Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Bærum stjal seieren - igjen
Stian Mjøs var spilleren Kongsberg Miners aldri fikk tak på i den tredje semifinalen. Bærum-kapteinen satte 34 poeng inkludert 15 av 15 på straffer og sørget for den iskalde utligningen til 78-78 i siste sekund av ordinær tid. Her er 35-åringen i en drive mot Aly Hudgins.
FOTO: ESPEN SANDENGEN
Stian Mjøs var spilleren Kongsberg Miners aldri fikk tak på i den tredje semifinalen. Bærum-kapteinen satte 34 poeng inkludert 15 av 15 på straffer og sørget for den iskalde utligningen til 78-78 i siste sekund av ordinær tid. Her er 35-åringen i en drive mot Aly Hudgins. FOTO: ESPEN SANDENGEN

Bærum stjal seieren - igjen

De lå 16 poeng bak, men hentet inn hele forspranget i fjerde periode selv om tre forwarder forsvant ut med fem fouls. Likevel var Bærum i praksis slått da Kongsberg Miners fikk ballen med 8-9 sekunder igjen å spille på ledelse 76-75. Så valgte hjemmelaget å gå for scoring, men 2,8 sekunder gjensto og det var nok for Stian Mjøs til å sende kampen til ekstraomgang!

Kongsberg Miners – Bærum 89-95 e.o. (1-2)

Så gikk det akkurat som i den første semifinalen i Kongsberghallen for åtte dager siden:

Miners hadde seieren i lomma, men rotet den bort i siste sekund. I første kamp var det Marin Mornar som misset to straffer på stillingen 84-84 med 0,7 sekunder igjen på tavla.

Tirsdag sto det 76-75 da Bærum misset det som så ut til å bli lagets siste angrep. Hjemmelaget fikk kontroll med 8-9 sekunder igjen av kampen, men Tobias Rotegård – som hadde kriget inn lederscoringen i angrepet før – valgte å sende en alleyoop-pasning til Marin Mornar som dunket inn 78-75.

Full jubel i Kongsberghallen, men kampen var ikke slutt – og med fasit i hånd skulle Miners selvfølgelig holdt på ballen og spilt klokka ut.

 

Buzzer-treer til 78-78

Det gjensto 2,8 sekunder og Bærum tok timeout med innspill i angrepssonen. Bare en trepoenger kunne redde Bærum, men hjemmelaget klarte likevel ikke å demme opp for nettopp den. Oscar Hellebust spilte ballen til Stian Mjøs som fintet seg fri fra Jordan Roberts og iskaldt la treeren fra hjørnet: 78-78 i siste sekund!

Og igjen røk hjemmelaget i ekstraomgangen, som også ble dramatisk helt til siste minutt.

Bærum fikk raskt overtaket og ledet hele veien, men på stillingen 86-87 fikk Erik Lie Viken inn en steal mot Stian Mjøs og ga William Lybæk sjansen til å sende Miners i ledelsen. Men lagkapteinens skudd fra kort hold rullet på ringen og ut igjen til hjemmepublikums og spillernes fortvilelse.

I stedet måtte Miners stoppe klokka og sende Bærum-spillerne til straffelinja, og både Sjur Dyb Berg (2 av 2), Oscar Hellebust (2 av 2) og Stian Mjøs (4 av 4) beholdt roen og satte straffene som ga seier 95-89.

 

– Heldige og dyktige

– Vi var heldige og dyktige, erkjente Mathias Eckhoff.

– Det var utrolig tøft at spillerne våre ikke mistet hodet, men spilte seg gjennom dette, sa Bærum-treneren.

Stian Mjøs har satt mange viktige skudd i sin basketkarriere, men 35-åringen kunne ikke huske en så viktig trepoenger på et så viktig tidspunkt som utligningen til 78-78.

 

– Visste vi hadde en mulighet

Etter tapet i andrekampen i Nadderudhallen (79-93) virket det håpløst for Bærum som lå under med 16 poeng (41-57) midtveis i tredje periode.

