Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Suverent NM til Ullern
Ullerns norgesmestre i U19-klassen 2023. Bak fra venstre coach Eirik Ljostveit, Julian de Faveri, Vilji Alexandersson Wiik, Thomas Ervik, Scott Priestley, Fredrik Kleivdal, Nikolai Bonde Aanesen, Emil Unnli, assistant coach Fredrik Lie og assistant coach Ståle Frey. Foran fra venstre lagkaptein Mats Hågå Christophersen, Henrik Schneidt, Oscar Hellebust, Jacopo Fanin og Henrik Sollie.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Ullerns norgesmestre i U19-klassen 2023. Bak fra venstre coach Eirik Ljostveit, Julian de Faveri, Vilji Alexandersson Wiik, Thomas Ervik, Scott Priestley, Fredrik Kleivdal, Nikolai Bonde Aanesen, Emil Unnli, assistant coach Fredrik Lie og assistant coach Ståle Frey. Foran fra venstre lagkaptein Mats Hågå Christophersen, Henrik Schneidt, Oscar Hellebust, Jacopo Fanin og Henrik Sollie. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Suverent NM til Ullern

Mens flere av de andre favorittene snublet, hadde Ullern stø kurs gjennom hele U19-NM og måtte slite bare i semifinalen mot Centrum Tigers. Oppsal kom inn som seedet nummer 9 og tok sølv, Kolbotn/Bøler sikret seg bronsemedaljene.

Ullern – Oppsal 73-49

– Begge de aktuelle U16-NM-ene ble avlyst, så vi fikk aldri noe gull. Så det var veldig deilig å få det i dag, fastslo Eirik Ljostveit.

Han har trent Ullerns 05-gutter i 12 år, siden de som seksåringene begynte med basket. I søndagens vinnerlag i Frøya Arena er seks mann igjen fra den gangen, Ljostveit ramser opp:

Fredrik Kleivdal, Scott Priestley, Oscar Hellebust, Henrik Schneidt, Henrik Sollie, Emil Unnli.

– Oscar (06) begynte med oss de to første årene, Emil kom året etter de fem andre, presiserer treneren.

 

– Surt tap i hodet siden i fjor

Oscar Hellebust ble kåret til finalens MVP og følte det også godt etter at det nesten like seiersvante 06-laget røk ut i semifinalen mot Sandvika i U16-NM på Hønefoss i fjor.

– Ja, det var et surt tap som jeg har hatt i hodet siden i fjor. Jeg skal ikke legge skjul på at vi var storfavoritter, men vi tapte mot et godt Sandvika-lag og det var utrolig surt. Så det var digg å vinne i dag, sa Oscar.

 

NM-overraskelser

U19-NM for menn inneholder nesten alltid en overraskelse eller to, i år kom flere:

  • De regjerende mestrene Asker Aliens var nummer 1-seedet i NM, men ble slått ut av Kolbotn/Bøler i kvartfinalen, røk mot 12. og sisteseedede Sandvika i første kamp søndag og endte på sjuendeplass.
  • Kolbotn/Bøler tapte med 30 for det samme Sandvika-laget, slo ut mestrene Asker i kvartfinalen, men tapte 79-81 for Oppsal i en thriller av en semifinale, før de løftet seg igjen i bronsekampen mot Centrum Tigers (94-67).
  • Oppsal kom inn som seedet nummer 9 etter sjetteplass i Region Øst-kvalifiseringen, men spilte seg til finale og endte med sølv.
  • Sandvika var seedet som 12 og nederst og nummer sju og siste lag inn fra Region Øst, men ble nummer 6 i NM etter å ha slått begge fjorårsfinalistene Kolbotn/Bøler og Asker Aliens – et rent 06-lag mot to rene 04-lag!

 

Store seire, aldri i trøbbel

For Ullern var det derimot ingen overraskelser eller bølgedaler underveis.

Eirik Ljostveits gutter fikk det lett i gruppespillet mot Ulriken Eagles (80-40) og Kristiansand Pirates (94-52) før kvartfinalen mot Frøya ble like problemfri: 88-40.

Bare i semifinalen mot Centrum Tigers (84-67) måtte Ullern slite litt for å vinne selv om de vant med 17 poeng til slutt, mens finalen mot Oppsal var tidlig avgjort med 43-27 ved pause og motstanderne aldri i nærheten av kontakt.

