Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Viktig seier i EM-starten
Norges U20-landslag som åpnet B-EM i Craiova med 80-61 over Slovakia. Fra venstre Synne Jacobsen, Karyn Sanford, Maria Thoresen Myklebust, Sunniva Sørbye, Selma Deisz, Camilla Gjerstad, Vilde Havnes, Sophia Priestley, Aurora Sørbye, Anna Hovig Wikstrøm, Felicia Dyngeland-Sundén og Fatima Mohammad.
FOTO: RAGNHILD RIIS
Norges U20-landslag som åpnet B-EM i Craiova med 80-61 over Slovakia. Fra venstre Synne Jacobsen, Karyn Sanford, Maria Thoresen Myklebust, Sunniva Sørbye, Selma Deisz, Camilla Gjerstad, Vilde Havnes, Sophia Priestley, Aurora Sørbye, Anna Hovig Wikstrøm, Felicia Dyngeland-Sundén og Fatima Mohammad. FOTO: RAGNHILD RIIS

Viktig seier i EM-starten

Slovakia er et av lagene Norge skal slåss med om kvartfinaleplass i B-EM. Derfor var 19 poengs seier i åpningskampen mot slovakene så viktig. I morgen er gruppefavoritten Bulgaria motstander, tirsdag og onsdag venter Island og Østerrike.

Norge – Slovakia 80-61

– Dette var deilig og veldig fortjent for jentene som sto i nordisk og stanget hodet etter dårlige forberedelser og litt desimert lag, sa Gunnar Nesbø etter den sterke seieren over laget Norge tapte for (51-52) i U20-EM i Skopje for et år siden.

Etter nordisk er Maria Thoresen Myklebust, Sunniva Sørbye og U18-spillerne Aurora Sørbye, Anna Hovig Wikstrøm og Sophia Priestley kommet med, og det gir Norges lag både mer klasse og mer dybde.

Mot Slovakia begynte det bra med 10-4-ledelse, men de mørkeblå var foran med 16-15 etter første periode.

 

Avgjorde i tredje periode: 24-11

Norge gjenvant momentum og «rykket» kom med scoringer fra Synne Jacobsen og Maria Myklebust rett før pause, til 38-30.

Så stakk de norske jentene av med 24-11 i en tredjeperiode der både angrep og forsvar satt.

Ledelsen var 24 poeng på det meste (66-42), og Nesbø og coachkollegene Ståle Frey og Ragnhild Riis kunne la alle slippe til i sluttminuttene. Den sjansen grep spillerne på benken godt og både Camilla Gjerstad og Selma Deisz kom på scoringslista i sluttminuttene.

– Vi pratet om å være «på» i tredje periode, der legger vi litt pressforsvar og bryter litt av rytmen for Slovakia offensivt. Så hjelper det selvfølgelig at vi skyter bra, presiserte U20-treneren.

 

Traff 11 treere og løp inn 35 poeng

Norge satte 11 av 26 trepoengere (42 prosent) med 3 av 3 fra Fatima Mohammad, 4 av 8 fra Karyn Sanford og én hver fra Vilde Havnes, Felicia Dyngeland-Sundén, Synne Jacobsen og Maria Myklebust.

De norske jentene fikk inn presset Slovakia til 24 turnovers og vant 35-9 i statistikken «points from turnovers», som dermed var med på å være kampavgjørende.

Karyn Sanford var banens gigant med skudd, vendinger og 27 poeng, mens Maria Thoresen Myklebust hadde 17 poeng og viste hvor viktig tilvekst hun er for dette laget.

 

Nøkkelduo

– Karyn kan score fra hvor som helst og vi vet hva vi får av Maria. Hun kan skyte fra alle hold, angriper fra 3-poengslinje og post og er også veldig allsidig og bra defensivt for oss, fastslår Nesbø.

Slovakia vant returstatistikken 45-33, så der har Norge mer å gå på.

– Det var ikke noen perfekt forsvarskamp av oss, og vi sliter med defensive rebounds. Nummer 18 (Vanda Kristlova) var litt for svær for oss, erkjente Gunnar Nesbø.

1,83 m lange Kristlova var vond å stoppe inside og endte med 13 poeng og 10 returer for slovakene.

 

Møter gruppefavoritten

Allerede i morgen skal Norge i aksjon igjen i Craiova i Romania, når gruppespillet fortsetter mot Bulgaria – laget som kommer fra A-EM og er favoritt i gruppe D.

Så har de norske jentene to hviledager før møtene med Island tirsdag og Østerrike onsdag. Islendingene slo Norge etter overtime i nordisk (84-74) og vant problemfritt 72-40 over Østerrike i første kamp fredag.

– Vi har regnet med at Østerrike er det svakeste laget og at Slovakia og Island er de to vi MÅ ta, sier Karyn Sanford.

– Bulgaria har vi også lyst til å slå, men vi vet ikke så mye om dem, i og med at de ikke spilte i dag.

 

– Kan spille med lave skuldre

Bulgaria, Irland og Nederland var de tre lagene som rykket ned fra A-divisjonen i fjor, mens Montenegro, Tyrkia og Israel rykket opp.

– Vi vet jo at de er gode, sier Gunnar Nesbø.

– De har en helt annen erfaring enn oss siden de har spilt i A-EM. Men vi har jo også matchet oss mot A-nasjoner i nordisk, både Finland og Sverige, og skal kunne konkurrere med alle her. Og etter seieren i dag kan vi spille med lave skuldre.

 

– Må senke oss ned igjen

– Det viktigste nå er at vi klarer å fokusere på kampen i morgen og senke oss ned igjen, ikke kommer for høyt som vi gjorde noen ganger som U16-lag, understreker Karyn Sanford.

– Vi har flere spillere med rutine nå enn i nordisk, er mer aggressive i forsvar og har et mer balansert lag – så motstanderne ikke helt vet hvor de skal stoppe blødningene.

 

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 27, Maria Thoresen Myklebust 17, Fatima Mohammad 10, Synne Jacobsen 9, Vilde Havnes 7, Camilla Gjerstad 4, Felicia Dyngeland-Sundén 3, Selma Deisz 2, Aurora Sørbye 1.

Toppscorere Slovakia: Liana Uzovicova 17, Alexandra Erdelyiova 14, Vanda Kristlova 13.

 

B-EM U20 KVINNER, RESULTATER FREDAG

Gruppe A: Tyskland – Sveits 75-55, Storbritannia – Ukraina 74-54.

Neste kamper, søndag: Ukraina – Sveits, Tyskland – Storbritannia.

 

Gruppe B: Romania – Georgia 102-44, Irland – Hellas 80-74.

Neste kamper, søndag: Hellas – Georgia, Romania – Irland.

 

Gruppe C: Nederland – Kosovo 87-57, Slovenia – Kroatia 69-56.

Neste kamper, søndag: Kroatia – Kosovo, Slovenia – Nederland.

 

Gruppe D: Norge – Slovakia 81-60, Island – Østerrike 72-40.

Gjenstående kamper: Lørdag 29/7 Slovakia – Island og Norge – Bulgaria (17.00 norsk tid), søndag 30/7 Slovakia – Østerrike og Bulgaria – Island, tirsdag 1/8 Norge – Island (14.30) og Bulgaria – Østerrike, onsdag 2/8 Bulgaria – Slovakia og Norge – Østerrike (19.30).