Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Kjemper om landslagsplasser
19-åringene Fredrik Kleivdal (Bærum) og Erik Lie Viken (Kongsberg Miners) er to av de 11 spillerne som møtes til kandidatcamp i Asker og Oslo førstkommende helg.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
19-åringene Fredrik Kleivdal (Bærum) og Erik Lie Viken (Kongsberg Miners) er to av de 11 spillerne som møtes til kandidatcamp i Asker og Oslo førstkommende helg. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Kjemper om landslagsplasser

Mathias Eckhoff har samlet 11 spillere til helgens kandidatcamp der fire får plass i 14-mannstroppen til landskampene mot Dominikanske Republikk og Portugal i Madrid 22. og 24. juni.

– Kampene i Madrid betyr at vi endelig kan øve i situasjoner som ikke er tellende. Mens andre lag har treningsleir over flere uker og gjerne spiller fire-fem kamper og får sjekket ut hva de må gjøre bedre, er det første gang vi spiller treningslandskamper, sier Mathias Eckhoff.

Norge innledet kvalifiseringen for VM i 2027 med borteseier over Luxembourg (72-58) i februar og spiller en slags første «finale» i trelagsgruppa når de møter Romania i Nordstrand Arena 21. november.

 

Nøkkelspillere står over

Da vil alle de beste spillerne være tilgjengelige, men i Madrid stiller det norske laget uten blant andre Chris-Ebou Ndow, Kristian Sjølund, Stian Mjøs, Sjur Dyb Berg og Tobias Rotegård.

– Det er dumt at vi har noen frafall, men sånn vil det være under sesongen også. Da får andre steppe opp og prøve seg, understreker landslagssjefen.

 

Savic på landslaget

Mest oppsiktsvekkende er uttaket av Milovan Savic. 36-åringen har snart vært sju år i Norge, mottar norsk statsborgerskap senere i sommer og kan spille i kampene i Madrid som er uoffisielle og ikke i FIBA-regi.

– Som i Gimle kan Milovan være en som limer sammen et forsvar og som er et aksepunkt i folk kan bevege seg rundt i angrep. Han vil skape ballbevegelse og han skyter godt utenfra, sier Eckhoff om den 2,05 m lange montenegrineren, to ganger MVP i norsk basket og sentral bak Gimles NM-gull i 2022 og 2023.

 

Markerte seg i Kroatia

Andrija Blatancic (28) har ikke spilt i Norge på mange år, men hadde en solid sesong for Alkar Sinj i den øverste ligaen i Kroatia.

– I første halvdel av sesongen spilte han veldig bra og snittet på 18 poeng og 8 returer, så ble han skadet og mer anonym, forteller Mathias Eckhoff.

– En mobil big på 2,02 som egentlig kan gjøre litt av alt, sier han om Blatancic.

Venter på tredje motstander

De spanske arrangørene har avtalt kamper for Norge mot Dominikanske Republikk og Portugal 22. og 24. juni, mens en tredje motstander torsdag 27. juni ennå ikke er klar.

Det norske laget møter Dominikanske Republikk dagen etter ankomst Madrid og får en tøff start:

Motstanderne er nummer 19 på FIBA-rankingen og vant alle sine tre kamper i gruppespillet i VM i Manila i fjor – mot vertslandet Filippinene, Italia og Angola.

 

Towns med mot Norge?

NBA-stjernen Karl-Anthony Towns (2,11) er lagets ruvende skikkelse, snittet på 24 poeng i VM i fjor og er ventet å stille i Madrid.

Dominikanske Republikk har Norge-kampen som en av flere før laget skal ut i OL-kvalifisering i Pireus første uke i juli.

 

Får sjansen i kandidatcamp

10 spillere er tatt ut på Norges lag til kampene i Madrid, mens ytterligere fire blir plukket ut etter helgens kandidatcamp i Leikvollhallen i Asker og F21-hallen i Oslo.

– Nåløyet er fryktelig trangt og det er et par knepp opp fra norsk liga til landskamper, presiserer Mathias Eckhoff.

– Nå gir vi en rekke spillere sjansen til å lære hvordan vi skal spille, legger han til.

 

 

Følgende spillere er tatt ut til landskamper mot Dominikanske Republikk og Portugal i Madrid 22. og 24. juni:

Andrija Blatancic, eks Alkar Sinj (Kroatia)

Erik Borg, Cantbasket 04 (Spania)

Harald Eika Frey, Telekom Baskets Bonn (Tyskland)

Johan Flaa, Centrum Tigers

Lars Fredrik Espe, Fyllingen

Reidar Greve, Gimle

Mikkel Kolstad, Gimle

Jørgen Odfjell, Gimle

Milovan Savic, Gimle

Hallvard Venstad Staff, Gimle

 

Troppen vil bli utvidet med fire av de 11 spillerne som deltar i kandidatcampen i Asker og Oslo helgen 7. til 9. juni:

Mikal Gjerde, Ammerud

Aksel Hvalgård Borg, Bærum

Etienne Nasser Aspevik, Frøya

Christopher Dalland, Frøya

Haakon Ullrich, Gimle

Erik Lie Viken, Kongsberg Miners

Emil Grosse, Nidaros Jets

Fredrik Hårstad Trana, Oppsal

Johannes Rydningen Lange, Tromsø Storm

Fredrik Kleivdal, Ullern/Bærum

Lars Nilsen, eks. Georgia Southwestern (USA)