Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Et helt annet Miners
Kongsberg Miners-kaptein William Lybæk bruker fart og finter, kommer seg mellom Oscar Hellebust (til venstre) og Sjur Dyb Berg og legger to av sine 13 poeng i kampen. FOTO: KARL BRAANAAS

Et helt annet Miners

Bærum var aldri i nærheten av å ta sin andre seier mot Kongsberg Miners, som kjørte fra hjemmelaget tidlig i tredje periode og kunne kontrollere inn til 93-79.

Bærum – Kongsberg Miners 79-93 (1-1)

Dermed vant Miners tilbake hjemmebanefordelen, om det nå er en fordel? Semifinaleserien mellom Kongsberg Miners og Bærum har åpnet med to borteseire og Gimle slo Fyllingen på bortebane i den første av semifinalene i Bergen.

I Nadderudhallen lørdag ble det tidlig klart at Kongsberg Miners var ute etter å revansjere overtime-tapet på hjemmebane tirsdag (90-96) og utligne til 1-1 i best av fem-serien.

17-0-run

Bærum ledet riktignok 17-11, men da startet en 3-poenger fra Tobias Rotegård en 17-0-run (!) for gjestene – til 28-17.

Hjemmelaget svarte med 11-0 etter treere fra Ludvik Bergseng, Stian Mjøs og Oscar Hellebust, utlignet til 28-28 og lå jevnt noen minutter, før Miners stakk – for godt.

Ved pause var det blitt 12 poeng (50-38), midtveis i tredje periode 23 (67-44 og 69-46) og i praksis game over for de lyseblå, som ikke lyktes verken i forsvar eller i angrep.

Eckhoff ut med to tekniske

Resten av kampen ble nærmest en transportetappe for begge lag, Miners var oppe i de samme 23 poengene tidlig i fjerde periode (79-56) og det var først mot slutten av kampen hjemmelaget fikk pyntet litt på resultatet, uten at det var noen som helst spenning.

6:30 før slutt måtte også Bærum-coach Mathias Eckhoff ut døra bak lagets benk etter to raske tekniske fouls, på stillingen 80-58.

– Vi måtte slå tilbake i dag, kom ut sterkt og var klare til å ta det. Nå har vi vunnet tilbake hjemmefordelen, men alt kan skje i denne serien og jobben er ikke gjort ennå, presiserte AJ Harris.

Den amerikanske pointguarden hadde en svak første-semifinale, men storspilte i Nadderudhallen og ble toppscorer med 24 poeng etter sterke driver og god skyting tidlig i kampen.

Flyt og intensitet

– Dette var en annen respons, sa Tobias Rotegård.

– Vi tok ikke lett på det i første kamp heller, men gjorde ikke jobben vår da. Nå skulle bokse ut, fighte på returene og spille bedre forsvar. Vi fikk bedre flyt, fikk AJ mer «på» i dag og hadde mye bedre intensitet i alt vi gjorde, sa skytterguarden, som endte med 11 poeng, 6 returer og 5 steals.

Kongsberg kom opp i 19 steals, mens Bærum pådro seg ikke mindre enn 26 turnovers og hadde 20 allerede midtveis i tredje periode.

– For mye ego

– Vi kastet bort ballen altfor mye og ødela til de grader for oss selv. Med 26 turnovers kan man ikke vinner kamper på dette nivået, sa Mathias Eckhoff.

– Kongsberg steppet opp og spilte forsvar, og da kan man si at vi må være flinkere til å justere, for vi visste det ville komme. Kanskje det har med å gjøre at vi er unge, at vi kaster bort ballen så mye, men jeg vil ikke bruke det som en krykke. Jeg har sett spillerne våre nok til å vite at de kan bedre, det er det vi må fokusere på.

– Vi taper for et bedre lag i dag, de var mer trofaste mot sin kampplan og jeg syns vi var for mye ego og blir for endimensjonale. Så blir vi også eksponert forsvarsmessig når vi ikke henger sammen og ikke er kyniske nok. Det handler om disiplin, og den var mye bedre i første kampen, fastslo Bærum-treneren.

Trøbbel uten Hellebust

Oscar Hellebusts foulproblemer og pauser på benken ble også utslagsgivende.

Bærum røk 2-13 i pointguardens første bytte (fra 17-15 til 19-28) og 6-15 da han måtte på benken etter sin tredje foul (fra 32-35 til 38-50) i minuttene inn mot pause.

Det viser 17-åringens betydning i et lag som lørdag fremsto for tynt og for avhengig av Stian Mjøs’ langskyting og ikke minst Sjur Dyb Bergs innsats, forsvar og returer.

Mjøs ble toppscorer med 22 poeng og hadde 8 assists og 3 steals, men måtte nøye seg med 3 av 11 fra 3-poengsland og fikk tøft forsvar mot seg.

Berg endte med 16 poeng og 12 returer – og la 2 av 2 trepoengere.

Oscar Hellebust satte 2 av 5 trepoengere og hadde 14 poeng og 5 assists på sine 24 minutter, men viktigere enn stats-tallene er jobben han gjør som playmaker.

Tredjekamp tirsdag

Med 1-1 etter to kamper går best av fem-serien mellom Kongsberg Miners og Bærum til minst fire kamper. Den tredje semifinalen spilles i Kongsberghallen tirsdag (19.00), den fjerde i Nadderudhallen etter påske, torsdag 4. april (19.00).

Står det 2-2 etter de fire kampene, skal alt avgjøres i Kongsberghallen søndag 7. april (16.00).

Kampens mest spektakulære scoring:

Da William Lybæk (1,87) viste sin superspenst og dunket inn 92-77 over Ludvik Bergseng (2,10) et minutt før slutt.

Poengscorere Bærum – Kongsberg Miners (79-93):

Bærum: Stian Mjøs 22, Sjur Dyb Berg 16, Oscar Hellebust 14, Ludvik Mürer Bergseng 9, Gabriel Ögluson 7, Aksel Hvalgård Borg 5, Fredrik Kleivdal 5, Ousseynou Mbow 1.

Kongsberg Miners: AJ Harris 24, Jordan Roberts 19, William Lybæk 13, Tobias Rotegård 11, Marin Mornar 8, Aly Hudgins 7, Åke Swahn 6, Erik Lie Viken 5.