Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Halvveis til ny NM-tittel
Anna Linnea Hovig Wikstrøm utfordret Asker-forsvaret med sterke driver, traff 2 av 3 trepoengere og endte med 15 poeng da Ulriken vant 73-66 i den første finalen i best av tre-serien. Her er 17-åringen på vei forbi Siri Granheim (til høyre) og Andrine Bergseth.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Anna Linnea Hovig Wikstrøm utfordret Asker-forsvaret med sterke driver, traff 2 av 3 trepoengere og endte med 15 poeng da Ulriken vant 73-66 i den første finalen i best av tre-serien. Her er 17-åringen på vei forbi Siri Granheim (til høyre) og Andrine Bergseth. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Halvveis til ny NM-tittel

Asker Aliens ga Ulriken Eagles kamp til døra, men måtte gi tapt for hjemmelaget i sluttminuttene. Nå ligger alt til rette for en ny, spennende duell når finale to spilles i Leikvollhallen i Asker søndag kl. 18.

Ulriken Eagles – Asker Aliens 73-66 (1-0)

Et Ulriken-lag med toppscorer Stine Austgulen i assistant coach-rolle på benken åpnet i hundre og ledet 24-11 mot slutten av førsteperioden før Asker Aliens kom inn i kampen og var i ledelsen 29-26 og 36-35 mot slutten av andre periode.

Så overtok hjemmelaget føringen i resten av den første finalen, var oppe i 9 poeng (62-53) tidlig i fjerdeperioden, men fikk Asker tett innpå seg igjen.

Da 2:50 gjensto reduserte Natalie Villaflor til 67-66 med to straffetreff, men det ble også gjestenes siste scoringer i kampen.

 

Ulrikens 7-0-avslutning

Sunniva Sørbye tok en angrepsretur, ble feilet og la én av to straffer, Kari Kyrkjebø spilte fri Celine Klett til 70-66 med en vakker pasning og Aurora Sørbye satte én av to straffer til 71-66 med 1:30 igjen på klokka.

Og siden Asker ikke maktet å score mer, kunne Ulriken kontrollere inn de siste sekundene, spille ballen rundt og gi Sunniva Sørbye en buzzer-layup til 73-66.

– Det var jevnt som det skal være i en finale, med to lag som kjemper for noe de virkelig vil ha og der man ikke får noe gratis, sa DuRell Sanford.

 

Unge toppscorere

Aurora Sørbye startet kampen i stor stil med 14 av hjemmelagets første 24 poeng – inkludert 4 av 5 på trepoengere – pluss aggressivt og glimrende forsvar på Natalie Villaflor.

En 18-åring og en 17-åring, Sørbye og Anna Hovig Wikstrøm sto for 35 av Ulrikens 41 poeng ved pause (41-38), men begge fikk mer oppmerksomhet og dårligere plass i en andreomgang der Asker stadig kom tilbake.

Da viste storesøster Sunniva Sørbye (20) sin verdi med forsvar og viktige returer, mens Kari Kyrkjebø (22) bidro med fysikk, fart og et par lekre assists.

– Aurora og Anna traff skuddene sine og kom seg mye til kurven. Men vi hadde flere andre spillere som ikke traff, selv om de hadde layups og gode sjanser. Så var det flere som steppet opp i andre omgang, fastslo DuRell Sanford.

– Sunniva er en type som alltid spiller for laget og er veldig bra i forsvar. I dag viste hun hvor mye hun betyr, understreket coachen.

 

Asker til angrep søndag!

Kampen viste at Ulriken er gode nok til å vinne et nytt NM selv uten ligaens toppscorer og fjorårets MVP Stine Austgulen, men også at Asker er i stand til å kunne slå tilbake hjemme i Leikvollhallen søndag og tvinge fram en tredje og avgjørende finale, som er plassert i Haukelandshallen neste onsdag (18.00).

Asker vant returstatistikken 44-39 og tok så mye som 16 offensive returer, mot Ulrikens 8.

– Vi må bare fighte og ta offensive rebounds, skal vi ha en sjanse, sa gjestenes lagkaptein Siri Granheim til TV 2 og forsikret at Asker Aliens vil gi alt for å ta hjem kamp to søndag.

 

Traff ikke treerne

Granheim hadde 11 poeng, 13 returer og 3 assists, men en dag da skuddene ikke satt.

Andrine Bergseth åpnet i likhet med Aurora Sørbye med 4 av 5 på trepoengere, begge misset sine fem siste.

Natalie Villaflor fikk mer plass og sin vane tro kom sterkere utover i kampen. Den amerikanske pointguarden endte med 20 poeng, 7 returer og 4 assists, mens Alva Julsrud hadde 11 poeng og 6 returer og Karianne Øysted Sørbye 6 poeng og 10 returer.

Innsatsen og forsvarsjobben var solid hos Asker, men skytingen kan bli bedre i Leikvollhallen søndag. I første finale endte Villaflor på 2 av 9 og Siri Granheim på 2 av 11 på trepoengere – og Ulriken må regne med at de er mer treffsikre i hjemmehallen.

Asker hadde 24 prosent på trepoengerne (8 av 33), men Ulriken var ikke mye bedre med sine 27 prosent etter 6 av 22. Kanskje tempoet i kampen får ta litt av skylden for lavere treffprosent enn vanlig.

 

Sørbye x 2

Aurora Sørbye styrte for Ulriken og var kampens ledende spiller med 27 poeng pluss 3 returer, 2 assists og 2 steals.

Anna Hovig Wikstrøm hadde 15 poeng (2 av 3 på trepoengere), Sunniva Sørbye endte med 8 poeng og som kampens rebounder med 14. Kari Kyrkjebø kom opp i 7 poeng, 4 returer og 3 assists.

Celine Klett endte med 8 poeng, mens Allstar-forward Synne Jacobsen har mer å gå på enn onsdag da hun måtte nøye seg med 6 poeng og kom for lite med i spillet.

Aurora Sørbye, Wikstrøm og Klett briljerte med teknikken én mot én og viste blant annet fram noen lekre «up and under»-scoringer.

 

Poengscorere Ulriken Eagles – Asker Aliens (73-66):

Ulriken Eagles: Aurora Sørbye 27, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 15, Celine Klett 8, Sunniva Sørbye 8, Kari Kyrkjebø 7, Synne Jacobsen 6, Lina Blanco 2.

Asker Aliens: Natalie Villaflor 20, Andrine Bergseth 12, Siri Granheim 11, Alva Håseth Julsrud 11, Nina Nyegaarden 6, Karianne Øysted Sørbye 6.