Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / – Skal bli bedre og bedre
Jubel for den tredje seieren på rad! 89-43 over Albania sendte Norge på topp i gruppe B. Fra venstre i bildet ser vi Karoline Teigland, Andrea Bolstad Raa, Siri Granheim, Maren Mildestvedt, Synne Jacobsen, Eirin Vreim Holm, Aurora Sørbye, Sunniva Sørbye, Tori Solberg Halvorsen og Karyn Sanford. Severine Uggen og Vilde Havnes har gjemt seg bak de andre.
FOTO: FIBA.COM
Jubel for den tredje seieren på rad! 89-43 over Albania sendte Norge på topp i gruppe B. Fra venstre i bildet ser vi Karoline Teigland, Andrea Bolstad Raa, Siri Granheim, Maren Mildestvedt, Synne Jacobsen, Eirin Vreim Holm, Aurora Sørbye, Sunniva Sørbye, Tori Solberg Halvorsen og Karyn Sanford. Severine Uggen og Vilde Havnes har gjemt seg bak de andre. FOTO: FIBA.COM

– Skal bli bedre og bedre

I det som skulle være den tøffeste kampen hittil, valset de norske jentene over ubeseirede Albania og punkterte gruppefinalen med en 17-0-run midtveis i andre periode.

Norge – Albania 89-43

Lørdagens semifinalemotstander i Small Countries-EM blir Kypros. Tittelforsvarerne reddet overtime mot Malta med tre 3-poengstreff i sluttminuttene (69-69), men var sjanseløse i ekstraomgangene som vant Malta vant 13-2.

Albania hadde sett solide og fysiske ut i sine to første kamper, men fikk aldri plass eller tid til å angripe mot et aggressivt Norge.

– Vi var «på» og aggressiviteten er veldig viktig mot en sånn motstander, fastslo Siri Granheim.

Asker Aliens-forwarden var Norges mest effektive spiller med 10 poeng, 3 steals, 3 returer og fremfor alt solid treffprosent: 4 av 5 på field goals.

– Albania løper mye, så vi skulle stoppe dem i transition og samtidig var det viktig for oss å løpe. Jeg føler alle bidrar, skuddene begynner å sitte og vi skaper det forspranget vi trenger, sa 30-åringen.

 

Knockout i andre periode

De norske jentene avgjorde kampen med 17-0 på 5:20 midt i andre periode.

Albanerne tok timeout på stillingen 23-13 til Norge, men fikk nye 0-12 mot seg og måtte ty til timeout igjen bare 3 minutter senere.

Da ledet Norge 35-13 og allerede da hadde 11 av 12 norske spillere scoret. Etter tempo, ballflyt og lekre assists til ledige spillere.

 

– Masse trykk

– Alt henger sammen med at vi er veldig solide i det defensive, påpeker Gunnar Nesbø.

– Vi har masse trykk over hele banen og vi er ganske gode på å nekte dem pasninger inn, de må langt inn i skuddklokken i nesten hvert angrep. Jentene finner flyten, ballen går og når man også treffer skudd, ser det ålreit ut, fastslår landslagssjefen.

Med 28-15 og 24-10 i de to siste periodene cruiset Norge inn til utklassingsseier 89-43, et resultat de færreste hadde sett for seg før gruppefinalen.

– Bedre balanse og kontroll

– Vi har sagt at vi skal holde jevn progresjon og vi skal bli bedre og bedre utover i turneringen, understreker Nesbø.

– I den første kampen mot Armenia var 1-til-1-forsvaret vårt svakt og kanskje litt for aggressivt, i de to siste kampene har vi hatt bedre balanse og kontroll.

Norge ledet 12-11 etter førsteperioden og spilte bra forsvar da også, men skuddene satt ikke.

– Vi var 0 av 10 på trepoengerne i første periode og hadde åpne og gode treere vi bommet på. Så treffer vi 4 av 7 i andre periode, får layups og steals og momentum – og da knekker de, forklarer treneren.

 

Overlegne på returer

Det norske laget var overlegent i alle faser:

De vant returstatistikken 52-28 (!), presset fram 21 turnovers fra Albania (mot 12 norske) og traff 47 prosent av field goals mot albanernes 31,5.

Så hadde Norge den vanlige jevnheten. Synne Jacobsen var mestscorende med 13 poeng og sju andre spillere endte med 10, 9 og 8. Eirin Vreim Holm var den eneste som ikke scoret, men bidro med 7 returer, 3 assists og 2 steals på 13 minutter, skjøt bare én bom og hadde delt 5. beste effektivitet.

Holm hadde flest returer, Karyn Sanford flest assists med 5 og Siri Granheim flest steals med 3.

 

Poengscorere Norge: Synne Jacobsen 13, Siri Granheim 10, Karyn Sanford 10, Karoline Teigland 9, Andrea Bolstad Raa 9, Vilde Havnes 9, Aurora Sørbye 8, Tori Solberg Halvorsen 8, Maren Vieth Mildestvedt 6, Severine Uggen 5, Sunniva Sørbye 2.

Toppscorere Albania: Ornela Lalaj 10, Dajana Baraj 9.

 

SMALL COUNTRIES-EM, PRISTINA

Resultater torsdag:

Gruppe A: Malta – Kypros 82-71 (OT), Kosovo – Georgia 92-58.

Sluttstillingen: Malta 3-0, Kypros 2-1, Kosovo 1-2, Georgia 0-3.

Gruppe B: Norge – Albania 89-43, Armenia – Andorra 45-43.

Sluttstillingen: Norge 3-0, Albania 2-1, Armenia 1-2, Andorra 0-3.

 

Semifinaler lørdag:

Malta – Albania (18.00), Norge – Kypros (20.30)