Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / – Klare for å ta et steg videre!
Norge er blitt kåret som mestere, har fått gullmedaljene og den store pokalen og jubler i sportspalasset i Pristina. Fra venstre ser vi Vilde Havnes, Andrea Bolstad Raa, Karoline Teigland, Tori Solberg Halvorsen, Aurora Sørbye (foran), Severine Uggen (bak), Maren Mildestvedt, Eirin Vreim Holm (foran), Synne Jacobsen (bak), Karyn Sanford, Siri Granheim, Sunniva Sørbye og coachene Jeanine Flaaten, Gunnar Nesbø, Ståle Frey og Isak Prinos.
FOTO: FIBA.COM
Norge er blitt kåret som mestere, har fått gullmedaljene og den store pokalen og jubler i sportspalasset i Pristina. Fra venstre ser vi Vilde Havnes, Andrea Bolstad Raa, Karoline Teigland, Tori Solberg Halvorsen, Aurora Sørbye (foran), Severine Uggen (bak), Maren Mildestvedt, Eirin Vreim Holm (foran), Synne Jacobsen (bak), Karyn Sanford, Siri Granheim, Sunniva Sørbye og coachene Jeanine Flaaten, Gunnar Nesbø, Ståle Frey og Isak Prinos. FOTO: FIBA.COM

– Klare for å ta et steg videre!

Med fem strake seier og gull i Small Countries-EM leverte Norges kvinnelandslag en sterk søknad om å få spille på et høyere nivå.

Norge – Malta 61-54

Etter å ha kjørt over Albania i gruppefinalen og Kypros i semifinalen allerede i de første periodene, fikk Norge kjenne på å ligge under:

Malta var også ubeseiret og åpnet forrykende med en 12-0-run til 17-5.

Det så litt stygt ut, men det var tidlig – og ingen i det norske laget som mistet troen.

 

– Visste vi hadde friskere bein

– Vi har vært kjempegode hele turneringen til å stå sammen som en gruppe. Har backa hverandre og fightet og jobbet for hverandre, presiserte Tori Solberg Halvorsen.

– Siden vi har kjørt over noen motstandere, har vi også hatt muligheten til å rullere med hele laget. Så vi visste vi hadde friskere bein enn dem og at selv om de tåler trykket vårt de første minuttene, ville de ikke tåle det i 40.

Det stemte, Norge var bare 2 poeng bak etter første periode (17-19) og ajour og forbi tidlig i tredje periode.

 

Sanfords nøkkel-scoringer

Karyn Sanford var hovedpersonen da de norske jentene stakk:

Tarleton State-guarden la to raske 3-poengere til 51-43 og 54-43 før hun drivet inn under kurven og sørget for 56-45 med en reverse layup.

Malta nærmet seg litt i sluttminuttene, men på 56-52 med 1:10 igjen senket Karoline Teigland sin tredje 3-poenger i kampen, før Aurora Sørbye viste fram en av sine «spesialer»: En utsøkt finte før hun fortsatte inn til layup og 61-52 med 25 sekunder igjen.

 

Første gull i Small Countries-EM

EM-gullet i Pristina er det første i norsk basket på sju år, siden 2017 da U18-landslaget for menn vant C-EM på Kypros.

Samtidig er det første gang noe norsk landslag vinner Small Countries-EM.

– Vi har møtt veldig mange gode enkeltspillere, både hos Andorra, Kypros og Malta, og spesielt Maltas nummer 44 (Amber Melgoza) som spiller på øverste nivå i Spania holder høy klasse, sa Gunnar Nesbø.

– Men da hadde vi primært Aurora (Sørbye) som tok seg av henne, og Karoline (Teigland) når Aurora var på benken. Samtidig var dette igjen en lag-effort, bak de to som legger masse trykk har vi et helt lag som jobber godt sammen defensivt, understreket landslagssjefen.

 

– God søknad

Tori Solberg Halvorsen spilte sin 49. landskamp – og det går vel ikke an å gi seg etter 49 kamper?

– Det får vi ta stilling til en annen dag! sa den 36-årige kapteinen.

Hun er ikke i tvil om at det var en viktig triumf for norsk kvinnebasket.