– Vi har vært såpass gode gjennom hele turneringen at vi har kunnet hvile sentrale spillere og hatt overskudd hele veien, forklarte Oscar Hellebust.

– Men semifinalen mot Centrum var tøff, der de hadde de litt stang-ut og vi litt stang-inn, det kunne ha gått begge veier. Men det var digg å ha flyt gjennom hele NM, sa pointguarden som også var lagets mestscorende spiller i finalen med 15 poeng.

 

Lærte av RM-tap

Ullern tapte RM-finalen mot Asker Aliens for to uker siden, men i ettertid tror Eirik Ljostveit det var en viktig vekker.

– Asker ga oss litt juling og vi gjorde mye dumt i finalen, så vi har snakket mye om intensitet og flyt og fart og samspill offensivt på treningen den siste uka.

– Vi la også om på noen løsninger defensivt, det har fungert veldig bra for oss. Alle gutta har steppa på, i de tre første kampene var det ingen som scoret over 20 og alle bidrar og spiller mye. Det var en fordel for oss i dag, ingen av spillerne våre var utkjørt og alle hadde mer å gi, understreker Ljostveit.

 

Sensasjonelt Oppsal-sølv

For Oppsal var sølv uansett over alle forventninger.

– Det er selvfølgelig litt surt å tape finalen, men jeg syns vi har gjort en veldig bra jobb. Vi er rangert som nummer 9, mange trodde vi ikke skulle komme oss ut av gruppespillet, sier Etienne Aspevik.

Oppsal lot både Etienne og flere andre spillere hvile kamp to mot Asker Aliens etter at de hadde slått Skien i den første kampen og dermed sikret avansement til kvartfinale. Dermed tapte de klart for Asker (58-94) uten at det fikk noen stor betydning. Oppsal ble nummer 2 og Asker 7.

– Det er et tøft kampprogram i NM, så de valgte å hvile oss til neste kamp, det var smart. I kvartfinalen mot Sandvika hadde vi uthvilte spillere, mens de hadde spilt en kamp rett før og var slitne, forklarer Etienne.

 

Ullern-duo i Allstar-laget

Norgesmestrene Ullern fikk med Oscar Hellebust og Fredrik Kleivdal i turneringens Allstar-lag, der er også Etienne Aspevik, Kolbotn/Bølers Amar Pinjo og Centrum Tigers’ Sivert Wærstad Nordheim.

Ullern og Oppsal beholder de fleste spillerne fra dagens lag også i neste års U19-NM, men det gjelder flere av motstanderne i årets turnering, med Centrum Tigers og Sandvika i spissen.

 

Poengscorere Ullern – Oppsal (73-49):

Ullern: Oscar Hellebust 15, Jacopo Fanin 12, Fredrik Kleivdal 12, Vilji Alexandersson Wiik 12, Scott Priestley 10, Emil Unnli 6, Mats Hågå Christophersen 4, Henrik Schneidt 2.

Oppsal: Etienne Nasser Aspevik 16, Gudmund Leachman Røthing 15, David Khang Ayden 6, Florian Kador Folkvord 5, Nataniel Nikolic 3, Hjalmar Gericke Linnestad 2, Rhovic Joshel Sisor 2.

 

U19-NM MENN, SØNDAG

Semifinaler: Oppsal – Kolbotn/Bøler 81-79 og Ullern – Centrum Tigers 84-67.

Finale: Ullern – Oppsal 73-49.

Bronsefinale: Kolbotn/Bøler – Centrum Tigers 94-67.

Kamper om 5.- 8.- plass: Sandvika – Asker Aliens 74-67 og Frøya – Ulriken Eagles 72-67.

Kamp om 5.- plass: Frøya – Sandvika 72-63.

Kamp om 7.- plass: Asker Aliens – Ulriken Eagles 89-59.

 

U19-NM MENN, FEM SISTE NM-FINALER

2017 Asker Aliens – Sandvika 71-61

2018 Sverresborg – Kongsberg Miners 90-68

2019 Kongsberg Miners – Sandvika 82-60

2020 (avlyst)

2021 (avlyst)

2022 Asker Aliens – Kolbotn 88-84

2023 Ullern – Oppsal 73-49