Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Snudde med 8-0 på 49 sekunder
Så godt var det for Sivert Wærstad Nordheim å sette inn treeren som ga Norge 72-69 i siste sekund av EM-kampen mot Sveits. Centrum Tigers-guarden var også spilleren som utlignet til 69-69 på en 2+1-situasjon. 
FOTO: FIBA.COM
Så godt var det for Sivert Wærstad Nordheim å sette inn treeren som ga Norge 72-69 i siste sekund av EM-kampen mot Sveits. Centrum Tigers-guarden var også spilleren som utlignet til 69-69 på en 2+1-situasjon. FOTO: FIBA.COM

Snudde med 8-0 på 49 sekunder

Sveits ledet i 31 minutter av kampen, med 11 poeng på det meste og slo tilbake alle norske forsøk på å komme ajour og gå forbi. Men ikke det siste. 49 sekunder før slutt startet Oscar Hellebust opphentingen som Sivert Nordheim fullførte med en sterk 2+1 før han la inn trepoengeren til 72-69 i siste sekund.

Norge – Sveits 72-69

– Det var bare kjempekult å kunne gå ut av en sånn kamp med seier, sa matchvinner Sivert.

– Vi var en sliten gjeng, så det var deilig å kunne avgjøre før overtime, fastslo Centrum Tigers-guarden.

Norge måtte slite med Sveits i 40 minutter og var så mye som 11 poeng bak (30-41) mot slutten av andre periode. Sveitserne ledet i 31 minutter, men de norske gutta nærmet og var flere ganger bare 1 og 2 poeng bak.

Helt til de rødkledde fra alpelandet så ut til å ha festet grepet med 69-64 inn i siste spilleminutt.

 

Scoringsduoen slo til igjen

Men Norge stengte forsvaret og duoen som scoret 26 av lagets 28 poeng i den avgjørende fjerdeperioden mot Georgia lørdag (93-70), slo til igjen.

Med 1:07 igjen å spille misset sveitserne to straffekast som kunne gitt 7 poengs ledelse, og dermed var de norske gutta fortsatt på skuddhold.

Oscar Hellebust viste klasse da han la inn 66-69, sveitsernes gode 1-er Liban Aadan gikk hardt mot kurven og bommet – og så gikk Norge direkte i angrep.

Elias Demoniere fant Sivert Nordheim, og lagkameraten fra Centrum kjempet seg til layup og 2 poeng og ble samtidig feilet. Så satte han «and one»-straffen til utligning (69-69) med 32 sekunder igjen.

 

– Akkurat det vi tegnet opp

Sveits spilte et langt angrep og lagets rebound-konge Enzo Boudouma (18 returer) fikk et ledig skudd, men misset. Norge tok returen, ballen ble slått ut og Audun Eskeland tok timeout med 7,5 sekunder på tavla.

– Så gjorde de alt rett utpå der, akkurat det vi tegnet opp i timeouten, forteller treneren.

Kort fortalt: Dante Olsen satte en perfekt screen, Elias Demoniere spilte ballen ut til Sivert Nordheim og Sivert siktet seg inn og traff. En ellevill avslutning på en kamp som de fleste norske trodde var tapt. 0,7 sekunder gjensto, det var for lite til at Sveits kunne få av gårde noe kontrollert skudd.

Forresten, FIBA: Når Elias Demoniere gir den avgjørende pasningen til begge Sivert Nordheims scoringer i sluttminuttet, blir det jo veldig feil at han står med NULL assists i statistikkene.

 

– Alle så veldig slitne ut

– Jeg er stolt over at vi fighter til siste sekund, sa Audun Eskeland.

– Så er det jo et par individuelle prestasjoner der også som avgjør. Veldig kjekt å komme i den posisjonen og i tillegg treffe, fastslo treneren.

Samtidig syntes han det var en tung kamp.

– Det føltes litt som å gå gjennom en hengemyr. Alle så veldig slitne ut allerede på oppvarmingen.

– En 17. plass er ingenting å skryte av, og vi kunne hatt en bedre plassering hvis vi hadde vært skarpere tidligere i turneringen. Men vi har hatt en positiv utvikling, i de siste kampene har spillerne vist sitt hjerte og vi har funnet ut mer av hvem vi skal være. Spillerne er blitt mer modne, det er jeg veldig fornøyd med, understreket U18-coachen.

Sveits var heller ikke noen dårlig motstander: Laget slo Belgia med 7 poeng og tapte med 7 for Latvia i gruppespillet – de to finalistene i B-EM søndag.

 

Spennende U18-lag neste år

Neste år vil Norge kunne stille enda sterkere i U18-klassen både i nordisk og B-EM.

Oscar Hellebust, Elias Demoniere, Sivert Nordheim og Dante Olsen er alle 06-årgang, og i bakhånd har laget 2,10-mannen som var ute med kyssesyke og sårt savnet nå i sommer, Ludvik Bergseng.

– Vi må håpe og tro at det blir bedre, men først og fremst må de som er aktuelle gjøre gode fysiske forberedelser, fastslår Audun Eskeland.

– Vi kan ikke komme inn i turneringer uten å kunne matche andre lag i styrke og løpskapasitet. Men gjør vi det, blir det spennende.

 

Nummer tre på toppscorerlista

Mot Sveits var Fredrik Kleivdal på hugget helt fra start og igjen lagets mest effektive spiller, med 16 poeng (toppscorer sammen med Oscar Hellebust) og 15 returer, klart mest på laget.

6 steals fra Scott Priestley er også verdt å merke seg.

I totalstatistikkene for B-EM ble Oscar Hellebust nummer tre i scoringer med 19,7 poeng i snitt pr. kamp, kun slått av bulgarske Aleksandar Gavalyugov som endte på 21,9 og kom på Allstar-laget og turneringens MVP, Latvias Roberts Blums som hadde 20,0.

Elias Demoniere ble nummer 9 i prosent treff på 3-poengere med 43,5 (10 av 23) og Fredrik Kleivdal havnet på 10.- plass i returer med 8,4 pr. kamp.

I lagstatistikkene fikk Norge andreplass i skuddblokker (4,6 pr. kamp), 6. i steals (11,3), 7. i 3-poengsskyting (30,8 prosent) og 8. i færrest turnovers (15,6).

 

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 16, Fredrik Kleivdal 16, Sivert Wærstad Nordheim 15, Elias Demoniere 12, Filip Rypdal Øverås 5, Dante Olsen 4, Etienne Nasser Aspevik 3, Scott Priestley 1.

Toppscorere Sveits: Nikola Aleksic 13, Andrin Njock 13, Melchior Hughes 11.

 

B-EM U18 MENN, RESULTATENE SØNDAG

Finale: Latvia – Belgia 75-69

Bronsekamp: Montenegro – Østerrike 85-80

Kamp om 5.- plass: Storbritannia – Nederland 95-94 (e.o.)

7.- plass: Romania – Slovakia 84-55

9.- plass: Portugal – Bulgaria 85-61

11.- plass: Ungarn – Island 84-81 (e.o.)

13.- plass: Estland – Bosnia-Hercegovina 88-82 (e.o.)

15.- plass: Ukraina – Nord-Makedonia 90-74

17.- plass: Norge – Sveits 72-69

19.- plass: Georgia – Irland 93-81

21.- plass: Kosovo – Albania 85-64

 

B-EMs Allstar-lag:

Robert Blums (Latvia, MVP), Noah Meeusen (Belgia), Aleksandar Gavalyugov (Bulgaria), David Mirkovic (Montenegro) og Ruben Prey (Portugal).