Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Satte fart på Ammerud
Stian Mjøs og Bærum hadde store problemer med å stoppe Ilarion Bonhomme i amerikanerens comeback for Ammerud. Pointguarden spilte samtlige 40 minutter og endte med 22 poeng, 7 assists og 6 returer.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Stian Mjøs og Bærum hadde store problemer med å stoppe Ilarion Bonhomme i amerikanerens comeback for Ammerud. Pointguarden spilte samtlige 40 minutter og endte med 22 poeng, 7 assists og 6 returer. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Satte fart på Ammerud

De færreste så den komme: Etter åtte strake og til dels store tap klinket Ammerud til med borteseier over Bærum, laget de tapte med 35 poeng for i seriestarten i september. Ikke minst takket være at Ilarion Bonhomme er tilbake i grønt og svart. Den spektakulære pointguarden var brikken Oslo-laget trengte for å få sesongens første seier.

Bærum – Ammerud 67-76

– En enorm lettelse, sa Ammerud-trener Alexander Karlstad.

– Vi går rundt og er nedrykksdømt og alle regner med at vi skal tape hver eneste kamp. Så når vi da får en borteseier i Bærum mot et samspilt og godt lag med Norges beste trener, er det som om du må klype deg i armen, forklarte han.

Bærum ledet 39-31 ved pause, men Ammerud kjempet hjemmelaget ut av stilen og overtok føringen i kampen med 28-17 i tredjeperioden.

Da den fjerde startet med Sjur Dyb Bergs redusering til 57-59, regnet nok mange med at Bærum ville gå forbi og kontrollere ut av kampen, som så ofte før.

 

Trepoenger og to pluss én!

Men de blå kom aldri nærmere, selv om de var nede i 3 poeng flere ganger, senest da Stian Mjøs reduserte til 65-68 med 1:45 igjen å spille.

Så var det i stedet Ouzhan Farzaneh som la en trepoenger for Ammerud (71-65) før Mustapha Dibba la en perfekt langpasning til Ruben Driesprong Langerød, som satte inn to poeng – og la «and one»-straffen til 74-65!

Bare 1:12 gjensto og det ble for kort tid for Bærum å skulle hente inn. Spesielt på en kveld hvor lite eller ingenting stemte for hjemmelaget.

 

– En av de flaueste

– Av alle kamper jeg har coachet, tror jeg dette må være en av de flaueste. Ikke fordi Ammerud er dårlige, men fordi spillerne her undervurderer så ekstremt, sa Mathias Eckhoff.

– Det kan godt hende vi hadde tapt uansett og all ære til Ammerud, det er ikke meningen å være respektløs overfor dem. Jeg syns bare det var ufattelig dårlig av oss og vi må bare konsentrere oss om oss selv og ikke de andre, presiserte Bærum-treneren.

For dette var en kamp Bærum ikke fortjente å vinne:

Ammerud både spilte best og ville mest.

 

Seks av åtte med 100+ baklengs

Laget fra Oslo Øst sto med åtte strake tap, det minste med 8 poeng mot Centrum Tigers (68-76) og seks av kampene med over 100 poeng mot seg – fra 101 til 119. Og 74-109 mot det samme Bærum-laget i seriestarten hjemme på Apalløkka i september.

– Vi hadde jo en gameplan og ville ta vekk det Bærum er gode på, og vi holder dem til 67 poeng, understreket Alexander Karlstad.

– Fokuset var først og fremst det defensive og så får vi selvtillit av å spille så bra forsvar, så vi kan jobbe fremover og få ting til å flyte der også, la Ammerud-treneren til.

 

Solid comeback

Eric Gilchrese er fortsatt på skadelista og på benken for Ammerud, men Ilarion Bonhomme var tilbake i grønt og svart etter en kort gjesteopptreden for Centrum Tigers forrige sesong med 4 kamper.

