Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Yngre og norskere Frøya
Frøyas nykommere i 2023/24-sesongen, fra venstre Valen Tejada, Halfdan Bjørn-Dønnem, JD Muila, Marcus Larsson, Etienne Aspevik og Jo Mathias Bjørnevog Ramberg.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Frøyas nykommere i 2023/24-sesongen, fra venstre Valen Tejada, Halfdan Bjørn-Dønnem, JD Muila, Marcus Larsson, Etienne Aspevik og Jo Mathias Bjørnevog Ramberg. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Yngre og norskere Frøya

Fire importspillere har forsvunnet, det samme har den portugisiske treneren Hugo Salgado. Men forrige sesongs sluttspilljoker Ognjen Nisavic tar en ny sesong i gult og rødt, kanadiske JD Muila er på plass og resten av Frøya-troppen består av unge, norske talenter. Treneren er også norsk, Frode Ramberg tar steget fra Sverresborg og Midtbyen til fjorårets sølvvinnere i Bergen.

– En spennende utfordring, ingen tvil om det, fastslår 52-åringen.

– I fjor var det importene som styrte skuta, nå føles det som vi har et helt nytt lag her, selv om noen av de yngre var her forrige sesong også. Men da hadde de ikke så store roller og så mye ansvar, sier Ramberg, som de to siste sesongene har hatt ansvaret for Midtbyens BLNO-jenter.

Frøyas spektakulære pointguard og toppscorer John Knight III er tilbake i USA og ytterligere tre importer er ute:

DeAngelo Stewart inntil videre klubbløs, Nikola Roso i Irland og Skyler White hjemme i England. Pluss treneren som var hentet fra Portugal, Hugo Salgado.

 

Larsson og Tejada fra USA

Marcus Larsson (24) er hjemme fra college, forrige sesongs Oppsal-komet Etienne Aspevik (18) har tatt turen til Bergen og tidligere Kongsberg Miners-pointguard Valen Tejada (23) har valgt Frøya etter et år i USA.

Jo Mathias Bjørnevog Ramberg (19, trenerens sønn) kommer over fra Nidaros Jets og Halfdan Bjørn-Dønnem (27) med fortid som juniorspiller i Bærum prøver seg i BLNO etter å ha spilt 1.- divisjon med NHHI i fjor.

 

Sterk kanadier 

Ognjen Nisavic ble en joker og matchvinner både i kvartfinaleserien mot Tromsø Storm og semifinalene mot Kongsberg Miners forrige sesong. Heldigvis for Frøya satser 33-åringen videre, med nå bare med én annen import blant lagkameratene:

JD Muila, en råsterk og 2,02 m høy forward som kommer direkte fra collegespill for Southern Illinois.

– En stor og sterk kar, hardtarbeidende og bevegelig og godt skolert, sier Frode Ramberg om 23-åringen fra Canadas hovedstad, Ottawa.

 

Unge nøkkelspillere

Resten av spillerstallen er norsk, med mange valg i flere posisjoner:

  • Valen Tejada (23) og Christopher Dalland (19) kan dele på pointguardrollen.
  • Jørgen Lamo (20) spilte 32 minutter i snitt forrige sesong og hadde flest kamper av alle Frøya-spillerne, 30. Han blir definitivt like sentral denne sesongen.
  • Etienne Aspevik (18) snittet på 10,9 poeng for Oppsal i sin debutsesong i BLNO og blir en solid tilvekst.
  • Marcus Larsson (24) er tilbake i Frøya etter collegeårene i USA og med 207 cm og all sin erfaring den mest åpenbare forsterkningen. Vel å merke hvis han blir skadefri.

– Marcus kan trene for fullt nå, men fullfører sjelden hele treningen. Han har hatt flere skader de siste årene, men det som holder igjen mest er tretthetsbruddene i begge legger, forteller coach Ramberg.

 

– Skal ikke ta noen sjanser

– Jeg er imponert over nivået hans. Marcus er rask, har veldig god spilleforståelse, jobber hardt og pusher på de andre gutta. Han er en god pasningslegger, det er JD (Muila) også. Hvis vi kan spille med begge de to store med Marcus i tillegg til JD, vil det utgjøre en stor forskjell for oss, sier treneren.

Han utelukker ikke at Larsson starter i fredagens serieåpning mot Asker Aliens.

– Samtidig er det klare avtaler om at han styrer det sammen med fysioterapeuten. Det er bonus hvis han spiller allerede nå, og vi skal ikke ta noen sjanser, understreker Frode Ramberg.

 

– Har truffet bra

Laget hans er yngre, raskere og fremfor alt norskere enn forrige sesong.

– Da vi satte sammen laget, var tanken å skape en stor og jevn gruppe og prioritere treningskvalitet og utvikling over tid. Ha 10-12 spillere av bra kvalitet og hvor nummer 10 har like høyt nivå som nummer 3. Det ser det ut til at vi har truffet bra på, mener trønderen som får sin andre sesong som head coach i mennenes BLNO – etter at han hadde Sverresborg i 2013/14-sesongen.

– Det er kult at vi kan ha litt forskjellige startinger og tilnærminger avhengig av hvem vi spiller mot og nesten også av hvem som har vært god på treningene den siste uka inn mot kamp. Jeg håper dybden kan være en styrke, men samtidig vil det svinge litt fordi vi har så mange unge, sier den nye Frøya-coachen.

 

Nisavic klar?

Før seriestarten mot Asker Aliens fredag har Ognjen Nisavic vært ute med en lyskestrekk, men Ramberg håper og tror den rutinerte serbiske guarden spiller. Kim-Abdou Ndow og Samba-Johan Hellebust Jaw er begge på sidelinja med skader inntil videre, mens Marcus Larsson også er usikker.

Viktigst for Frøya blir det å få Larsson i gang. Da er laget fra Melkeplassen en spennende outsider også i den nye sesongen.

 

FRØYA

Trener: Frode Ramberg (ny).

Spillere INN: JD Muila (Southern Illinois), Marcus Larsson (Lourdes University, Ohio), Valen Tejada (USA, tidligere Kongsberg Miners), Etienne Nasser Aspevik (Oppsal), Jo Mathias Bjørnevog Ramberg (Sverresborg/Nidaros Jets), Halfdan Bjørn-Dønnem (NHHI). 

Spillere UT: John Knight III (USA, prøvespiller for lag i G League), DeAngelo Stewart, Nikola Roso (Emporium Cork Basketball, Irland), Skyler White (Chesire Phoenix, Storbritannia), Burak Kizilirmak (tilbake til Nidaros Jets), Stefanos Makariadis (Kefalonia, Hellas).

 

SPILLERSTALL 2023/24:

1 Jarand Tveito, 2 Jo Mathias Bjørnevog Ramberg, 3 Valen Tejada, 4 Ali Akil, 5 Ognjen Nisavic, 6 Mathias Jacobsen, 7 Kim-Abdou Ndow, 8 Even Hellesen, 9 Jørgen Lamo, 10 Halfdan Bjørn-Dønnem, 11 JD Muila, 13 Christopher Dalland, 14 Samba-Johan Hellebust Jaw, 15 Etienne Nasser Aspevik, 22 Marcus Larsson.

Sannsynlig starting-5: Tejada (Dalland), Nisavic, Lamo, Larsson (Aspevik), Muila.

Åpningskamp: Frøya – Asker Aliens, Frøya Arena fredag 22. september kl. 20.00.