Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Slitekamp, men norsk revansj
De norske jentene jubler etter den tredje strake EM-seieren, førsteplass i gruppa og plass i kvartfinalen. Fra venstre ser vi Karyn Sanford (delvis skjult), Vilde Havnes, Aurora Sørbye, Maria Thoresen Myklebust, Fatima Mohammad og Anna Hovig Wikstrøm og et par spillere som har gjemt seg bak Fatima.
FOTO: FIBA.COM
De norske jentene jubler etter den tredje strake EM-seieren, førsteplass i gruppa og plass i kvartfinalen. Fra venstre ser vi Karyn Sanford (delvis skjult), Vilde Havnes, Aurora Sørbye, Maria Thoresen Myklebust, Fatima Mohammad og Anna Hovig Wikstrøm og et par spillere som har gjemt seg bak Fatima. FOTO: FIBA.COM

Slitekamp, men norsk revansj

Norges U20-jenter dominerte gruppefinalen mot et islandsk lag som hadde vunnet sine tre første kamper. I et fysisk tøft oppgjør med mye bom og lav score avgjorde Norge etter solid angrepsspill og skyting i fjerdeperioden som endte 22-15.

Norge – Island 54-45

Med seieren sikret de norske jentene førsteplassen i gruppe D og er klare for kvartfinale fredag mot toeren i gruppe C, som ligger an til å bli Slovenia.

– Jeg tror hele laget vårt hadde lyst til å revansjere tapet fra nordisk, sa Karyn Sanford etter kampen i mektige Sala Polivalenta i Craiova.

Norge røk mot de samme islendingene etter overtime i nordisk mesterskap i Södertälje for en måned siden (74-84), men det var uten fem spillere som er kommet med nå – blant dem Maria Thoresen Myklebust, Aurora Sørbye og Sunniva Sørbye som alle er i «første-rotasjonen» på åtte.

– Det var bare så bra «effort» fra alle som kom innpå gulvet, både i forsvar og på returer, fastslo lagkapteinen.

 

Suverene på returer

Returene var kanskje aller mest imponerende:

Mot et islandsk lag som var nummer 2 i reboundstatistikken i EM (49 vs Norges 40,5) før kampen, vant de norske jentene 53-37 – etter 11 fra Karyn Sanford, 7 fra Synne Jacobsen og 6 fra Aurora Sørbye.

Samtidig spilte Island tøft og aggressivt forsvar mot et norsk lag som etter de to første kampene var fjerde-mestscorende i turneringen.

 

Traff mot Islands sone

At det langt fra var vakkert, forteller 10-8, 12-11 og 10-11 i de tre første periodene mye om.

Men så satt skuddene for Norge i fjerdeperioden, noe både coach Gunnar Nesbø og lagkaptein Karyn Sanford ga islendingenes forsvar mye av «æren» for.

– Vi treffer nesten ingenting og finner ikke flyten i angrep, erkjente Nesbø.

– Men vi vinner kampen når de går i sone. Plutselig får vi åpne skudd og driver og layuper, sa han.

 

Avgjørende minutter

Island hadde ikke ledet siden første periode, men lå likt på 32-32 og 34-34 tidlig i sisteperioden da Norge i løpet av noen minutter koblet grepet.

Karyn Sanford drivet baseline og spilte inn til Synne Jacobsen, som enkelt og pent la inn 36-34.

Norge hadde bare 8 av 28 treff på 3-poengere i kampen, men de fire viktigste kom i tett rekkefølge.

Synne Jacobsen la inn 39-34, Fatima Mohammad to raske til 44-37 og 47-39 og Maria Thoresen Myklebust den som var tyngst for islendingene, 52-42 med 2:30 igjen på tavla.

– Vi responderte bra da de gikk i sonen, sa Karyn Sanford.

– Da beveget vi ballen bra og fikk gode skudd.

 

Ett av fire lag uten tap

Etter 54-45 over Island er Norge ett av fire ubeseirede lag i U20-EM, de øvrige er Tyskland, Irland og Nederland som alle er i firelagspuljer og står med 2-0 før siste runde onsdag.

– Det er veldig bra, uten at vi føler at vi har overprestert ennå, understreker Gunnar Nesbø.

– Mot Island ble det en skikkelig slitekamp. Det lugger i angrep og vi blir stående litt for mye med ballen i stedet for å bevege oss, forklarte han.

 

Østerrike onsdag, kvartfinale fredag

Nå gjenstår bare poengløse Østerrike i siste kamp onsdag (19.30 norsk tid) før lagene i U20-EM har hviledag torsdag og Norge skal ut i kvartfinale fredag (14.30), der motstanderen ser ut til å bli Slovenia.

– Vi vil jo prøve å vinne over Østerrike, men det viktigste er å sørge for at vi er godt forberedt til kvartfinalen fredag, sier Gunnar Nesbø.

Det ligger i kortene at spillerne med minst tid på banen hittil får slippe til mye – Selma Deisz, Camilla Gjerstad og de to 06-erne Anna Hovig Wikstrøm og Sophia Priestley.

Selma Deisz kom innpå i minuttene før pause mot Island tirsdag og bidro med en særdeles viktig trepoenger, en «buzzer» til 22-19.

 

To med 12 poeng, to med 11

Mest effektiv i Norges lag tirsdag: Synne Jacobsen med 11 poeng og sterk treffprosent pluss 7 returer.

Karyn Sanford hadde en double-double med 12 poeng og 11 returer og i tillegg 5 assists, men bommet også mye.

Aurora Sørbye scoret bare 4 poeng, men satte tempoet i Norges angrep og hadde 6 returer, 5 assists og 2 steals. Maria Thoresen Myklebust var delt toppscorer med Karyn Sanford på 12, Fatima Mohammad satte 11 etter å truffet på 3 av 11 trepoengere.

 

Poengscorere Norge: Maria Thoresen Myklebust 12, Karyn Sanford 12, Fatima Mohammad 11, Synne Jacobsen 11, Aurora Sørbye 4, Selma Deisz 3, Sunniva Sørbye 1.

Toppscorere Island: Tinna Alexandersdóttir 21, Eva Eliasdóttir 8, Agnes Svansdóttir 8.

 

B-EM U20 KVINNER TIRSDAG

Gruppe D: Norge – Island 54-45, Bulgaria – Østerrike 59-54.

Stillingen (seire-tap): Norge 3-0, Island 3-1, Bulgaria 1-2, Slovakia 1-2, Østerrike 0-3.

Gjenstående kamper, onsdag: Bulgaria – Slovakia og Norge – Østerrike (19.30).

Norge og Island er klare for kvartfinale, Norge som gruppevinner.

 

Gruppe A, stillingen: Tyskland 2-0, Storbritannia 1-1, Sveits 1-1, Ukraina 0-2.

Tyskland er gruppevinner og klar for kvartfinale.

Gjenstående kamper, onsdag: Tyskland – Ukraina og Storbritannia – Sveits.

 

Gruppe B, stillingen: Irland 2-0, Hellas 1-1, Romania 1-1, Georgia 0-2

Irland er gruppevinner og klar for kvartfinale.

Gjenstående kamper, onsdag: Irland – Georgia og Romania – Hellas.

 

Gruppe C, stillingen: Nederland 2-0, Slovenia 1-1, Kroatia 1-1, Kosovo 0-2.

Gjenstående kamper, onsdag: Nederland – Kroatia og Slovenia – Kosovo.