Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / En gulrot for 1. divisjonslagene
500 tilskuere var til stede i Eikhallen i Tønsberg da TNT Towers spilte sin første hjemmekamp i nasjonal 1. divisjon mot Kristiansand Pirates i oktober i fjor. Her er Kristiansand-kaptein Anders Ham (nr 19) og hjemmelagets Simen Juvastøl i hoppballen som startet oppgjøret. Etter tingvedtaket på Gardermoen søndag vil 1. divisjonslagene kunne spille om direkte opprykk fra sesongen 2025/26.
FOTO: TOM LUND
500 tilskuere var til stede i Eikhallen i Tønsberg da TNT Towers spilte sin første hjemmekamp i nasjonal 1. divisjon mot Kristiansand Pirates i oktober i fjor. Her er Kristiansand-kaptein Anders Ham (nr 19) og hjemmelagets Simen Juvastøl i hoppballen som startet oppgjøret. Etter tingvedtaket på Gardermoen søndag vil 1. divisjonslagene kunne spille om direkte opprykk fra sesongen 2025/26. FOTO: TOM LUND

En gulrot for 1. divisjonslagene

Fra og med sesongen 2025/26 vil vinneren av 1. divisjon menn rykke direkte opp og nummer 10 i BLNO direkte ned. Samtidig får toeren i 1M spille best av tre-kvalifisering mot nummer 9 i BLNO.

Forslaget som skapte mest diskusjon under forbundstinget på Gardermoen ble utsatt fra lørdag og behandlet som første post på programmet søndag morgen.

Flere av BLNO-klubbenes representanter gikk på talerstolen og advarte mot at forbundsstyrets forslag ville forringe det sportslige nivået i ligaen, og samtidig leverte Region Midt et endringsforslag der 1. divisjonsvinneren skulle ut i best av tre-kamper mot nummer 10 i BLNO.

Med stemmetallene 32-19 vant likevel forbundsstyrets forslag fram.

Dermed blir kommende sesong den siste med BLNO-kvalifisering og med 11 lag i ligaen, overgangen tilbake til 10 lag ble bestemt under avstemningen lørdag.

I mars kommer kvalifiseringen med nummer 10 og 11 fra BLNO og de to beste lagene i 1. divisjon, der kun vinneren vil få plass i ligaen 2025/26.

 

Vinneren rykker rett opp

Samme sesong vil vinneren av 1. divisjon kunne juble for direkte opprykk, mens laget på 10.- og sisteplass i BLNO må rett ned. Samtidig må nummer 9 i ligaen ut i best av tre-kvalifisering mot nummer 2 i 1. divisjon.

Ved siden av forbundsstyret var det representantene for store klubber som Ullern, Ulriken Eagles, Kristiansand Pirates og Skjetten som argumenterte for forslaget om direkte opp- og nedrykk.

– Jeg tror det i praksis aldri vil bli noe opprykk til BLNO hvis dette forslaget faller. Et lag i 1. divisjon vil ikke kunne slå et lag fra BLNO med to importer, sa 1. visepresident Tor Christian Bakken.

 

– Nesten umulig

– Lagene i 1. divisjon må ha noe å spille for, ikke bare komme seg til kvalifiseringen. Og med et best av tre-system vil det bli nesten umulig. La oss se hvordan forbundets forslag virker og gi de små klubbene en sjanse, sa Anthony Collins fra Kristiansand Pirates.

Ullern har tapt i BLNO-kvalifiseringen de to siste årene og har prøvd seg også tidligere uten å lykkes.

– Hvis vi skulle være så heldige å vinne nasjonal 1. divisjon, trenger vi tida fra mars til oktober for å få på plass et sportslig og organisatorisk grunnlag. Vi bruker 350.000 på nasjonal 1. divisjon, men som flere talere har sagt er det nesten umulig for oss å klare den kvaliken som er i dag. Vi må gjøre som de store idrettene og få direkte opprykk og nedrykk, sa styreleder i Ullern Basket, Svein Sollie.

 

– Må ha tillit

– Forsamlingen her må ha tillit til at klubber som ønsker å spille i BLNO har «ordning och reda», presiserte Ulriken-leder Arild Buen.

Ulriken vant NM-gull for menn for femte gang i 2009, men har siden den gang bare satset på ligaspill for kvinnelaget – som har vunnet fire NM og fem seriemesterskap. Nå har de et ungt lag i 1. divisjon menn og ser framover.  

– Skulle vi gått for BLNO-spill, måtte vi ha gjort et grundig forarbeid, men i dagens system er det et trangt nåløye å komme gjennom. Men hvorfor skal vi svi av 350.000 på en satsing i nasjonal 1. divisjon hvis gulroten å rykke opp ikke er der? spurte Buen.

