Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / – Skal sjokkere flere i EM
Norges U16-landslag etter å ha mottatt bronsemedaljene i nordisk mesterskapet i Susi-senteret i Kisakallio mandag. Bak fra venstre fysioterapeut Karoline Næss, assistant coach Benjamin Alknes Cox, Mio Mandt, Kaleab Tadesse Washo, Jakob Ellingsen, Håkon Odera Seem, Christoffer Vråle Rønning, Kevin Kwame Leraand, Evert Dahlberg, head coach Per Tøien og assistant coach Milovan Savic. Foran fra venstre Viktor Brovold-Kühn, William Dronsett, Oskar Falba, William Rødsten Kristiansen og Edvard Orskaug.
FOTO: ARILD SANDVEN
Norges U16-landslag etter å ha mottatt bronsemedaljene i nordisk mesterskapet i Susi-senteret i Kisakallio mandag. Bak fra venstre fysioterapeut Karoline Næss, assistant coach Benjamin Alknes Cox, Mio Mandt, Kaleab Tadesse Washo, Jakob Ellingsen, Håkon Odera Seem, Christoffer Vråle Rønning, Kevin Kwame Leraand, Evert Dahlberg, head coach Per Tøien og assistant coach Milovan Savic. Foran fra venstre Viktor Brovold-Kühn, William Dronsett, Oskar Falba, William Rødsten Kristiansen og Edvard Orskaug. FOTO: ARILD SANDVEN

– Skal sjokkere flere i EM

Etter tre seire på fem kamper og bronsemedaljer i nordisk sikter U16-gutta mot mer å juble for i B-EM i Skopje om en måned.

U16 menn Norge – Estland 67-78

U16 kvinner Norge – Estland 56-68

– Vi er veldig, veldig fornøyde, for ikke mange hadde forventet at vi skulle vinne tre matcher og kjempe om seieren i begge de to andre kampene, sa Benjamin Alknes Cox som var head coach i U16-guttas siste kamp mot Estland.

– Finland burde vi kanskje slått og Estland som gikk 3-0 i Baltic Sea Cup og 5-0 her spiller vi helt jevnt med. Vi har vist at vi har mange store spillere som takler dette nivået.

– Det lover bra inn mot EM, da skal vi sjokkere flere, lover han.

 

Hentet inn 18 poeng, kjempet om gullet

Faktisk var ikke det norske laget så langt unna et sensasjonelt nordisk-gull. Etter at Finland røk på et overraskende og stort tap for Island i siste kamp (79-99), ville Norge tatt gullet med seier over Estland.

De lå 24 poeng bak tidlig i kampen (14-38!), men hentet inn nesten alt.

To minutter før slutt sto det 64-70 og Norge hadde ballen. Viktor Brovold-Kühn gikk tøft inn mellom tre estiske forsvarere og ble grovt feilet. Han skulle hatt to straffer og mulighet til å få forspranget ned til 4 poeng, men i stedet scoret Estland i neste kamp og fikk det avgjørende pusterommet.

 

To på Allstar-laget

Dommeravgjørelser går begge veier og er ikke noe å skylde på, dessuten har de norske gutta all ære av nordisk-innsatsen.

De har forbløffet både nordiske kolleger og antagelig nesten hele basket-Norge, men her kommer nye navn som vil sette sitt preg på norsk basket de neste årene og snart i BLNO.

Etter kampen ble både Jakob Ellingsen fra EB85 og Christoffer Vråle Rønning fra Drammen Rivers plukket ut i turneringens Allstar-femmer.

 

Alle på banen i alle kamper

– Hvis vi skal se bort fra resultatene i disse kampene, som i seg sjøl har vært kjempebra, er det viktigste at vi har bygget et lag hvor alle spillerne har vært på banen i alle kamper, påpeker hovedtrener Per Tøien.

– Det har vært forskjellige spillere som har bidratt i hver kamp og de backer hverandre.

– I dag kom vi tilbake etter å ha ligget 24 poeng under og var bare 6 ned og hadde ballen. Det er et utrolig bra signal at de aldri gir opp og står på for hverandre, fastslo trenerveteranen.

Oskar Falba var norsk toppscorer med 21 poeng etter en ny, solid angrepskamp der han satte 7 av 11 field goals (2 av 2 trepoengere) og 5 av 5 straffer. Dessverre havnet Centrum-guarden i foultrøbbel og måtte ut med fem fouls før det var slutt. 

 

Island vant - men for mye

Bronsemedaljene fikk ikke spillerne før oppgjøret mellom Finland og Island var over. Og lenge så det ut til å gå mot sølv.

Islandsk seier ville bety at Norge, Finland og Island alle ville ende med 3 seire og 2 tap og at resultatene i innbyrdes oppgjør ville avgjøre. Med mellom 1 og 15 poengs seier til islendingene ville Norge vunnet sølvet.

Da islendingene lå på rundt 8-10 poengs ledelse i slutten av tredje periode og begynnelsen av fjerde så det lyst ut. 15 var det magiske tallet for Norge, med 16 ville Island ta sølvet.

Men gutta fra sagaøya viste en enorm vinnervilje, raste fra til 20 poengs seier og kunne selv juble fra sølvmedaljer – etter å ha hoppet opp fra fjerdeplass.

