Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Centrum-knockout ga NM-gull
Lagkaptein Elias Demoniere har mottatt NM-pokalen og Centrum Tigers-spillerne jubler ellevilt. Fra venstre ser vi Andrej Grubor, Ola Lindbråten, Leo Berbusmel, Rethusan Ketheeswaran, Jeremias Joseph, Luka Zivkovic-Tønder, Sivert Nordheim, Storm Hospes Karlsen, Elias Demoniere, Markus Forsdal Helvik, Wilsan Abdi Ebongue, Johannes Wangensteen (delvis skjult), Nikola Antanasijevic, Dante Olsen, Jonathan Kleven-Fredriksen og Duc Nguyen.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Lagkaptein Elias Demoniere har mottatt NM-pokalen og Centrum Tigers-spillerne jubler ellevilt. Fra venstre ser vi Andrej Grubor, Ola Lindbråten, Leo Berbusmel, Rethusan Ketheeswaran, Jeremias Joseph, Luka Zivkovic-Tønder, Sivert Nordheim, Storm Hospes Karlsen, Elias Demoniere, Markus Forsdal Helvik, Wilsan Abdi Ebongue, Johannes Wangensteen (delvis skjult), Nikola Antanasijevic, Dante Olsen, Jonathan Kleven-Fredriksen og Duc Nguyen. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Centrum-knockout ga NM-gull

Ullern ledet ved pause, men tittelforsvarerne ble utklasset 22-8 av Centrum Tigers i tredjeperioden og havnet 18 poeng bak tidlig i den fjerde. – Nøkkelen var forsvar og transition, forklarte Centrum-coach Isak Prinos.

Centrum Tigers – Ullern 80-66

 – Vi klarer å skru på maksimalt etter halftime og er fokusert resten av kampen, sa Centrums lagkaptein og pointguard Elias Demoniere.

Han ble toppscorer med 29 poeng, hadde 9 returer, 5 assists og 5 steals og ble kåret til finalens MVP.

– Men vi har trent for dette i mange måneder og venta på det i et år, siden vi tapte for Ullern i semien i fjor. Det var veldig gøy å kunne ta revansj, fastslo spilleren som førte an da Centrum Tigers festet grepet om kampen i tredje periode.

 

Centrums knockout: 22-8 og 7-0

Ullern ledet 40-37 ved pause etter en trepoengs-buzzer fra Jacopo Fanin, men ble overkjørt i tredjeperioden, som Centrum vant 22-8.

Da de burgunderrøde startet med 7-0 i den fjerde, var ledelsen plutselig på 18 poeng, 66-48.

Tittelforsvarerne fikk inn en 8-0-run og var ikke mer enn 10 poeng bak (66-56), men da drivet Elias Demoniere inn to poeng før Sivert Nordheim senket en treer. Og med 71-56 og bare 3:05 igjen på tavla, var løpet i praksis kjørt.

 

U19-gull 10 år etter

For Centrum Tigers ble det gull nummer i U19-NM, etter at Jarl Jespersens lag med blant andre Nick Kervens og Jonathan Linnestad vant 2014-finalen over Bærum med Johannes Dolven og Anders Nymo, som nå begge spiller i Centrum.

Samtidig er 06-årgangen vant til å vinne. Nikola Antanasijevic hadde flest returer i kampen, 12 – men han er den eneste 05-eren som spilte i finalen og som er for gammel til å stille neste år.

Der er Elias Demoniere, Sivert Nordheim, Dante Olsen, Johannes Wangensteen, Luka Zivkovic-Tønder og Storm Hospes Karlsen pluss 07-eren Jeremias Joseph som alle var sentrale da Centrum vant U16-NM for to år siden. I fjor sikret de samme gutta sølv i Scania Cup.

 

Startet som 12-åringer

Blant dem er det kun Sivert Nordheim som kom fra Kjelsås og Johannes Wangensteen fra Bislet som ikke var med i gjengen dagens head coach Isak Prinos startet med da de var 12-åringer. Ikke så rart da at Centrum-tilhengerne ropte taktfast «Isak, Isak» da finalen var over.

