Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / – Vil lære mye i nordisk
Oscar Hellebust (med ballen) og Elias Demoniere blir et sterkt guardpar for Norge på U18-landslaget i nordisk mesterskap og B-EM i sommer.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Oscar Hellebust (med ballen) og Elias Demoniere blir et sterkt guardpar for Norge på U18-landslaget i nordisk mesterskap og B-EM i sommer. FOTO: ERIK B. BERGLUND

– Vil lære mye i nordisk

48 spillere fra 19 norske klubber og tre utenlandske står foran sommerens første store oppgave, de norske mesterskapene. Søndag reiser U18-landslagene til Södertälje i buss, tirsdag flyr U16-lagene til Helsinki. Senere i sommer skal alle lagene spille B-EM.

– Vi spiller tidvis skikkelig god basketball, men fortsatt er det litt for uferdig og usammenhengende, så vi vil uten tvil lære mye i nordisk, sier Audun Eskeland.

Han er head coach for U18 menn, det av de fire norske lagene det stilles størst forventninger til.

 

– Et potensielt matchup-mareritt

I fjor var både 2,10-centeren Ludvik Bergseng og den viktige guarden Elias Demoniere ute med kyssesyke under nordisk, og bare Elias var så vidt tilbake i EM senere på sommeren.

– De to gir oss en helt annen dimensjon, Elias med playmaking og Ludvik som et potensielt matchup-mareritt for motstanderne, en stor spiller kan spille ute på banen, forklarer Eskeland.

Nå tror mange på flere seire og langt bedre plasseringer for U18-gutta. Men det vil ikke Audun Eskeland høre på.

– Vi ønsker ikke å fokusere på resultater og mål, men på spillet på banen, fastslår U18-treneren.

 

Seks fra EB85 og Ullern, fem fra Centrum

12 spillere fra hvert lag er kommet gjennom nåløyet i nordisk-uttakene og reiser til Sverige og Finland de nærmeste dagene.

Blant 48 uttatte i de fire lagene er 19 klubber representert, pluss de tre U18-guttene som holder til i utlandet: Norsk-spanske Erik Bueno Knutsen i Torrelodones Madrid, Kristoffer Teigland i svenske Norrort og Jonathan Riberg Christoffersen i danske Bears Academy.

EB85 og Ullern har seks spillere hver, Centrum Tigers er representert med fem i tre forskjellige lag, mens Kjelsås og Ulriken Eagles har fire.

De øvrige er Bislet, Bøler, Gimle, Hønefoss, Sandvika og Skjetten med to og Asker Aliens, Bønes, Drammen Rivers, Fyllingen, Lommedalen, Midtbyen, Oppsal og Sørsia Lions som har fått med hver sin spiller.

 

Til Nord-Makedonia, Romania og Tyrkia

Senere i sommer skal alle de fire lagene ut i B-EM:

U18 menn i Skopje (Nord-Makedonia) 26. juli til 4. august, U18 kvinner i Ploiesti (Romania) 2. til 11. august, U16 menn i Skopje 8. til 17. august og U16 kvinner i Konya (Tyrkia) 15. til 24. august.

I nordisk mesterskap skal U18-landslagene i aksjon først, når de møter Finland i Södertälje mandag. U16-nordisk begynner i Kisakallio-senteret i Finland onsdag med Norges jenter og gutter mot Island.

 

Kamper på Solidsport

Laguttakene og kampoppsettet ligger på basket.no/landslag under de respektive landslagene U18 Kvinner, U18 Menn, U16 Kvinner og U16 Menn, «Spillerstall» og  «Turneringer».

Kampene kan kjøpes og ses på Solidsport:

U18-nordisk i Södertälje på https://baskettv.se/nordicchamps-swe og U16-nordisk i Kisakallio på https://koristv.fi/nordicchamps.