 

Finsk nedtur

Tilsvarende nedtur ble det for Finland, som i august skal ut i A-EM på Kreta med laget sitt.

Finnene ble nordiske mestre i U18-nordisk både for menn og kvinner og U16 for kvinner etter 5-0 i seire og tap, men U16-guttene måtte ta til takke med en uvant fjerdeplass.

Norge var sikret bronse allerede før kampen mot Estland, men kunne fått sølv med islandsk hjelp. Nå ble det for mye av hjelpen.

 

Åpner EM mot Romania

U16-landslaget møter Romania, Irland, Slovakia, Danmark og Storbritannia i gruppespillet i B-EM i Skopje, som begynner 8. august.

Kampoppsettet er lagt ut på basket.no/landslag under U16 menn. Alle kamper i alle U-landslagenes EM blir sendt direkte og gratis på FIBAs YouTube-kanal.

 

Poengscorere Norge: Oskar Falba 21, William Rødsten Kristiansen 11, Kevin Kwame Leraand 10, Jakob Ellingsen 8, Christoffer Vråle Rønning 8, Viktor Brovold-Kühn 4, Evert Dahlberg 3, William Dronsett 2.

Toppscorere Estland: Roman Avdejev 17, Jesper Roman 13, Andreas Pärn 9, Kaspar Vuks 9, Rasmus Vuks 9.

 

U16-nordisk menn, siste runde mandag:

Norge – Estland 67-78, Sverige – Danmark 80-73, Island – Finland 97-77.

Sluttstillingen: Estland 5-0, Island 3-2 (+11), Norge 3-2 (+6), Finland 3-2 (-17), Sverige 1-4, Danmark 0-5.

 

Ledet over Estland etter tre perioder

De norske U16-jentene avsluttet nordisk med å spille sin beste kamp hittil. Etter 21-9 i en forrykende tredjeperiode ledet Norge 54-53 før de siste 10 minuttene, men der ble det for tungt å følge. Det endte med tap 56-68.

– Vi hadde en femmer som fungerte veldig bra i tredje periode, hentet inn et forsprang og gikk i ledelsen og hadde lyst til å gi dem muligheten til å fullføre, så vi valgte å bli stående med de fem, forklarte Eirik Ljostveit.

– Men de ble slitne på slutten, sånn er det også ofte i den siste kampen i en turnering, la treneren til.

 

Sterk duo

Siena Sanford satte 6 av 14 trepoengere og endte med 24 poeng, mens Nora Nyland Rotherud ble spillbar inne i feltet og effektiv med 13 poeng og 11 returer. Hønefoss-forwarden ble feilet mye og prikket inn 7 av 10 straffer.

Duoen sto dermed for 37 av Norges 56 poeng. Begge ble i tillegg feilet 6 ganger og var derfor sterkt delaktige i at Estland måtte ut i lagfeil og fikk flere spillere i feilproblemer.

– Vi har snakket mye om å få spilt inn Nora mer, og nå greier vi det delvis fordi vi er flinkere til å se henne og delvis fordi Estland ikke har noen spillere på 1,90, påpekte Ljostveit.

 

15 returer

Lagets yngste spiller, Nora Graver Svenningsen som fyller 14 år først i oktober, dro ned 15 returer, hadde 4 steals og var lagets mest effektive spiller til tross for at hun endte med 1 poeng – riktignok etter bare 3 skudd bortsett fra de to straffene.

Solveig Bakken Dragøy var også på hugget tidlig i kampen med 7 poeng etter en drive, et midrange-skudd og en trepoenger.

Sofie Hoelsbrekken markerte seg med råsterke 8 assists. 

Norge vant returstatistikken 62-55 og skjøt også bedre på trepoengere enn Estland, med 31 prosent etter 9 treff på 29 skudd. Esterne hadde 6 av 22, med Bia Aller på sterke 5 av 8.

 

B-EM i Tyrkia

For det norske U16-laget var det en lovende kamp med tanke på B-EM i Konya i Tyrkia i august. Der er Romania, Danmark, Sveits og Portugal motstandere i gruppespillet.

– Vi snakket om å få en fin avslutning og gi det vi hadde, og det følte jeg vi gjorde. Ikke bare de som var på banen, men stemningen på benken var også veldig god, fastslo Eirik Ljostveit.

PS. Mens Oskar Falba er eneste 09-er i U16 menn, har jentene fire underårige spillere: Ariane Bruås, Oda Risan og Fatou Badjie fra 09-årgangen og Nora Graver Svenningsen fra 2010.

 

Poengscorere Norge: Siena Sanford 24, Nora Nyland Rotherud 13, Solveig Bakken Dragøy 7, Ariane Gaustad Bruås 3, Sofie Hoelsbrekken 3, Oda Amelia Risan 3, Emmy Løland Mignotte 2, Nora Graver Svenningsen 1.

Toppscorere Estland: Bia Aller 20, Laura Liisa Grünmann 16, Lada Lesina 10.

 

U16-nordisk kvinner, siste runde mandag:

Norge – Estland 56-67, Sverige – Danmark 38-30, Finland – Island 78-57.

Sluttstillingen (seire-tap): Finland 5-0, Sverige 4-1, Danmark 3-2, Island 2-3, Estland 1-4, Norge 0-5.