– Jeg håper dette var en god søknad om at vi er klare for å ta et steg videre.

– Vi har veldig mange unge, talentfulle og satsende jenter som kommer til å spille i mange år framover. Jeg er bare kjempeglad for å kunne være en del av det laget. Det er ikke jeg som skal spille de viktige kampene om fem år. Men så lenge motivasjonen er der og trenerteamet mener jeg har noe å bidra med, får vi se på det. Men det er viktig at dette er en gjeng som kan funke over lang tid og det er mange gode jenter i yngre klasser på vei opp også, fastslo Halvorsen.

 

Wake Forest neste

Både lagets eldste og yngste spiller ble tatt ut i mesterskapets Allstar-femmer. Aurora Sørbye hadde en stor finale, det som samtidig var hennes siste kamp for basketkarrieren fortsetter for Wake Forest. 18-åringen er på plass i North Carolina allerede om to dager.

– Det var en kul avslutning, sa hun om finaleseieren og Allstar-utmerkelsen.

– Men Malta fikk god flyt og fikk løpe gulvet og ta åpne skudd tidlig i kampen. Vi var dårlige på å løpe tilbake og tok ikke nok returer heller. Men vi visste vi kunne gjøre noe med det, og så skjerpet vi oss, oppsummerte Aurora.

 

Klare for EM-kvalifisering?

Gunnar Nesbø mener også at spillet og resultatene i Pristina denne uka viser at kvinnelandslaget kan satse høyere.

– Vi har ambisiøse spillere som viser at de kan konkurrere internasjonalt og som har spilt mye på yngre landslag. Det skal være mulig for oss å bygge opp noe til en EM-kvalifisering.

– Men først må vi se om forbundet har midler til det og om spillerne er interessert i å legge ned arbeidet som må til. For det kreves en enda mer seriøs satsing hvis vi skal være med på noe sånt, presiserer landslagssjefen.

Neste EM-kvalifisering begynner i november 2025, og påmeldingen er i april-mai.

– Vi har gode spillere på college, men jeg tror dette er et godt tidspunkt til å begynne satsingen, på et eller annet tidspunkt må vi inn, sier 36-åringen.

 

Perfekt kaptein og defensiv leder

Med to av fem spillere i mesterskapets Allstar-lag viste Norge også at de har gode enkeltspillere.

– Tori er den perfekte kapteinen vår. Hun kommuniserer og passer på alle og leder oss på en kjempegod måte ute på gulvet, en kjemperessurs både på og utenfor banen, sier Nesbø om Ullern-forwarden.

– Aurora har et ferdighetsregister offensivt som ikke mange andre jenter kan matche. Men det viktigste i denne turneringen, der hun hadde mye lavere treffprosent enn vi er vant til, er at hun virkelig leverte defensivt. Aurora tok ut den beste spilleren på Kypros (Marissa Pangalos) og var helt rå på Maltas 44 i dag (Amber Melgoza). Hun leder offensivt som pointguard, men tar også kjempeansvar i forsvar, fastslo landslagssjefen.

 

Topper lag-statistikker

Norge hadde fem spillere med 100 prosent treff på straffer i turneringen – og Maren Mildestvedt som best av dem med 9 av 9, men utmerket seg ellers mest i lagstatistikkene.

De norske jentene var best både i 3-poengsskyting (30,1 prosent), straffeskyting (78,1), hadde flest assists pr. kamp (18,6) og færrest turnovers (14,8).

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 14, Karyn Sanford 13, Karoline Teigland 13, Tori Solberg Halvorsen 10, Synne Jacobsen 4, Maren Mildestvedt 3, Siri Granheim 2, Vilde Havnes 2.

Toppscorere Malta: Amber Melgoza 16, Stephanie De Martino 12, Josephine Grima 7, Danika Galea 7.

 

SMALL COUNTRIES-EM, PRISTINA

Resultater søndag:

Finale: Norge – Malta 61-54

Bronsekamp: Albania – Kypros 73-61

Kamp om 5.- plass: Kosovo – Armenia 53-39

Kamp om 7.- plass: Andorra – Georgia 80-49