– Vi har jobbet veldig godt de siste ukene, etter Scania Cup der vi ikke var der vi skulle være formmessig, sier Prinos.

– Vi har et lag som er veldig gode til å løpe i transition, men vi fikk ikke løpt så mye i Scania. Vi trenger godt forsvar og stops for å løpe gulvet, og i tredje periode i dag fikk vi mange stops på rad. Så klarte vi å knekke dem i transition, understreker Tigers-treneren.

 

Første seier over Ullern

Han rangerer søndagens U19-seier som det største laget har oppnådd hittil.

– Vi har aldri slått Ullern før og det er første gang jeg som coach er med på å vinne over Ullern. Så jeg håpet egentlig vi skulle møte dem, sier Isak Prinos.

Framtiden ser bra ut for Centrum-laget, som stiller enda sterkere neste sesong.

– Nikola (Antanasijevic) var den eneste 05-eren vår i finalen, og der har vi en god erstatter i Luka (Zivkovic-Tønder) som gjorde en veldig god jobb i dag. Så har vi en stor gruppe av 06-ere og 07-ere, forteller treneren.

 

Får tøff motstand

Tøft kan det likevel bli. Ullern mister riktignok spillere som Fredrik Kleivdal, Scott Priestley, Jacopo Fanin og Emil Unnli, men beholder Oscar Hellebust.

Sandvika på fjerdeplass med et rent 06-lag denne sesongen og kommer igjen om et år, da forhåpentligvis med Sivert Stavnem von Krogh tilbake for fullt etter skade.

Og flere lag kan melde seg på.

 

Full stopp

Eirik Ljostveit (33) har trent de fleste av Ullerns U19-gutter siden de begynte med basket som seksåringer, og ledet laget til gull i U19-NM i fjor da de var underårige.

Da slo de ut Centrum Tigers i semifinalen (84-67), og i kvalifiseringen i februar i år vant Ullern-gutta et helt jevnt oppgjør med sifrene 69-65.

Nå ble det full stopp etter pause for den seiersvante Ullern-gjengen, som i likhet med jentene måtte nøye seg med NM-sølv.

 

Sandvika-duo på Allstar-laget

Centrum Tigers fikk med Sivert Nordheim og Ullern Oscar Hellebust og Fredrik Kleivdal i turneringens Allstarlag, der også både Ludvik Bergseng og Gabriel Ögluson fra fjerdeplasslaget Sandvika kom med.

Ytrebygda sikret bronsemedaljer etter en intens kamp om tredjeplassen mot Sandvika, der bergenserne vant 97-94.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Ullern (80-66):

Centrum Tigers: Elias Demoniere 29, Sivert Wærstad Nordheim 20, Dante Olsen 11, Nikola Antanasijevic 7, Johannes Wangensteen 7, Luka Zivkovic-Tønder 6.

Ullern: Oscar Hellebust 17, Fredrik Kleivdal 16, Jacopo Fanin 13, Emil Unnli 13, Elias Lyngstad 5, Vilji Alexandersson Wiik 2.

 

RESULTATER U19-NM MENN, SØNDAG

Semifinaler: Ullern – Sandvika 82-66 og Centrum Tigers – Ytrebygda 96-75.

Finale: Centrum Tigers – Ullern 80-66

Bronsekamp: Ytrebygda – Sandvika 97-94

 

5-8-kamper: Asker Aliens – Gimle 70-63, Bøler – Oppsal 95-72.

Kamp om 5.- plass: Asker Aliens – Bøler 94-78

Kamp om 7.- plass: Gimle – Oppsal 79-75

Kamp om 9.- plass: Hop Hurricanes – Tromsø Storm Ungdom 76-70

Kamp om 11.- plass: Sverresborg Hoops – Skien 92-67

 

U19-NM MENN, NM-FINALENE SIDEN 2017

2017 Asker Aliens – Sandvika 71-61

2018 Sverresborg – Kongsberg Miners 90-68

2019 Kongsberg Miners – Sandvika 82-60

2020 (avlyst)

2021 (avlyst)

2022 Asker Aliens – Kolbotn 88-84

2023 Ullern – Oppsal 73-49

2024 Centrum Tigers – Ullern 80-66