Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / – Annerledes å spille U16
Norges lag i U16-nordisk 2024 i Kisakallio. Bak fra venstre Evert Dahlberg (Fyllingen), Kevin Leraand (Sørsia), Håkon Odera Seem (Kjelsås), Christoffer Vråle Rønning (Drammen), Kaleab Washo (Gimle) og Jakob Ellingsen (EB85). Foran fra venstre William Dronsett (Bislet), Viktor Brovold-Kühn (Bøler), William Rødsten Kristiansen (EB85), Oskar Falba (Centrum), Mio Mandt (Bislet) og Edvard Orskaug (EB85).
FOTO: ARILD SANDVEN
Norges lag i U16-nordisk 2024 i Kisakallio. Bak fra venstre Evert Dahlberg (Fyllingen), Kevin Leraand (Sørsia), Håkon Odera Seem (Kjelsås), Christoffer Vråle Rønning (Drammen), Kaleab Washo (Gimle) og Jakob Ellingsen (EB85). Foran fra venstre William Dronsett (Bislet), Viktor Brovold-Kühn (Bøler), William Rødsten Kristiansen (EB85), Oskar Falba (Centrum), Mio Mandt (Bislet) og Edvard Orskaug (EB85). FOTO: ARILD SANDVEN

– Annerledes å spille U16

Den første kampen i nordisk pleier ofte å være tøff for de norske U16-landslagene. For de fleste er det den internasjonale debuten og det første møtet med tempoet og trykket de må bli vant til i landskampene.

Kisakallio

– Jeg tror vi er godt forberedt, men det er første gang dette laget er i en internasjonal turnering og jeg aner ikke hvor gode de andre lagene er.

– Bare at de pleier å være veldig gode, sier U16-guttas rutinert trener, Per Tøien.

Onsdag begynner nordisk mesterskap for U16-klassen i det lekre Kisakallio-senteret som ligger idyllisk med innsjø og skog rundt seg, 50 minutters kjøring fra Helsinki.

Begge de norske lagene starter mot Island, guttene klokka 13.15 norsk tid og jentene 18.45.

 

– Erfaring på U18

Alle vet det blir tøft, Norges spillere får nesten alltid et åpningssjokk i første kamp. Så pleier de å bli bedre vant etter hvert og komme sterkere i U18-klassen, der Norge kunne innkassere to sterke seire over Estland tirsdag.

– Jeg er ganske spent på motstanden, for jeg har vært i disse mesterskapene og fått pepper så det holder, sier Tøien.

– Samtidig er det annerledes å spille U16 kontra U18. Når spillerne våre er kommet opp på U18, har de fått erfaring mot god, voksen motstand ofte, fordi nesten alle de beste spiller i BLNO, mens få av de utenlandske spillerne kommer med på sine seniorlag i ligaer, påpeker 69-åringen.

– Men på U16 spiller de beste bare mot andre på sitt eget alderstrinn, og vi er en god del svakere i bredden enn de andre landene. Men det kommer seg i Norge og jeg tror de neste åra vil bli fantastiske for norsk basketball, sier Tøien.

 

Sentrale spillere ute

U16 kvinner har ikke hatt flyt i oppkjøringen inn mot nordisk.

– Vi har hatt med skader og mangler noen spillere vi gjerne skulle hatt her, spesielt på forwardsiden, erkjenner Eirik Ljostveit.

Først forsvant Lena Golubovic (Gimle) ut med korsbåndsskade, så ble både Oda Tveiten (Kjelsås) og til slutt Solveig Ulveseth (Ulriken Eagles) uaktuelle på grunn av skader, mens pointguarden Edel Hjelle (KFUM Central, Stockholm) er på fiske-sommerjobb i Nord-Norge.

Det betyr at kun to av de fem 08-erne som spilte både nordisk og B-EM i fjor sommer er på plass i Kisakallio – Siena Sanford og Sofie Hoelsbrekken, som har fått bra med BLNO-erfaring i Ulriken Eagles og Bærum denne sesongen.

 

– Flere får prøve seg

– Men vi har forberedt de spillerne vi har her så godt vi kan. Nå får flere prøve seg, og det gagner norsk basket på sikt, understreker U16-treneren.

– Seriespillet på jentesiden i Norge er dessverre for dårlig pr. i dag til at vi helt kan matche det nivået vi møter her, så vi kommer til å lide litt under det med hensyn til trykk og tempo spesielt.

– Vi må forberede oss som best vi kan på å tåle det, men den første kampen vil nok bli en liten øyeåpner for noen. Vi trenger at flere spillere stepper opp og melder seg på, for de vil få mer spillertid og større roller, forklarer Ljostveit.

 

Fem kamper på seks dager

Etter kampene mot Island onsdag, skal Norges ut i møter med Finland torsdag og Danmark fredag før det er fridag i U16-nordisk lørdag. Så venter Sverige søndag og Estland mandag, formatet i nordisk er en serie der alle møter alle.

Senere i sommer skal begge lagene ut i B-EM: Guttene i Skopje (Nord-Makedonia) 8.- 17. august, jentene i Konya (Tyrkia) 15.- 24. august.

Kampene i nordisk mesterskap kan kjøpes og ses på https://koristv.fi/nordicchamps