Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Jone Eggen Westrum er Norges første IWBF-autoriserte rullestolbasketdommer
Foto: Lars Kaletta
Foto: Lars Kaletta Foto: Lars Kaletta

Jone Eggen Westrum er Norges første IWBF-autoriserte rullestolbasketdommer

Dommerne våre fortsetter å imponere! Les reisebrevet Jone har sendt oss fra turen hennes til Hannover, Tyskland for å gjennomføre eksaminering.

Da den årlige Rullestolbasketsamlingen i Bergen ble gjennomført høsten 2023 var det under et nytt navn, «Wheelchair Basketball Camp», og med deltakere fra Sverige og Finland. I tillegg til campen hvor utøverne ble coachet av Finlands landslagstrener Mina Mojtahedi, ble det gjennomført klassifisørkurs og, for første gang, dommerkurs i regi av IWBF.


Hensikten bak å invitere IWBF til å holde dommerkurset, var tanken om at trygge, kompetente dommere vil påvirke også måten kampene spilles, og dermed bedre kvaliteten av rullestolbasketen. I tillegg ville det være mulig for enkelte dommere med særlig engasjement og kompetanse, å få sjansen til å ta steget ut i Europa. Et vel gjennomført kurs med 10 deltakere, resulterte i at IWBF anbefalte å søke lisens for Jone Westrum som zonal referee. Dermed ble hun invitert til å gjennomføre eksamen og få sin autorisasjon helgen 2.-4. februar.

Jone forteller om turen:
Euro Cup 1 ble avholdt den 2. til 3. februar. Min reise skulle derfor starte 1. februar, men på grunn av værforholdene ble reisen utsatt til 2. februar. Jeg fikk dermed ikke dømt kamper, tatt teoritesten og heller ikke tatt løpetesten denne dagen etter planen. Reisen den 2. februar gikk på skinner og jeg ankom hallen ca. kl 17, hvor jeg fikk møte de fleste dommerne, instruktørene, samt andre representanter fra IWBF. Jeg fikk også muligheten til å observere noen kamper før jeg selv måtte i ilden. Dagen ble deretter avsluttet med en sen middag på hotellet, samt at jeg måtte utføre teoritesten etter middagen. Denne besto jeg med 2 feil (man kunne ha 5 feil). Første del av eksamen var dermed bestått.


Tidlig neste dag (3. februar) gjennomførte jeg løpetesten, også kalt bip-testen, hvor jeg måtte klare 70 lengder for å bestå. Denne klarte jeg, og dermed var andre del av eksamen bestått. Deretter ventet en hard dag med 3 kamper. For å kunne bestå tredje del av eksamenen måtte jeg ha en score på minst 72 av 100 i en av kampene. Scoren var basert på et poengsystem basert på hvor bra man gjorde det innen ulike kategorier, slik som posisjonering, tegngivning, riktige foul-avblåsninger, overtredelser, fremferd, fysisk form, game management, samarbeid med meddommere. Jeg nådde ikke helt opp i min første kamp og havnet på 70 poeng, mens jeg i min andre kamp havnet på 72 poeng, og dermed var tredje eksamen bestått og jeg vil få min lisens for å være zonal referee gjennom IWBF.

Det ble en veldig lang og intensiv dag i hallen. Kvelden ble avsluttet med middag og en liten feiring med resten av dommerne og delegasjonen fra IWBF. Den 4. februar gikk turen hjem til Trondheim.

Utdeling1.jpeg

Jone legger til at hun synes det er veldig artig og spennende å ha fått denne muligheten, men samtidig litt "skummelt".
- Jeg er jo den første norske personen til å få denne lisensen, og det kan jeg se for meg kan føre med seg litt ansvar. Dette også da jeg kanskje er en av de i Norge med mest kompetanse innen rullestolbasketball på dette tidspunktet. Miljøet er veldig lite i Norge, så man kan sikkert føle seg litt alene i denne rollen. Jeg er langt ifra utlært, men jeg har personer IWBF som jeg kan kontakte hvis jeg har behov, og det er betryggende.

- Jeg har ikke fått noe forespeilet i forhold til hva jeg kan forvente meg fremover, men det er sagt at det viktig at jeg ser på kamper og får gått gjennom clips med ulike situasjoner for å få mer kompetanse og trening, da det ikke er muligheter for meg å dømme på dette i nivået i Norge.

- Jeg vil takke forbundet for denne muligheten, og for støtten jeg får til å utvikle meg videre som rullestolbasketballdommer.


NBBF er stolte av at Jone har tatt på seg denne oppgaven og gratulerer med vel gjennomført og bestått eksamen!

Jone.jpeg