Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Steppet opp i stjernenes fravær
Sjur Dyb Berg var enorm i forsvar og hadde 7 poeng og 9 returer da Østerrike ble slått 84-74. Her er det Erol Ersek (nr 17) og Renato Poljak som kommer til kort mot Bærum-forwarden. Til venstre er Chris-Ebou Ndow.
FOTO: ERIK BERGLUND
Sjur Dyb Berg var enorm i forsvar og hadde 7 poeng og 9 returer da Østerrike ble slått 84-74. Her er det Erol Ersek (nr 17) og Renato Poljak som kommer til kort mot Bærum-forwarden. Til venstre er Chris-Ebou Ndow. FOTO: ERIK BERGLUND

Steppet opp i stjernenes fravær

Sjur Dyb Berg satt standarden med en tre poenger ett minutt inn i kampen. Derfra så Norge seg aldri tilbake og slo Østerrike foran et begeistret publikum i Varner Arena.

Norge - Østerrike 84-74

– I dag hadde vi flyten. Alle steppet opp og tok ansvar. Det var utrolig gøy. Vi er mye bedre her hjemme når vi har publikum på vår side, sier en strålende fornøyd Chris-Ebou Ndow.

Han var kampens store spiller med sine 29 poeng og ni returer, og leverte til de grader på utfordringen med å ta ekstra ansvar i Harald Frey og Karamo Jawaras fravær.

– Han måtte steppe opp og gjorde det. Han var viktig for oss i dag, skryter Mathias Eckhoff.

Kontroll på kampen

Norge fikk en frisk start hvor trepoengerne haglet etter Bergs første. Både Kristian Sjølund, Lars Espe og Ndow senket fra trepoenglinjen og Norge ledet fortjent 22-17 etter første periode.

Kampen var jevnspilt gjennom 2. periode og lagene gikk til pause på stillingen 41-40.

Backet av et entusiastisk hjemmepublikum i Asker og solide innhopp av både Johannes Dolven, Jørgen Odfjell og Tobias Rotegård fikk Norge etter hvert tak på andreomgangen. Men det var ikke før Ndow satt en ny treer med fem minutter igjen på stillingen 77-65 at de nesten 2200 fremmøte fikk ordentlig troen på seier.

Men i en kamp hvor Ndow virkelig fikk vist fram lederegenskapene sine, trekker Coach Eckhoff fram flere som leverte når laget trengte det.

– Uten Karamo og Harald synes jeg alle stepper opp. Gøy at en spiller som Dolven leverer en god kamp med åtte poeng og fem returer på 12 minutter.

Forsvarshelten

Gimles Mikkel Kolstad var blant dem som fikk tillit fra start og ble svært sentral i kampen. Det satt ikke helt offensivt med en skuddprosent på 22, men bakover var han solid som alltid. 

– Han er en utrolig viktig on-the-ball-defender som spilte en kjempekamp for oss, sier Eckhoff om guarden som spilte mest av Norges spillere. Det til tross for at han har vært syk og hanglet hele uken. 

– Det var jo et dumt tidspunkt å bli syk på. Jeg var ikke i toppslag i dag, men kom meg gjennom det med litt adrenalin og et hjemmepublikum som hjalp oss. Jeg er veldig fornøyd med laginnsatsen. Nå skal det bli godt å slappe av noen dager, sier Kolstad.

Enda en unggutt fikk sin A-landslagsdebut i dag, Aksel Borg (19) kom inn helt mot slutten av kampen mot Østerrike.

VM prekvalik neste

Med lørdagens seier tok Norge 2. plassen i gruppen, og har slått både Bulgaria og Østerrike hjemme i Varner Arena.

Neste landslagsvindu for Norge blir i prekvalifisering til VM 2027 i februar. Trekningen til denne prekvalifiseringen er allerede tirsdag.

Poengscorere Norge: Chris-Ebou Ndow 29, Stian Mjøs 9, Johannes Dolven 8, Lars Fredrik Espe 8, Sjur Dyb Berg 7, Kristian Sjølund 7, Jørgen Odfjell 6, Tobias Rotegård 6, Mikkel Kolstad 4.

Toppscorere Østerrike: Benedikt Güttl 15, Bogic Vujosevic 12, Renato Poljak 8.

 

 

PRE-KVALIFISERINGSRUNDE 3, EM 2025

LØRDAGENS KAMPER:

 

GRUPPE J

Norge – Østerrike 84-74

Sluttstillingen (seire-tap): Bulgaria 3-1, Norge 2-2, Østerrike 1-3.

Bulgaria er gruppevinner og klare for hovedkvalifiseringen for EM 2025.

 

GRUPPE G

Irland – Luxembourg 79-76

Sluttstillingen: Kroatia 4-0, Irland 2-2, Luxembourg 0-4.

Kroatia er gruppevinner og klare for hovedkvalifiseringen for EM 2025.

 

GRUPPE H

Kosovo – Danmark 63-88

Stillingen: Danmark 4-0, Kosovo 2-2, Sveits 0-4.

Danmark er gruppevinner og klare for hovedkvalifiseringen for EM 2025.

 

GRUPPE I

Albania – Slovakia 64-89

Stillingen: Slovakia 4-0, Romania 2-2, Albania 0-4.

Slovakia er gruppevinner og klare for hovedkvalifiseringen for EM 2025.