikke at nummer 28 skulle treffe 8 treere, fastslo Milovan Savic, som ledet det norske laget fredag.

– Men vi holdt oss til kampplanen vår og det ble bra mot slutten.

 

Stoppet Danmarks stjerne

9 av 11 norske spillere, men blant de viktigste var likevel en av de to som ikke gjorde det: Mio Mandt leverte en solid forsvarskamp mot Danmarks stjerne Oskar Skaaning som måtte nøye seg med 9 poeng og som hadde 6 turnovers.

– Vi har 12 mann som kan spille og noen ganger passer det ikke for enkelte spillere, andre ganger helt perfekt, avhengig av motstander. Mio steppet virkelig opp i dag og stoppet deres bestemann, understreket Savic.

 

«Silent killer» og Luka Doncic!

Han hadde mye ros å gi også til Kevin Leraand. Sørsias scoringsmaskin ble viktig for Norge da kampen skulle avgjøres.

– Han er en «silent killer», bruker hodet og gjør alltid de riktige bevegelsene. Han er en Luka Doncic i vårt lag, veldig smart og hjelper med å ta ansvar fra guardene når han tar ballen opp banen.

– Men jeg vil ikke nevne så mange navn, vi er et lag og William Dronsett som er skadet var fantastisk i dag med å heie på de andre guttene, sa treneren.

Norges lag viste styrke ved å vinne en jevn kamp for andre gang.

– Det har vært en glede å være med på å coache denne gruppen fra første dag. De har vist hvor rolige de er og hvor villige de er til å jobbe hardt. De lytter nøye og gjennomfører det vi planlegger veldig bra, sa Milovan Savic.

Lørdag er det spillefri i U16-nordisk i Kisakallio, søndag skal Norge møte et svensk lag som står med tre tap, mandag Estland som er mesterskapets fremste favoritt og som i likhet med Finland har vunnet sine tre første kamper.

 

Poengscorere Norge: Jakob Ellingsen 16, Christoffer Vråle Rønning 13, Edvard Orskaug 13, Kevin Leraand 12, Viktor Brovold-Kühn 8, Evert Dahlberg 8, Oskar Falba 7, William Rødsten Kristiansen 2, Håkon Odera Seem 2.

Toppscorere Danmark: Anton Hjort 31, Jeppe Kenny Christensen 11, Laurits Bomholt Aaboe 10.

 

Kunne ikke følge Sverige

U18-jentene ble jagende noen få poeng bak Sverige i det meste av fredagens kamp, måtte se seg slått 68-59 og mistet dermed sjansen til å vinne medalje i årets nordiske mesterskap.

Nå må Norge slå Island i siste kamp lørdag for å unngå sisteplassen. Island, Sverige og Norge står alle med 1-3 i seire og tap, mens Estland er på 2-2 før siste runde.

De norske spillerne øynet et håp da Ida Johansen reduserte til 60-51 med en trepoenger 4 minutter før slutt, men svenskene dro fra til 66-53 før Norge fikk pyntet litt på resultatet helt mot slutten.

Ida Johansen var Norges toppscorer med 16 poeng etter solid skyting, mens Lina Blanco var lagets mest effektive spiller med 8 poeng, 14 returer og 3 steals.

 

Poengscorere Norge: Ida Johansen 16, Aurora Grieg Toyomasu 12, Anna Hovig Wikstrøm 12, Lina Hønsi Blanco 8, Sophia Priestley 7, Tuva Nyland Rotherud 4.

Toppscorere Sverige: Hanna Medina Kajevic 19, Liv Blomkvist 11.

 

Spilte jevnt med Danmark i tre perioder

U16-jentene leverte sin beste kamp til nå, ledet 39-38 over Danmark tidlig i tredje periode og holdt følge til 46-49 noen minutter før slutt i perioden.

Så sprakk det i den fjerde: Danskene fikk inn en 9-0-run og stakk fra, det endte 75-50.

Men de norske spillerne hadde all grunn til å være fornøyde med kampen.

