Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Bærum tilbake på 3. plass
Emma Hergot fylte 26 år og feiret bursdagen med seier over Asker Aliens og solide 15 poeng, 10 returer og 4 blokker for Bærum. Her setter forwarden fart opp gulvet i Leikvollhallen fulgt av lagvenninnene Eirin Vreim Holm (til høyre) og Shiba Haji Ahmadi (delvis skjult) og Asker-kaptein Siri Granheim.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Emma Hergot fylte 26 år og feiret bursdagen med seier over Asker Aliens og solide 15 poeng, 10 returer og 4 blokker for Bærum. Her setter forwarden fart opp gulvet i Leikvollhallen fulgt av lagvenninnene Eirin Vreim Holm (til høyre) og Shiba Haji Ahmadi (delvis skjult) og Asker-kaptein Siri Granheim. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Bærum tilbake på 3. plass

Asker Aliens kom sterkt tilbake i sluttminuttene, men Bærum holdt så vidt unna og fikk revansj med 59-57 i Leikvollhallen – og passerte Asker i kampen om tredjeplassen.

Asker Aliens – Bærum 57-59

Bergen Elite – Ammerud 67-62

 – Tredjeplassen er jo målet vårt, fastslo Shiba Haji Ahmadi, som på alle måter ble en matchvinner da Bærum slo tilbake etter det klare tapet (60-82) mot Asker i den samme hallen rett før jul.

Den 24-årige pointguarden var lagets mestscorende spiller med 26 poeng og hadde 7 returer, 5 steals og 3 assists. Hun spilte også glimrende forsvar på Natalie Villaflor, som måtte nøye seg med 15 poeng etter å ha snittet på 26,4 i første seriehalvdel.

I tillegg la Ahmadi den avgjørende trepoengeren til 59-55 da 49 sekunder gjensto av kampen.

Siri Granheim fikk inn en redusering til 57-59 med 3 sekunder igjen, og normalt skulle det vært for sent.

Men Bærum rotet bort innkastet i angrepssonen og Asker tok en ny timeout og kunne angripe mot gjestene som også hadde lagfouls. Men de gulkledde tok ikke vare på ekstrasjansen – og kastet bort ballen fra innkastet, de også.

 

Mange Asker-forfall

Samtidig var det logisk at Bærum sto igjen som vinnere. Gjestene hadde klart mest trykk, spilte tøft og aggressivt forsvar og roterte med 11 spillere mens Asker bare hadde sju spillere i lagoppstillingen.

Leyla Goh har reist hjem til Singapore, Alva Julsrud er på skoletur i India, Kristine Lindholm var syk og Nina Nyegaarden (Midtbyen i fjor) var på sin første trening denne uka og kommer etter hvert.

– Vi var ikke så dype i dag, men samtidig er det litt bra fordi det betyr at noen må inn og lære seg større roller, sa Asker-coach Basil Shiltagh.

 

– De var godt forberedt

– Bærum forsvarte seg veldig bra, vi fikk vanskeligheter med å spille én mot én i dag, de var godt forberedt. Andrine (Bergseth) fikk ikke skyte som hun kan og vi kunne ikke score i dag, 57 poeng er altfor lite, erkjente Shiltagh.

Andrine Bergseth som hadde 7 av 12 på 3-poengere og 30 poeng i kampen før jul, måtte nøye seg med 6 poeng etter 2 av 9 fra 3-poengsland nå.

Dermed måtte Natalie Villaflor og Siri Granheim ta det meste av scoringsansvaret – og sørget for 40 av hjemmelagets 57 poeng.

Granheim satte 5 av sine 7 første trepoengsskudd (endte på 5 av 9) og hadde en glimrende kamp med 25 poeng, 10 returer, 4 assists og 4 steals.

Villaflor var i nærheten av en sjelden «kvadruppel-dobbel» med sine 15 poeng, 10 returer, 9 assists og 7 steals og viser både klasse og enorm innsats. Men toppscoreren måtte slite for poengene og treffprosenten var under pari med 5 av 19 på field goals.

Asker kommer nok sterkere når de får med flere av nøkkelspillerne.

 

Trio med 51 av 59 poeng

Hos Bærum var det trioen med Shiba Haji Ahmadi (24), Emma Hergot som fylte 26 år og Eirin Vreim Holm (21) som tok ansvar og som også scoret 51 av lagets 59 poeng.

– Det er jo vi som er seniorene på laget og som må ta ansvar og være forbilder, presiserte Ahmadi.

Eirin Vreim Holm var tilbake etter skade og bidro med 10 poeng, 9 returer og 2 blokker, mens burdagsbarnet Emma Hergot hadde 15 poeng, 10 returer og 4 blokker.

Resten av laget bidro med både ballflyt og ikke minst mye bra forsvar. Susanne Gjerstad hadde flest steals i kampen, 6.

 

– Godt forsvar

– Men vi kaster bort ballen for mye, mente Mathias Eckhoff.

