Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Første Asker-finale på sju år
Jublende Asker Aliens-jenter etter at finaleplassen var sikret mot et Ullern-lag de hadde tapt fire av fire seriekamper mot. Fra venstre ser vi Siri Granheim og Natalie Villaflor, Alva Julsrud, Andrine Bergseth, Teodora Borojevic, Ane Mai Tangen Grung, Tindra Hillestad Pack, Kristine Lindholm (delvis skjult), Nina Nyegaarden og Karianne Øysted Sørbye.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Jublende Asker Aliens-jenter etter at finaleplassen var sikret mot et Ullern-lag de hadde tapt fire av fire seriekamper mot. Fra venstre ser vi Siri Granheim og Natalie Villaflor, Alva Julsrud, Andrine Bergseth, Teodora Borojevic, Ane Mai Tangen Grung, Tindra Hillestad Pack, Kristine Lindholm (delvis skjult), Nina Nyegaarden og Karianne Øysted Sørbye. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Første Asker-finale på sju år

Det virket usannsynlig å snu det da Ullern kjørte ut med 15-0 fra start i andre periode og ledet med 17 poeng, men Asker-jentene kjempet seg tilbake og stjal finaleplassen etter en mesterlig opphenting.

Asker Aliens – Ullern 63-59

Ulriken Eagles – Bærum 92-48

Bergen Elite – Ammerud 91-52

– Jeg er bare så utrolig stolt av hvordan dette laget fighter. Det har vært definisjonen på laget vårt hele sesongen, vi har bare fortsatt å vokse og fortsatt å pushe hverandre. Vi har mentaliteten som skal til og det viste vi i denne kampen, sa Natalie Villaflor.

Hun ble tett dekket av forskjellige Ullern-spillere gjennom hele kampen, men klarte likevel å komme seg fri til 23 poeng og hadde i tillegg 10 returer, 5 assists og 2 steals.

Etter å ha tapt i alle fire seriekampene mot Ullern denne sesongen, den siste med sifrene 66-69, slo Asker til i den viktigste kampen.

 

– Fortjener det veldig

Semifinalen så mer enn vanskelig ut da Villaflor og lagvenninnene ikke scoret et eneste poeng i de første fem minuttene av andre periode og lå under med 17 poeng (35-18).

– For oss handlet det om å gjøre det til en «lowscoring game» og vi spilte veldig godt forsvar, fastslo Basil Shiltagh.

– Da vi kom ned i under 10 poeng, begynte kampen å vippe i vår favør. Alle kjempet sammen, adrenalinet kicket inn og selv om det kunne gått hvilken vei som helst, syns jeg jentene fortjener dette veldig. De har kjempet og slitt og ofret enormt mye, understreket Asker-treneren.

 

Matchvinner Granheim

Stillingen var 53-53 da kaptein Siri Granheim tok retur på eget skudd, la inn 55-53 og en «and one»-straffe til 56-53, før Nina Nyegaarden sendte Asker 5 poeng foran etter en ny angrepsretur.

Men Maren Mildestvedt la to raske 3-poengere og sendte Ullern foran igjen, 59-58.

Så var det Siri Granheim som jobbet seg inn mot kurven og la inn 60-59 med 2:20 igjen, og så ble det tyngre og tyngre for lagene å score – og Ullern klarte det ikke. Natalie Villaflors skudd utenfra snek seg ned i kurven (62-59) og så ble det et straffetreff fra Granheim 11 sekunder før slutt som avgjorde.

 

To spillere igjen

Sju år er gått siden Asker spilte NM-finale mot nettopp Ullern og i Frøya Arena og måtte se seg slått 76-68 etter å ha ligget likt på 68-68 noen minutter før slutt. Fra det laget er bare Karianne Øysted Sørbye og Nina Nyegaarden fortsatt med, begge kom inn og leverte viktige jobber mot slutten av semifinalen lørdag.

Nå blir det best av tre-finaler mot tittelforsvarerne Ulriken Eagles: Den første i Bergen onsdag, returkampen i Leikvollhallen søndag og en eventuell tredje finale på Ulrikens hjemmebane onsdag 27. mars.

På grunn av TV 2-sendinger vil Ulriken trolig spille hjemme i Frøya Arena og ikke i Landåshallen.

 

– Vet vi kan vinne

Uansett får Asker finalefest på hjemmebane søndag om en uke.

– Det betyr enormt mye for oss, og vi vet vi kan vinne også, sier Basil Shiltagh.

