Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / – Håper vi kan sjokkere Malta også
Norges spillere jublet etter utklassingsseieren over Kypros i semifinalen.
FOTO: FIBA.COM
Norges spillere jublet etter utklassingsseieren over Kypros i semifinalen. FOTO: FIBA.COM

– Håper vi kan sjokkere Malta også

Norges aggressive forsvar har knust både Albania og Kypros, men i finalen søndag venter et tøffere Malta.

Norge – Kypros 72-31

Med 18-5, 23-6 og 21-4 i tre av periodene utklasset det norske laget Kypros i Small Countries-semifinalen. Det var bare i tredjeperioden (10-16) de norske jentene tillot seg å senke intensiteten og være uskjerpet, ikke så helt unaturlig etter at de hadde gått til pause med uvirkelige 41-11.

Det samme skjedde i gruppefinalen mot Albania (89-43) torsdag, men ingen hadde trodd at semifinalen mot tittelforsvarerne skulle bli enda enklere.

 

– Ikke møtt den typen trykk

– Vi er gode når vi klarer å legge trykk over hele gulvet og ta bort det de andre lagene er best på. Kypros hadde nok sett oss, men ikke møtt den typen trykk hittil i turneringen, sa Tori Solberg Halvorsen.

– Det er bare å gi masse kred til guardene våre som er oppe og legger trykk, og stort sett har vært gode til å tette igjen bak dem også, mente lagkapteinen.

 

Norsk revansj

For to år siden vant Kypros 81-62 over et norsk lag som hadde profiler som Stine Austgulen, Tina Stenerud Moen og Julie McCarthy.

Men i likhet med Norge som har igjen Tori Solberg Halvorsen, Karoline Teigland, Karyn Sanford og Synne Jacobsen, var også bare fire av kypriotene tilbake fra laget som vant gull på hjemmebane i Nikosia.

Den ledende guarden Marissa Pangalos som spiller i den greske ligaen viste sin klasse, men ble meget godt dekket av spesielt Aurora Sørbye.

– Dere er imponerende i forsvar og 5-eren (Aurora Sørbye) er lederen, sa Kypros-coach Alexandros Lekisvili etter kampen.

 

Ingen over 25 minutter

Igjen var det jevnheten i det norske laget som imponerte mest.

Som FIBA.com skriver: «Head coach Gunnar Voigt Nesbø brukte hele sitt lags dybde og ingen spillere hadde mer enn 25 minutter på banen, mens tre av Maltas startere spilte samtlige 40 minutter dagen før finalen».

Ganske riktig, Karyn Sanford spilte mest - 24 minutter og 24 sekunder.

 

Toppscorer og MVP-kandidat

Malta har sin store spiller i Amber Melgoza som spiller for Cadi La Seu i den spanske ligaen og som er toppscorer hittil i EM med 20,5 poeng pr. kamp og som nevnes hyppig som favoritt til å vinne turneringens MVP-tittel.

– Men de har heller ikke møtt trykk hittil og har et lavere tempo enn vi ønsker å spille med, presiserer Tori Solberg Halvorsen.

– Jeg håper vi kan gå ut og sjokke Malta også. De har sett komfortable ut, men vi må legge trykk og tvinge fram noe annet enn de har fått gjøre i de første kampene.

 

– Er der vi forventet å være 

Begge lag står med fire strake seire, men Norge måtte slite for å slå Armenia 73-70 i første kamp og Malta trengte ekstraomgang for å slå Kypros i semifinalen.

– Egentlig er vi der vi forventet vi skulle være og har lyst til å være. Vi gleder oss til å gå ut og gjøre jobbe i finalen, fastslår kaptein Halvorsen.

 

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 13, Aurora Sørbye 12, Tori Solberg Halvorsen 11, Severine Uggen 8, Siri Granheim 5, Maren Mildestvedt 5, Sunniva Sørbye 5, Karoline Teigland 5, Synne Jacobsen 3, Andrea Bolstad Raa 3, Eirin Vreim Holm 2.

Toppscorere Kypros: Marissa Pangalos 10, Stilyana Chenaklieva 7, Emmelia Georgiou 5.

 

SMALL COUNTRIES-EM, PRISTINA

Resultater lørdag:

Semifinaler: Norge – Kypros 72-31, Malta – Albania 75-62.

5-8-kamper: Kosovo – Andorra 81-67, Armenia – Georgia 81-58.

 

Søndagens kamper:

Finale: Norge – Malta (20.30)

Bronsekamp: Kypros – Albania (18.00)

Kamp om 5.- plass: Kosovo – Armenia (15.30)

Kamp om 7.- plass: Andorra – Georgia (13.00)