– Så har de fordelen med én spiller (Natalie Villaflor) som kan vinne matchup-en sin hele veien. Men vi spiller godt forsvar på henne, det gjelder å bygge opp lag for lag forsvarsmessig og hjelpe. De har stort sett to spillere som scorer, og (Andrine) Bergseth hadde heldigvis ikke den sinnssyke treffprosenten som sist.

– Jeg er veldig glad på jentenes vegne, dette var en viktig seier og en veldig fin bursdagspresang for Emma, fastslo Eckhoff.

 

Kjemper om tredjeplassen

I en kamp med forsvar i høysetet pådro lagene seg 23 turnovers hver, totalt altså 46 på 40 minutter. Det må skjerpes inn klart foran møtene med både Ulriken og Ullern. Inntil videre kjemper nettopp Bærum og Asker Aliens om tredjeplassen som gir bronsemedaljer i ligaen og betyr at man unngår å møte serievinneren – som «alle» tror blir Ulriken – før i en eventuell NM-finale.

Lørdagens motstandere i Leikvollhallen står begge med 5 seire og 6 tap, med Bærum foran med 2-1 etter tre av fire innbyrdes kamper.

 

Må vinne igjen

Den fjerde spilles i Nadderudhallen 11. februar, og mye tyder på at Bærum må vinne igjen for å kunne ta den viktige tredjeplassen.

Bærum har også et tidlig tap mot Ammerud og tåler heller ikke 2-2 mot Asker innbyrdes fordi de har vunnet sine to kamper med 8  (78-70) og 2 poeng (59-57), mens Askers ene seier var på 22 (82-60).

 

Poengscorere Asker Aliens – Bærum (57-59):

Asker Aliens: Siri Granheim 25, Natalie Villaflor 15, Andrine Bergseth 6, Teodora Borojevic 6, Tindra Hillestad Pack 3, Feven Ramse Chol 2.

Bærum: Shiba Haji Ahmadi 26, Emma Hergot 15, Eirin Vreim Holm 10, Susanne Gjerstad 4, Tuva Nyland Rotherud 2, Sofie Hoelsbrekken 2.

 

Endelig, Bergen Elite!

Etter ni strake tap kom endelig sesongens første seier for Bergen Elite.

Hjemme i Amalie Skram-hallen ble Ammerud slått 67-62 etter en kamp der Geir Bangstads lag overtok ledelsen tidlig i andre periode og aldri ga den fra seg igjen.

Lagets toppscorer Sigrid Hardie (14 poeng pr. kamp) er på reise og Karoline Falch-Monsen var heller ikke med, men Bergen Elite hadde lagkaptein og forward Rikke Sjumarken og pointguard Ane Schanke-Næss tilbake etter skader. Samtidig er Maren Schütz ferdig med militæret.

– Kjempebra for oss å starte året med en seier, for vi har hatt en tung høst med veldig begrenset spillerstall, fastslo coach Bangstad.

– Kampen i dag gir oss selvtillit når vi kan vinne og kontrollere kampen og få flyt i spillet, la han til.

– Vi har energi i laget og selv om vi starter kampen dårlig (4-14 etter 8:30), slapper vi litt av etter hvert når vi ser at mange spillere begynner å score. Så får vi brukt fart og klarer å skyte og drive og score mer inside.

Maren Schütz var hjemmelagets ledende spiller og toppscorer med 15 poeng i tillegg til 6 returer og 4 steals.

Ane Schanke-Næss bidro med 7 poeng, 7 returer og 4 assists, Rikke Sjumarken hadde 2 poeng, 9 returer, 4 assists, 2 steals og 1 blokk på sine snaut 18 minutter.

Alle lagets åtte spillere kom på scoringslista og alle spilt minst 13 minutter.

 

Uten Polishchuk

Ammerud har fortsatt pointguard Alexandra Polishchuk ute med skade, og dermed blir det ekstra mye som faller på Makana Stone. Den amerikanske guarden utmerket seg med 34 poeng, 14 returer og 7 steals, men blir for alene om å være angrepstrussel.

Oslo-laget skal ut i en tøff kamp nummer to i Bergen søndag mot et Ulriken-lag som står med seier i sine åtte siste kamper og som slo Ammerud 104-35 da lagene møttes på Apalløkka i desember.

 

Poengscorere Bergen Elite – Ammerud (67-62):

Bergen Elite: Maren Eskeland Schütz 15, Emma Thowsen Harloff 14, Sunniva Vik Pettersen 11, Victoria Aas Minne 9, Ane Schanke-Næss 7, Lucia Ruiz Galvan 5, Sofie Galtung Døsvig 4, Rikke Sjumarken 2.

Ammerud: Makana Stone 34, Celine Mannsåker 8, Josephine Traberg 8, Julia Heiden 4, Henon Ogbazion 4, Samanta Straupmane 2, Madelen Rundbråten 2.