Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Skjøt bort mulighetene
U16-jentene i en timeout under en treningskamp i Ørakerhallen før avreise til B-EM i Podgorica. Head coach Tori Solberg Halvorsen forklarer og bak henne ser vi fra venstre Solveig Ulveseth, Gemima Lesole Nkanga, Andrea Fergem Faal og assistent-trenerne Isak Prinos og Dana Meknas.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
U16-jentene i en timeout under en treningskamp i Ørakerhallen før avreise til B-EM i Podgorica. Head coach Tori Solberg Halvorsen forklarer og bak henne ser vi fra venstre Solveig Ulveseth, Gemima Lesole Nkanga, Andrea Fergem Faal og assistent-trenerne Isak Prinos og Dana Meknas. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Skjøt bort mulighetene

Da U16-jentene spilte sin beste kamp mot Estland i nordisk for en måned siden, satte de 11 trepoengere og traff på 13 av 20 straffer. Mot samme lag i EM-åpningen ble det nesten bare bom i første halvdel av kampen, som ødela for det som kunne blitt en jevn kamp. Og da angrepsspillet og treffprosenten ble bedre, sviktet det i forsvar.

Norge – Estland 38-81

– Vi spiller oss til gode sjanser, men ballen triller rundt på kurven og bikker ut og vi bommer treere og mid-range og layups og alt. Det ga seg ikke helt heller, erkjente U16-trener Tori Solberg Halvorsen etter 43-poengstapet i den første EM-kampen i Podgorica.

Dessverre var kurvene i Kuca Kosarke-hallen en like vanskelig motstander som Estland.

I de to første periodene traff de norske jentene 5 av 38 skudd (field goals), 13 prosent av forsøkene. Til slutt gikk prosenten opp i 16,7 – men 8 av 39 på 2-poengsskudd og 4 av 33 på 3-poengere ble for svakt til at Norge kunne henge med i kampen.

Under nordisk mesterskap i Finland 3. juli spilte U16-jentene lenge jevnt med de samme esterne, men det var på en dag da Norge traff på 11 trepoengere (av 31) og 13 av 20 straffer.

 

Tidlige trepoengere

Nå åpnet det bra med 6-4-ledelse etter trepoengstreff fra Siena Sanford og Andrea Fergem Faal, før Rakel Omarsdottir fulgte opp med et langskudd fra kanten (8-10).

Men så begynte stort sett alle norske skudd å gå stang ut, de var uten timing og følelse.

– Samtidig må vi være ærlige og si at vi møter et lag som har jobbet godt siden nordisk, som hadde bedre uttelling i dag enn de hadde da og som stresser oss, fastslo Tori Solberg Halvorsen.

 

34 turnovers - bedre enn sist

Norge måtte opp i 34 turnovers, men det er faktisk færre enn mot esterne i nordisk (41) – og Estland fikk selv 28.

– Det er jo veldig positivt at vi tvinger fram 28 turnovers hos dem, og forsvaret vårt var ganske bra i første omgang. I den andre gjør de litt mer som de vil, konstaterte treneren.

Da fikk det mer fysiske Estland-laget også løpe inn for mange poeng, og endte på 25-7 i fastbreak-poeng og 54-10 «in the paint».

Edel Hjelle var Norges ledende spiller i kampen, kjørte opp tempoet og hadde 11 poeng, 3 steals og 3 returer.

Oda Tveiten markerte seg også og endte med 8 poeng og 8 returer.

 

Farlig luxemburger

I gruppas andre kamp torsdag kveld viste Tyskland sin overlegenhet ved å utklasse Luxembourg 88-16.

Norge møter Luxembourg fredag og må spesielt se opp for lagets 1,86 m lange forward Joyce Isi Etute. Hun er lillesøsteren til Faith Ehi Etute som snittet på 31,5 poeng og 23,3 returer i U18-jentenes B-EM i Sofia tidligere i sommer og som ble kåret til turneringens MVP og ledet luxemburgerne til et sensasjonelt og historisk opprykk til A-EM.

Joyce som er 08-årgang er ikke like god, men hadde 14 poeng og 15,8 returer pr. kamp i U16-EM i fjor da hun spilte mot 06-ere.

Mot Tyskland ble hun pakket inn blant jevnhøye og faktisk enda høyere spillere, måtte nøye seg med 4 poeng og 8 returer og hadde i stedet 9 turnovers. Da bestemte lagledelsen for å spare henne i resten av kampen, noe som også forklarer den store seiersmarginen. Hun vil utvilsomt få bedre arbeidsvilkår mot Norge, men det er opp til de norske jentene å stoppe hele det luxemburgske laget.

 

– Kjempetøff pulje

Ukraina er siste lag i gruppa og spiller sin første kamp fredag mot nettopp Tyskland.

– Vi er i en kjempetøff pulje og må bare prøve å prestere opp mot vårt beste og gjøre noe med de tingene vi gjøre noe med, sier coach Tori.

 

Poengscorere Norge: Edel Hjelle 11, Oda Tveiten 8, Siena Sanford 7, Andrea Fergem Faal 3, Gemina Lesole Nkanga 3, Rakel Sif Omarsdottir 2, Helena Vrybloed Jørgensen 2, Ane Solberg 2.

Toppscorere Estland: Lisa Sirgi 10, Lisandra Vetesina 8, Nora-Liis Veisberg 8, Jessica Ristimets 8.

 

B-EM U16 KVINNER TORSDAG:

Gruppe D:

Norge – Estland 38-81, Tyskland – Luxembourg 88-16.

Ukraina er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp fredag.

Gjenstående kamper: Fredag 11/8 Norge – Luxembourg (16.00) og Ukraina – Tyskland, lørdag 12/8 Norge – Ukraina (13.30) og Estland – Luxembourg, mandag 14/8 Norge – Tyskland (16.00) og Ukraina – Estland, tirsdag 15/8 Estland – Tyskland og Luxembourg – Ukraina.

 

Gruppe A:

Romania – Sveits 70-33, Litauen – Østerrike 67-36.

Slovakia er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp fredag.

Gruppe B:

Montenegro – Kypros 81-25, Sverige – Irland 67-53.

Bulgaria er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp fredag.

Gruppe C:

Storbritannia – Island 65-54, Danmark – Bosnia-Hercegovina 51-45.

Nederland er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp fredag.