Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Hel-bergensk finaletriumf!
Glade gullvinnere fra Ulriken etter finaleseier 87-47 over Asker Aliens. Bak fra venstre Fatima Mohammad, Trine Strid, Siena Sanford, Lina Blanco, Maya Dahle, Celine Klett, Kari Kyrkjebø, lagkaptein Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye og coach DuRell Sanford. Foran fra venstre Gemima Lesole Nkanga, Helene Klett, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Aurora Sørbye og Nora Hisdal.
Stine Austgulen var ikke til stede da bildet ble tatt.
FOTO: SIMEON BACOLOD
Glade gullvinnere fra Ulriken etter finaleseier 87-47 over Asker Aliens. Bak fra venstre Fatima Mohammad, Trine Strid, Siena Sanford, Lina Blanco, Maya Dahle, Celine Klett, Kari Kyrkjebø, lagkaptein Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye og coach DuRell Sanford. Foran fra venstre Gemima Lesole Nkanga, Helene Klett, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Aurora Sørbye og Nora Hisdal. Stine Austgulen var ikke til stede da bildet ble tatt. FOTO: SIMEON BACOLOD

Hel-bergensk finaletriumf!

Med 100 prosent bergensere på laget og de aller fleste flasket opp i klubben vant Ulriken Eagles en ny NM-tittel etter en overbevisende andrefinale mot Asker Aliens.

Asker Aliens – Ulriken Eagles 47-87 (0-2)

– Utrolig deilig! Vi hadde så lyst til å vise hva vi var gode for og var aggressive i forsvar, ikke bare foran på ballen, men også bak. Jeg er veldig glad for at alle var skikkelig «på» i dag og vi spilte sammen, det var gøy å se, sa Aurora Sørbye.

18-åringen har igjen U19-NM med Ulriken og Small Countries-EM med Norge, men spilte sin siste liga- eller NM-kamp før hun forsvinner til NCAA Division 1 og meritterte Wake Forest.

Hun kunne ikke ha avsluttet bedre: Med 27 og 30 poeng var Aurora Sørbye toppscorer i begge finalene, samtidig som hun spilte enormt forsvar på ligaens MVP, Natalie Villaflor.

Dermed fikk Ulrikens pointguard en udiskutabel MVP-statuett for finalene.

 

– Spilte solid Ulriken-basket

– Vår defensive innsats fremskaffet en masse turnovers hos Asker og mens vi la for mye i deres hender onsdag, spilte vi solid Ulriken-basket i dag, fastslo DuRell Sanford.

Jentene hans lot seg ikke forstyrre av at Leikvollhallen var velfylt med 450 tilskuere, hvorav de aller fleste heiet på Asker.

– De har vært i denne situasjonen så mange ganger før, både i EGBL og Scania Cup og U-NM, så de blir ikke nervøse. Vi hadde skuddtrening på morgenen i dag og alle virket avslappet, fortalte han.

 

Stakk fra i første periode: 27-11

Etter at førstefinalen i Frøya Arena onsdag var jevn helt til sluttminuttene der Ulriken spurtet til 73-66, gjorde seriemestrene og de regjerende mestrene kort prosess i returen.

Finalerammen i Leikvollhallen var perfekt med masse folk og stor stemning i ligaens nyeste og flotteste arena, men hjemmefansen måtte tidlig innse at Asker Aliens ville måtte nøye seg med sølv.

Hjemmelaget holdt følge de første minuttene, men to raske 3-poengstreff fra Aurora Sørbye sendte Ulriken opp i 18-9 og videre til 27-11 i slutten av førsteperioden.

 

Stoppet Villaflor

Og sånn fortsatte det: Ligaens MVP Natalie Villaflor fikk nesten ikke ballen, så tett som Aurora Sørbye og noen ganger andre Ulriken-spillere lå på henne.

Amerikaneren måtte presse de få skuddene hun fikk – og hadde kun 4 poeng etter 4 av 4 på straffer før hun fikk sin første scoring i spill 30 sekunder før pause.

Ulriken ledet ikke med mer enn 15 poeng (39-24) halvveis, men gjorde slutt på all spenning med en forrykende start på tredje periode. Mot et aggressivt helbanepress pådro Asker seg 5 turnovers på under 2 minutter, ble utklasset 15-1 på de første 3:30 og lå plutselig under med 29 poeng, 25-54.

 

82 seire på 85 kamper

Da var det egentlig bare et spørsmål om hvor stor Ulrikens seier skulle bli, og så fikk etter hvert alle spillerne på innbytterbenken både minutter og noen scoringer.

Med seieren tok Ulriken Eagles «The Double» og har vunnet 82 av de 85 kampene i Norge de siste fire sesongene, nå 21 på rad etter overtime-tapet for Ullern (83-90) i seriestarten i oktober, da verken Aurora Sørbye (18) eller Anna Linnea Hovig Wikstrøm (17) spilte.