Pointguarden fra Washington D.C. snittet på 22,9 poeng og var ligaens suverent beste i assists med 9,7 i 2019/20-sesongen, spilte en sesong i Ukraina og nå sist i Perth i Australia.

– Godt å være tilbake, og dette var en god lagseier med flere som kom inn fra benken og leverte. Noe å bygge videre på, sa 32-åringen etter at Bærum var satt på plass i Nadderudhallen.

– Forsvaret vårt var nøkkelen og er det vi har trent på denne uka. Nå må vi bare fortsette å jobbe. Og jeg kan nesten ikke vente med å få spille sammen med Eric, presiserte Bonhomme, som spilte samtlige 40 minutter og hadde 22 poeng, 7 assists og 6 returer i comebacket.

 

Dibba og Davidsen herjet

Med ham og Gilchrese på banen sammen blir Ammerud en vrien motstander for alle lagene i ligaen.

– Det kan bli et bra kombopar, de utfyller hverandre med forskjellige kvaliteter og kan avlaste hverandre på enerplassen. Jeg snakket med Eric om det i pausen, og vi bare gleder oss til det, fortalte Alexander Karlstad.

Banens ledende spiller var likevel Mustapha Dibba, som var høyt og lavt og endte med 27 poeng, 10 returer, 2 blokker og 2 assists.

Samtidig leverte 2,01 m lange Henrik Male Davidsen sin beste kamp for sesongen med 8 poeng og 17 returer (!) og vant flere dueller med landslagsforward Sjur Dyb Berg, som hadde 15 poeng og 10 returer.

Ammerud vant også returstatistikken så klart som 51-42, etter at 16-årige Ruben Driesprong Langerød også hadde 10 returer.

Bærum manglet en syk Ludvik Bergseng, men Ammerud spilte altså uten Eric Gilchrese.

 

– Åpner rommet for andre

Alexander Karlstad er glad for å ha fått med Ilarion Bonhomme.

– Med farten hans kan vi kan true motstandernes forsvar i en helt annen grad enn vi har gjort tidligere. Han trekker spillere på seg og åpner rommet for andre på laget.

Treneren var også storfornøyd med 29-årige Henrik Male Davidsens kamp.

– Henrik er en klassespiller som har slitt med prolapser og skader. Han har ikke vært helt i form, men nå har han saft i beina og det så vi på treninga i går også, at det stemte bra for ham, fastslo Karlstad.

 

Borgs 9-0-start

Aksel Borg startet kampen i stor stil med tre raske 3-poengere til 9-0-ledelse, endte på 4 av 9 på treerne og hadde 14 poeng og 6 returer.

Sjur Dyb Berg noterte seg for en ny double-double og Fredrik Kleivdal hadde 11 returer, mens Stian Mjøs til tross for 9 poeng og 7 returer hadde en kamp godt under pari med 1 av 12 på trepoengere.

Bærums neste kamp er ikke før 3. desember borte mot Kongsberg Miners, mens Ammerud får besøk av Nidaros Jets førstkommende søndag. Lagenes første møte endte 101-82 til Nidaros hjemme i Trondheim Spektrum.

– De var tre hakk bedre enn oss da, men det blir en litt annen kamp nå, sier Alexander Karlstad.

– Vi er spente.

For nå har Ammerud fått kjenne på hvordan det er å vinne.

 

Poengscorere Bærum – Ammerud (67-76):

Bærum: Sjur Dyb Berg 15, Aksel Hvalgård Borg 14, Stian Mjøs 9, Oscar Hellebust 7, Jonas Øye Hansen 6, Fredrik Kleivdal 5, Brage Slott Hovstad 5, Gabriel Ingi Ögluson 4, Noah Aleksander Mørk 2.

Ammerud: Mustapha Dibba 27, Ilarion Bonhomme 22, Henrik Male Davidsen 8, Ouzhan Farzaneh 8, Ruben Driesprong Langerød 6, Jacob Røysland 3, Jan Prus 2.