– Spesielt i de to første periodene gjør vi mye bra. Jobber som et kollektiv, finner hverandre og setter hverandre opp, sa U16-landslagstrener Eirik Ljostveit.

– Vi klarer å gjennomføre plays og oppsett vi har trent og kommer mye med til vår rett. Klarer å bryte presset til Danmark mye mer enn vi har klart mot de andre lagene.

 

Siena Sanford: 20 poeng

Siena Sanford hadde 16 poeng til pause, endte med 20 og leverte en solid kamp for Norge.

– Hun er veldig bra for oss i dag, også fordi andre spillere beveger seg bra, så hun ikke må gjøre alt selv. Hun kommer til åpne skudd og driver fordi vi har hatt gode bevegelser i forkant, understreker Ljostveit.

Noen minutter tidlig i andre periode plasserte også andre spillere i fokus:

13-årige (!) Nora Graver Svenningsen fra Skjetten reduserte til 17-18 etter en lekker «up and under», Midtbyens Sofia Brown skaffet to straffer og traff den ene etter en sterk drive (18-20), Emmy Løland Mignotte fra Oppsal satte en trepoenger (21-20) og Sofia Brown enda en norsk treer (24-21).

– Det er spillerne kanskje ikke så mange har hørt om, men de har prestert bra på samlinger og blitt tatt ut. Det er gøy å se at de tar ansvar og tør å vise seg fram, sier landslagstreneren.

Nå ser han fram til de avsluttende kampene mot Sverige og Estland, søndag og mandag.

– Det er en fin avslutning på nordisk for oss, i kamper hvor vi skal kunne konkurrere. Målet er å bli bedre for hver kamp og ta med oss det vi lærer her over til EM senere i sommer, fastslår Eirik Ljostveit.

 

Poengscorere Norge: Siena Sanford 20, Nora Nyland Rotherud 9, Sofie Hoelsbrekken 6, Sofia Brown 4, Nora Graver Svenningsen 3, Emmy Løland Mignotte 3, Solveig Bakken Dragøy 2, Fatou Badjie 2, Ariane Gaustad Bruås 1.

Toppscorere Danmark: Isabella Marion 18, Victoria Escartin 11, Emilie Nørregaard 10, Annikka Boje Sørensen 10.     

 

U18-NORDISK, SÖDERTÄLJE FREDAG:

U18 KVINNER

Norge – Sverige 59-68, Estland – Danmark 77-71, Finland – Island 79-71.

Stillingen: Finland 4-0, Danmark 3-1, Estland 2-2, Island 1-3, Sverige 1-3, Norge 1-3.

Siste runde, lørdag: Norge – Island (12.15), Finland – Danmark (12.15), Sverige – Estland (14.30).

 

U18 MENN

Norge – Sverige 78-75, Danmark – Estland 96-80, Finland – Island 90-78.

Stillingen: Finland 4-0, Norge 3-1, Danmark 3-1, Sverige 1-3, Estland 1-3, Island 0-4.

Siste runde, lørdag: Norge – Island (10.00), Finland – Danmark (10.00), Sverige – Estland (14.30).

 

U16-NORDISK, KISAKALLIO FREDAG:

U16 Kvinner:

Norge – Danmark 50-75, Island – Estland 92-80, Finland – Sverige 81-49.

Stillingen (seire-tap): Finland 3-0, Sverige 2-1, Island 2-1, Danmark 2-1, Estland 0-3, Norge 0-3.

Søndag: Norge – Sverige (13.15), Finland – Estland (15.45), Island – Danmark (16.00).

 

U16 Menn:

Fredag: Norge – Danmark 81-79, Finland – Sverige 81-51, Estland – Island 81-74.

Stillingen: Estland 3-0, Finland 3-0, Norge 2-1, Island 1-2, Danmark 0-3, Sverige 0-3.

Søndag: Norge – Sverige (18.45), Island – Danmark (13.00), Estland – Finland (18.30).