– Nå unner vi oss en hviledag i morgen og er på trening igjen mandag, forteller han.

Natalie Villaflor er også trygg på at Asker Aliens skal kunne gi Ulriken motstand i finalen.

– Ulriken er et veldig bra lag både med og uten Stine (Austgulen) som er en stor spiller, men vi viste i dag at alt er mulig. Vi går inn i disse finalene med masse selvtillit og tro på oss selv, fastslår lagets toppscorer og MVP.

 

Ullern-nedtur

For Ullern ble semifinalen en stor nedtur, spesielt fordi Oslo-laget ga fra seg det som så ut som en avgjørende ledelse.

– Vi har ledelse og flyt, men så finner de en kode som de klarer å stoppe oss med. Vi slutter å score, begynner å nøle og spiller ikke lenger team basketball, oppsummerer Ståle Frey.

– Vi scorer bare 18 poeng etter pause og det er for dårlig.

 

Bronsefinale mot Bærum søndag

Søndag skal Ullern-jentene ut i bronsefinale mot Bærum.

– De har fått en time til å deppe nå etter kampen, så er det å omstille seg. Men samtidig er det kampen i dag som definerer sesongen litt for oss. Vi har vært det klart nest beste laget i grunnserien, men var det ikke nå. Vi har slått Asker fire ganger, men samtidig har det vært jevnt hver gang, så vi var redde for denne kampen. Men vi gir dem for mye rom og må være misfornøyd med hvordan vi løste ting der ute, fastslo treneren.

 

Mildestvedt: 28 poeng

Maren Mildestvedt storspilte og var kampens toppscorer med 28 poeng, Tori Solberg Halvorsen hadde 10 poeng, 10 returer og 7 assists og Micol Torresani 8 assists og 8 returer, men ikke mer enn 4 poeng.

Statistikkene viste 40-40 i returer, 15-15 i turnovers og at Ullern skjøt bedre enn Asker (53-44 i prosent for 2-poengere og jevndårlig på treerne, 21-19 i prosent), men Asker vant likevel.

Siri Granheim endte med 17 poeng, 9 returer og 5 assists og ble en matchvinner i sluttminuttene. Alva Julsrud var igjen sentral og hadde 12 poeng og 7 returer.

 

Asker Aliens – Ullern (63-59):

Asker Aliens: Natalie Villaflor 23, Siri Granheim 17, Alva Julsrud 12, Nina Nyegaarden 6, Andrine Bergseth 3, Karianne Øysted Sørbye 2.

Ullern: Maren Mildestvedt 28, Tori Solberg Halvorsen 10, Sophia Priestley 10, Malin Schneidt 5, Micol Torresani 4, Vilde Havnes 2.

 

Ulriken: 80 seire på 83 kamper

Med 92-48 over Bærum i semifinalen er Ulriken Eagles i sin tredje NM-finale på rad, og resultatene de siste årene har vært formidable. De fire siste sesongene har Ulriken-jentene vunnet 80 kamper i serie og sluttspill og tapt bare tre – NM-finalen 2022 og en seriekamp mot Bærum og første seriekamp denne sesongen mot Ullern.

Nå blir det best av tre-finaler mot Asker Aliens, men blir det med eller uten Stine Austgulen?

Toppscoreren og Allstar-guarden har ikke vært på banen siden 11. februar, er inntil videre assistant coach for DuRell Sanford og fikk BLNO-scoringsprisen fra basketpresident Jan Hendrik Parmann før semifinalen.

Hvorfor 30-åringen ikke spiller eller om hun er aktuell for finalene mot Asker, får vi ikke vite.

 

– Får uansett et godt lag

Derimot spilte Sunniva Sørbye sine første 20 minutter for Ulriken siden 19. januar, og blir en viktig brikke i finalene.

– Vi har ikke hatt fullt lag noen gang gjennom denne sesongen, men selv om Stine ikke skulle være tilgjengelig, får vi uansett et godt lag mot Asker, sier DuRell Sanford.

– Vårt forsvar vil skape muligheter for oss offensivt, og vi har jo fått tilbake Kari (Kyrkjebø) og Sunniva, som begge er veldig gode forsvarsspillere og som styrker oss fra benken. Nora (Hisdal) spiller også godt forsvar og Siena (Sanford) kan komme inn og treffe et skudd her og der, sier pappaen og treneren.

