Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / UBUNTU, et pilotprosjekt
UBUNTU-1.png

UBUNTU, et pilotprosjekt

Basketballforbundet og fem støttespillere starter et pilotprosjekt for å ivareta spillere i utlandet. UBUNTU er en digital møteplass der deltakerne vil diskutere og dele sine erfaringer og aspekter ved college-opplevelsen og spill utenlands.

NBBFs sportssjef Brent Hackman lanserer sammen med Ståle Frey, Hege Eika Frey, Julie McCarthy, Johannes Dolven og Mina Marie Anglero møteplassen «UBUNTU» – Union, Balanse, Utdannelse, Nysgjerrighet, Tillit og Utvikling – for norske spillere i utlandet.

Pilotprosjektet er rettet mot norske «student-athletes» i USA og spillere i Europa.

 

Månedlige møter

UBUNTU, et zulu-begrep som representerer essensen av menneskelighet gjennom fellesskap, er kjernen i denne initiativrike gruppen. Målet er å skape et fellesskap gjennom månedlige digitale møter hvor deltakere kan diskutere og dele erfaringer og aspekter ved college-opplevelsen, inkludert økonomi, overføringer og kommunikasjon med trenere.

Møtene er designet for å gi deltakerne en plattform der de kan stille spørsmål for å takle utfordrende situasjoner både på og utenfor banen.

Diskusjonene vil også fokusere på å presentere løsninger som er avgjørende for å ivareta utøvernes fysiske, psykiske og sosiale helse.

 

Erfarne støttespillere

Støttepersonene har erfaring fra lignende situasjoner, enten som utøvere selv eller som foreldre og trenere:

  • Mina Marie Anglero, med fortid i Ullern Basket, Wang Toppidrett og ungdomslandslagene, er godt kjent med det norske basketballmiljøet. Hun har også studert i USA ved University of California, Berkeley, hvor hun var lagkaptein for friidretts- og terrengløpslaget og skrev masteroppgave rundt den helhetlige opplevelsen (fysiske, psykologiske, og sosiale aspekter) av å være internasjonal student-athlete.
  • Julie McCarthy kommer fra en basketfamilie og spilte for Hønefoss, Ullern og ungdomslandslag før hun dro til Tennessee State. Etter et år gjorde hun en transfer til Florida Tech hvor hun etter hvert ble lagkaptein og tok en master i marin teknikk ingeniør. Etter college spilte Julie for Bærum og Norge. Selv om hun nå har lagt skoene på hyllen har hun fortsatt stor kjærlighet til sporten. 
  • Johannes Dolven har vært en viktig del av det norske basketmiljøet i over 15 år og har vært innom norske klubber som Bygdøy, EB-85, Bærum og Centrum. Han gikk på Wang Toppidrett med Ståle Frey som trener og har vært med på diverse juniorlandslag, samt en del av nysatsningen til seniorlandslaget de siste årene. Etter videregående flyttet Johannes til USA hvor han opparbeidet seg verdifull erfaring innen det sportslige og akademiske, gjennom opp- og nedturer. Han tilbrakte fem år i USA, med opphold ved både Drake University og Barry University.
  • Hege Eika Frey er en erfaren basketspiller i sitt 49ende år. Hege er utdannet lærer, spesialpedagog og terapeut, og har dedikert hele sitt voksne liv til arbeid med barn og unge. Som mor til to basketballspillere har Hege vært nært knyttet til og forstått utfordringene som følger med å spille basketball i utlandet.
  • Ståle Frey har en lang spillerkarriere bak seg og var kaptein på landslaget. Han har 45 års trenererfaring fra toppserien, Wang Toppidrett og diverse landslag. Han har yrkeserfaring fra fysioterapi og som basketballtrener og coach i Olympiatoppen og bringer dermed med seg en betydelig mengde kunnskaps- og erfaringsbasert innsikt. Ståle er også engasjert som basketutvikler i NBBF.

Kontaktpersoner:

Brent Hackman Brent.Hackman@basket.no

Hege Eika Frey Hege.Eika.Frey@gmail.com

Gruppen har satt følgende datoer og tidspunkt for samtaler:

Søndag 26/11, søndag 17/12, søndag 28/1 og søndag 3/3 - alle dager kl. 20.00 til 21.15.