– Vi vi har erfart i alle kampene mot dem at vi har fått noen runs, så vi visste vi hadde en mulighet. Så kom vi bare 4 poeng bak (61-57) før fjerde periode, og så steppet flere spillere opp, sa lagkapteinen og nevnte spesielt 19-åringene Jonas Øye Hansen og Fredrik Kleivdal.

Hansen satte trepoengeren til Bærum-ledelse 75-74 med 46 sekunder igjen. Kleivdal la treeren til 5-poengsledelse 83-78 i ekstraomgangen.

 

Trio ut med 5 feil

Bærum mistet i rask rekkefølge Aksel Borg, Ludvik Bergseng og Ousseynou Mbow med 5 feil midtveis i fjerdeperiode, men klamret seg fast og nektet å gi seg.

– Vi ble litt små, men spiller ofte på trening med den type lineups, forklarte Mathias Eckhoff.

Hjemmelaget greide ikke å utnytte høydefordelen og havnet etter hvert i foultrøbbel selv. AJ Harris måtte ut med en skade i hånden og var ikke helt seg selv da han kom tilbake på banen, mens både Aly Hudgins og Jordan Roberts fikk sin femte foul i ekstraomgangen. Det ble skjebnesvangert for Miners.

 

Berg: 17 poeng og 17 returer

Sjur Dyb Berg herjet under begge kurvene og endte med 17 poeng og 17 returer – hvorav 7 offensive.

17-årige Oscar Hellebust var glimrende i pointguardrollen, styrte Bærums angrepsspill og ballflyt og noterte seg for 20 poeng og 7 assists.

 

Mjøs: 38 straffer på rad!

Stian Mjøs ble toppscorer med 34 poeng og var som speaker Harald Quaynor uttrykte det igjen «en mann for de store anledninger». Han er heller ikke spilleren å sende til straffelinja:

I tirsdagens semifinale la Mjøs 15 av 15, og dermed har han truffet samtlige 38 straffekast hittil i sluttspillet! 17 i de to kvartfinalene mot Centrum Tigers og 21 hittil i semifinalerunden mot Kongsberg.

Legger vi til 71 av 77 fra seriespillet, er Bærum-kapteinen nå på 109 av 115 – 94,8 prosent treff!

– Men denne kampen burde jo Kongsberg ha vunnet, hadde de bare ikke tatt den alley-oopen på slutten, fastslo Mjøs.

 

Roberts: Bare straffepoeng

Hos Miners var Marin Mornar i kjempeslag og endte med 18 poeng, 7 returer og 5 blokker.

Jordan Roberts var to assists fra en triple-double med sine 14 poeng, 10 returer og 8 assists, men det var 14 av 16 straffer og 0-8 i field goals.

Erik Lie Viken åpnet i stor stil med to 3-poengere og hadde 15 poeng, mens AJ Harris aldri kom inn i det på samme måte som i andrekampen i Nadderudhallen og måtte nøye seg med 3 poeng.

 

– Fullpakka hall og masse trøkk

Dermed har Kongsberg Miners mye å gå på før fjerdekampen, og semifinalen er fortsatt helt åpen. Men Bærum kan avgjøre og sikre finaleplass med 3-1 om de vinner torsdag etter påske.

– Da håper jeg virkelig på fullpakka hall og masse trøkk i Nadderudhallen, sier Stian Mjøs.

 

PS. Sju av Bærums spillere får ingen hvile i påsken: Oscar Hellebust, Fredrik Kleivdal og Scott Priestley skal til Scania Cup i Södertälje med Ullern, mens Ludvik Bergseng, Gabriel Ögluson, Samuel Barmen og Noah Mørk reiser til samme turnering med Sandvika.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Bærum (89-95):

Kongsberg Miners: Marin Mornar 18, William Lybæk 17, Erik Lie Viken 15, Jordan Roberts 14, Aly Hudgins 10, Tobias Rotegård 10, AJ Harris 3, Åke Swahn 2.

Bærum: Stian Mjøs 34, Oscar Hellebust 20, Sjur Dyb Berg 17, Fredrik Kleivdal 7, Aksel Hvalgård Borg 5, Jonas Øye Hansen 5, Ousseynou Mbow 4, Ludvik Mürer Bergseng 2, Gabriel Ögluson 1.