– Skulle vi komme i foultrøbbel, er vi litt dypere enn alle andre.

 

Scoret fra egen banehalvdel!

15-årige Siena Sanford sto for kampens desiderte høydepunkt da hun med 0,4 sekunder igjen av tredje periode fikk ballen fra innkast to-tre meter inn på egen banehalvdel og scoret med et utrolig enhåndskast.

Aurora Sørbyes baseballpasning og assist over hele banen til Kari Kyrkjebø rett under kurven kan også nevnes. Samspillet mellom lillesøster Sørbye og Synne Jacobsen (4 av 5 på trepoengere) var også av høy klasse, mens Celine Klett og Anna Hovig Wikstrøm tok fram noen lekre, tekniske detaljer.

Hos Bærum markerte 18-årige Mina Bergh Skarestad seg med 3 treff på 4 trepoengere og totalt 10 poeng og 3 steals.

 

Fornøyd med nytt format

Mens Bærum-jentene er kan kjempe som underdogs i søndagens bronsefinale mot Ullern, skal Ulriken ut i best av tre-finaler mot Asker Aliens. Et nytt format som spillerne i BLNO kvinner er godt fornøyd med.

– De får flere kamper og liker det. Vi tapte jo en enkeltfinale for to år siden og vant NM på én kamp i fjor, men det viktigste for jentene er at de nærmer seg systemet BLNO menn har, med en finaleserie istedenfor alt avgjort på en weekend, sier DuRell Sanford.

– Forhåpentlig er dette bare en begynnelse til noe mer.

 

Poengscorere Ulriken Eagles – Bærum (92-48):

Ulriken Eagles: Synne Jacobsen 24, Aurora Sørbye 16, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 14, Lina Hønsi Blanco 11, Siena Sanford 7, Celine Klett 6, Nora Hisdal 5, Kari Kyrkjebø 3, Sunniva Sørbye 2, Gemima Lesole Nkanga 2, Helene Klett 2.

Bærum: Mina Bergh Skarestad 10, Shiba Haji Ahmadi 9, Eirin Vreim Holm 8, Mathea Lindbråten 7, Susanne Gjerstad 6, Emma Hergot 4, Sofie Hoelsbrekken 3, Milena Lund 1.

 

Bergen Elite slapp seg løs: 91-52

For Bergen Elite er det nesten synd sesongen er slutt. Laget ble bedre og bedre i de siste kampene og avsluttet med en jevn kvartfinale mot Asker Aliens (68-83) og en flott femteplasskamp mot Ammerud. De mørkeblå storspilte spesielt i andreperioden (21-9) og slapp seg løs i fjerdeperioden som endte 34-11.

Bergen spilte aggressivt forsvar og fikk inn 17 steals, samtidig som de kjørte tempofylte angrep og satte 11 av 24 trepoengere – 45 prosent treff.

– Vi hadde så mange ute med rehab og skader i høstsesongen, så det ble som to sesonger – én høst og én vår, med to oppkjøringer, understreket Geir Bangstad.

– Nå avslutter vi med en god kamp og seier og det er en god følelse, men vi skulle gjerne hatt et par kamper til, sa treneren.

 

Poengscorere Bergen Elite – Ammerud (91-52):

Bergen Elite: Karoline Falch-Monsen 19, Emma Thowsen Harloff 19, Sigrid Hardie 18, Maren Eskeland Schütz 10, Sunniva Vik Pettersen 8, Ane Schanke-Næss 8, Rikke Sjumarken 5, Victoria Minne 4.

Ammerud: Julia Heiden 20, Henon Ogbazion 17, Pia Gudmundsen Reeves 8, Celine Mannsåker 4, Melissa Sude Balkan 2, Samanta Straupmane 1.

 

DE 10 SISTE NM-FINALENE

2011/12 Ulriken Eagles – Gimle 78-66

2012/13 Gimle – Ullern 70-68

2013/14 Ullern – Gimle 81-58

2014/15 Ullern – Ulriken Eagles 75-49

2015/16 Ullern – Ulriken Eagles 79-45

2016/17 Ullern – Asker Aliens 76-68

2017/18 Ullern – Gimle 61-53

2018/19 Gimle – Sandvika 75-74

2019/20 (avlyst)

2020/21 (avlyst)

2021/22 Bærum – Ulriken Eagles 63-59

2022/23 Ulriken Eagles – Bærum 66-46

2023/24 Ulriken Eagles - Asker Aliens