I søndagens finale scoret de to juniorene 30 og 25 poeng, totalt 55 og mer enn hele Askers lag til sammen.

Etterpå ble de hyllet av de seks Ullern-jentene Aurora, Anna og Lina Blanco spiller sammen med i EGBL-laget Northern Lights. Om tre uker er Ulriken og Ullern de motstandere i U19-NM der nettopp de to klubbene har vært i de fire siste finalene.

 

100 prosent bergensk!

Ulrikens seier er også en triumf for klubbens egenrekruttering:

Alle spillerne på gull-laget er bergensere og alle unntatt tre er rene Ulriken-spillere.

Synne Jacobsen spilte U16-NM og U19-NM for moderklubben Ytrebygda, men var med på Ulrikens EGBL-lag allerede som 15-åring og har nå spilt seks ligasesonger for de røde og hvite.

Kari Kyrkjebø og Nora Hisdal kom begge fra Kirkevoll og har spilt parallelt U-basket der samtidig som de ble ligaspillere hos Ulriken.

Så er det selvfølgelig også imponerende at Ulriken-jentene vinner et så suverent gull uten både ligaens toppscorer Stine Austgulen og landslagsguarden Fatima Mohammad, begge satt på benken og var med i jubelen søndag.

 

– Motivasjon å møte Asker

– Jeg skal ikke krangle om MVP og andre priser, men vi var klart best i ligaen og hadde noen av de beste spillerne og kom nokså tomhendt ut av kåringene, mente DuRell Sanford.

Ulriken fikk Aurora Sørbye, Stine Austgulen og Synne Jacobsen inn som tre av fem i Allstar-laget, men Natalie Villaflor ble MVP og beste forsvarer, mens Basil Shiltagh ble kåret til beste coach.

– Sånn sett var det litt motivasjon for oss å kunne møte Asker i finalen, erkjente Ulriken-coachen.

 

– Blir stressa

For Asker Aliens ble finale nummer to en nedtur. Mot Ulrikens aggressive forsvar pådro de gulkledde seg ikke mindre enn 31 turnovers. Samtidig har Basil Shiltaghs jenter prestert over forventningene ved å spille seg til klubbens første NM-finale siden 2017 – og de kjempet også helt jevnt i første finale i Bergen.

– Vi holder oss ikke til gameplanen og blir stressa og samtidig er de så mentalt og fysisk sterke og vet hva de skal gjøre, sa Andrine Bergseth.

– Vi kommer ut i dag og legger for mye press på oss selv. Men det var en herlig ramme, klubben har jobbet så bra med denne finalen, sa skytterguarden, som endte med med 10 poeng i finale nummer to.

 

Fornøyde sølvvinnere

Samtidig var bronsevinnerne fra seriespillet åpenbart relativt fornøyde sølvvinnere, det viste smilene og gleden etterpå.

– Når jeg får roet meg ned, er jeg nok veldig fornøyd. Det er blitt mye bronse på Asker de siste årene og nå endelig sølv, så da er det vel bare én vei det kan gå? Dessuten var vi veldig nær i første kamp, og det er kult for oss å vite at vi kan fighte med Ulriken så lenge vi holder oss til gameplanen, sa Bergseth.

 

Poengscorere Asker Aliens – Ulriken Eagles (47-87):

Asker Aliens: Natalie Villaflor 16, Andrine Bergseth 10, Siri Granheim 7, Nina Nyegaarden 5, Karianne Øysted Sørbye 5, Alva Håseth Julsrud 4.

Ulriken Eagles: Aurora Sørbye 30, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 25, Celine Klett 10, Kari Kyrkjebø 6, Synne Jacobsen 4, Nora Hisdal 4, Siena Sanford 4, Gemima Lesole Nkanga 2, Maya Dahle 2.

 

DE SISTE 12 NM-FINALENE

2010/11 Ulriken Eagles – Gimle 64-57

2011/12 Ulriken Eagles – Gimle 78-66

2012/13 Gimle – Ullern 70-68

2013/14 Ullern – Gimle 81-58

2014/15 Ullern – Ulriken Eagles 75-49

2015/16 Ullern – Ulriken Eagles 79-45

2016/17 Ullern – Asker Aliens 76-68

2017/18 Ullern – Gimle 61-53

2018/19 Gimle – Sandvika 75-74

2019/20 (avlyst)

2020/21 (avlyst)

2021/22 Bærum – Ulriken Eagles 63-59

2022/23 Ulriken Eagles – Bærum 66-46

2023/24 Ulriken Eagles – Asker Aliens 2-0 (73-66, 87-47)