 

– Feil å nekte førsteplassen

Ole Andreas Teigen i Skjetten Basket pekte på at et 1. divisjonslag i dag ikke kan bruke sine spillere som er på utlån i BLNO-klubber når de skal ut i kvalifisering.

– Da er tilnærmet umulig at de 10 lagene som er i ligaen blir byttet ut, mente han, og la til:

– Kanskje har vi et lag i medvind som vinner 1. divisjon og ikke klarer kvaliken det første året, ikke det andre og kanskje ikke det tredje heller. Så har vi brukt en masse penger. Tror vi den farten og entusiasmen fortsetter da? Derfor er feil å nekte førsteplassen opprykk, hevdet Teigen.

De ble hørt, og dermed får 1. divisjonslagene økt motivasjon med muligheten for opprykk i sikte.

 

Ungt og nytt i komiteene

Tinget ble avsluttet med gjennomgang av budsjettet for 2024/25, som ble enstemmig vedtatt (52-0) og uten at noen ba om ordet, mens valgkomitéens innstilling til styre komitémedlemmer også ble fulgt og klappet gjennom.

Tale Skjølsvik er nytt medlem i forbundets styre, mens flere unge er kommet inn i forskjellige roller:

Lea Sommersten Brandstadmoen (22) fra Tromsø Storm Ungdom i Appellkomitéen, Isak Prinos (25) fra Centrum Tigers i Lovkomitéen og både Luna Bustos (22, Kjelsås) og Ulrik Stranger-Johannessen (25, Centrum) i Valgkomitéen.

 

FORBUNDSSTYRE OG KOMITEER I NORGES BASKETBALLFORBUND 2024-26

Forbundsstyret

President: Jan Hendrik Parmann, Loddefjord IL Basket (gjenvalg).

1. visepresident: Tor Christian Bakken, Sandvika BBK (gjenv.).

2. visepresident: Anya Sødal, Nordstrand BBK (gjenv.).

Medlem: Terje Jentoft Roel, Trondheim RS (gjenv.).

Medlem: Anita Lervik, Tromsø Storm Ungdom (gjenv.).

Medlem: Thomas Moen Solem, NHHI (gjenv., under 26).

Medlem: Tale Skjølsvik, Sandvika BBK (NY).

Varamedlem: Shiba Haji Ahmadi, Bærum Basket (gjenv.).

 

Dommerkomiteen

Leder: Torkild Rødsand, Nordstrand BBK (gjenv.).

Medlemmer: Linda Evensen, Singsaker BBK (gjenv.) og Arnstein Gloppen, Lommedalen (gjenv.).

 

Sanksjonskomiteen

Leder: Karina Messel, Asker BC (gjenv.).

Medlemmer: Håvard Helstrup, Landås BBK (gjenv.) og Beate Mørk Andersen, Tromsø (gjenv.).

Vara: Torkild Hagen, Asker BC (NY) og Arnstein Auråen, Skien Ghosts (gjenv.).

 

Appellkomiteen

Leder: Hugo Henstein, Flau Bris (gjenv.).

Medlemmer: Lea Brandstadmoen, Tromsø Storm Ungdom (NY) og Hjørdis Steinsvik, Frøya BBK (gjenv.).

Vara: Arne Fjellstad, Gimle BBK (gjenv.), Rune Arctander, Kjelsås BBK (gjenv.) og Robert Stenvik, Asker BC (gjenv.).

 

Kontrollutvalget

Leder: Helge Gullaksen, Hop.

Medlemmer: Sturla Bentzen Sand, Nordberg Basket (gjenv.) og Karianne Sørbye, Sandvika BBK/Asker BC (NY).

Vara: Tone Soleng Wilsgaard, Tromsø Storm Ungdom (NY) og Finn Richard Szczesny, BSI Basket (gjenv.).

 

Lovkomiteen

Leder: Espen Utnes, Tromsø Storm Ungdom (NY).

Medlemmer: Stein Moe, Landås BBK (NY) og Isak Prinos, Centrum Tigers (NY).

 

Hederstegnkomiteen

Medlemmer: Eva M. Salvesen, Sandvika BBK (gjenv.), Jeanette H. Antoniazzi, Bønes BBK/Landås BBK (gjenv.) og Ulf Christensen, Tromsø Storm Ungdom (NY).

 

Valgkomiteen

Leder: Jeanette H. Antoniazzi (gjenv.).

Medlemmer: Luna Bustos, Kjelsås (NY) og Ulrik Stranger-Johannessen, Centrum Tigers (NY).