Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Rutinert trio løfter Centrum
Stian Emil Berg (til venstre), Johan Flaa og Anders Nymo gir Centrum Tigers rutine og trygghet og er offensive trusler fra guardposisjonene i 2023/24-sesongen.

FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Emil Berg (til venstre), Johan Flaa og Anders Nymo gir Centrum Tigers rutine og trygghet og er offensive trusler fra guardposisjonene i 2023/24-sesongen. FOTO: ERIK BERGLUND

Rutinert trio løfter Centrum

– Vi har absolutt alle forutsetninger til å gjøre det veldig bra, mener Johan Flaa. Etter én sesong i Frøya og én i Tyskland er 24-åringen tilbake i et Centrum Tigers som også styrkes på guardplass med Stian Emil Berg (32) og Anders Nymo (27), sistnevnte tilbake i norsk basket etter åtte år i USA.

Centrum Tigers seiler i medvind, ble tildelt både vekstprisen og jenteprisen under Baskethelgen lørdag og har markert seg blant annet med Tiger Talks, den årlige konferansen om mangfold og inkludering.

Centrums 06-gutter vant U16-NM i fjor, kapret sølv i Scania Cup og har fire mann i BLNO-stallen for kommende sesong.

Nå håper laget i Centrum på å løfte seg noen hakk fra fjorårssesongen der det ble sjuendeplass etter 11 seire og 19 tap og forventet exit i NM-kvartfinalen mot Gimle, som forsvarte sitt gull fra året før.

 

– Solide og dype

Mens skytterguard Christoffer Heggelund måtte steppe inn i pointguardrollen da Johan Flaa forsvant til tysk nivå tre før sesongen i fjor og Ilarion Bonhomme bare kom med til seks kamper i februar og mars, har Flaa fått selskap av rutinerte Stian Emil Berg nå.

– Vi er plutselig veldig solide og dype i pointguardrollene, og kan gjerne kjøre med begge to, sier Inge-Aleksander Kristiansen.

– Johan har vokst masse som spiller først i Frøya og så med et år i Tyskland og er blitt en stødig og robust pointguard. Stian Emil gir oss veteran-presence og er en klasse-pointguard som kan skyte, penetrere og skape, fastslår Tigers-treneren.

 

– Gjør alle småtingene riktig

I tillegg er Anders Nymo kommet hjem etter åtte år i San Francisco. 27-åringen fra Skjetten spilte to BLNO-sesonger med Bærum, på lag med blant andre Stian Mjøs, Harald Eika Frey og Johannes Dolven før han reiste til USA.

– En solid spiller som gjør alle småtingene riktig og som har alt på plass til enhver tid. Det er fire år siden han har spilt «competetivt», men jeg gleder meg til han kommer i form, sier coach Kristiansen.

– Han skal få tid til å finne gamet sitt og er jo også mer enn kapabel til å pointe ballen i ligaen, som en backup der også.

 

Mer motivert

Stian Emil Berg har aldri tidligere spilt i Centrum Tigers, forsvant ut med en ankelskade da han sesongdebuterte for Asker Aliens mot Bærum i desember i fjor og har slitt med motivasjonen for å satse.

– Jeg er mer motivert nå og har vært her de fire-fem siste ukene. Centrum var morsomme i fjor også og det er mange kule unge folk som jeg ikke visste så mye om da jeg kom hit, forklarer 32-åringen.

 

Studier og kunstkarriere

Johan Flaa gleder seg til å komme i gang med sesongen. 24-åringen fra Oppsal syns det har skjedd mye i Centrum Tigers de siste årene.

– De har gode prosjekter, barnebasketen er stor og de har bygget opp en stor kjerne av spillere. Laget ser bra ut, det er veldig mange unge og spennende spillere og jeg syns vi har absolutt alle forutsetninger til å gjøre det bra, mener han.

– Tidligere har det vært litt manglende rutine, det har sett bra ut til ut i andre periode, men falt sammen etter det. Nå har vi både erfarne og unge spillere og er klare for en lang sesong der det gjelder å være sultne hele veien, sier Flaa, som også er i gang med maskiningeniørstudier på Oslo Met og som har begynt på en alternativ karriere.

– Jeg prøver å fremme en kunstkarriere, maler litt og begynner å få et lite nettverk i Oslo, forteller han.

 

Koste seg og ville ikke dra

Anders Nymo har vært fire år på college, har brukt to på master i online business management og jobbet i to år i San Francisco-området.

– Det var alltid planen å flytte hjem, men jeg hadde mange gode venner fra college, koste meg og ville ikke dra, forteller 27-åringen.

Han er ikke i toppform ennå, men markerer seg likevel på Centrum-treningene.

– Jeg tar med meg litt erfaring fra USA, kulturen man hadde der på trening og kamper og turer. Ser meg som en støttespiller for Johan og Stian Emil og kan håndtere ballen når det trengs, men er mest sannsynlig en toer og kan forhåpentligvis få inn noen gode skudd. Vi har god lagånd, spiller bra sammen og jeg syns jeg har klart å gli rett inn, det sier litt om kulturen Inge har bygget her. Vi har et lag med mye bra spilleforståelse og det blir spennende å se hvor bra de unge spillere kan gjøre det. De får virkelig testet oss andre både med fysikk og ferdigheter, sier Nymo.

 

Helvik snart tilbake?

Centrum ser solide ut på guardplassene med mange alternativer, og under kurvene vil fortsatt Johannes Dolven og Petar Kutlesic herje. I tillegg er Georg Helvik (20) på vei tilbake etter en og en halv sesong ute med kneskade.

– Han er på Krigsskolen, og kneet hans er bra nok til at han snart kan spille igjen, sier Inge-Aleksander Kristiansen.

Giorgos Kotrotsios er fysisk sterkere og ser ut til å gå mot en solid sesong, mens 17-åringene Elias Demoniere og Sivert Nordheim har tatt lange steg og kan få sentrale roller.

 

Ung trio ut

Ute er blant andre Christoffer Heggelund (23), Marcus Barnett (22) og Oliver Bojang Visnes (22), unge spillere som inntil videre har tatt en basketpause.

– Jeg skulle gjerne hatt med alle tre videre, det er spillere med veldig høyt potensial. Christoffer kom inn og måtte bekle en ny rolle i fjor, men gjorde en hederlig jobb og skjøt vel også 50 prosent i siste halvdel av serien. Med Marcus og Oliver ute mister vi både lengde og atletisme, presiserer Inge-Aleksander Kristiansen.

 

CENTRUM TIGERS

Trener: Inge-Aleksander Kristiansen.

Assistenttrener: Isak Prinos.

Spillere INN: Johan Flaa (Schwelm, Tyskland), Stian Emil Berg (Asker Aliens), Anders Nymo (USA), Dante Olsen fra egen junioravdeling.

Spillere UT: Ilarion Bonhomme, Christoffer Heggelund, Marcus Barnett, Oliver Bojang Visnes, Pat Dickert, Akrem Dagnew, Yannick Onifade.

 

SPILLERSTALL 2023/24:

3 Laurence des Bouvrie, 4 Sivert Wærstad Nordheim, 5 Øyvind Lied Torsetnes, 6 Stian Emil Berg, 7 Petar Kutlesic, 8 Anders Nymo, 9 Dante Olsen, 10 Gard Beinnes, 12 Ulrik Stranger-Johannessen, 13 Giorgos Kotrotsios, 14 Johannes Dolven, 15 Nikola Antanasijevic, 19 Johan Flaa, 21 Georg Helvik, 22 Elias Demoniere, 23 Felix Grini, 24 Johannes Wangensteen.

Sannsynlig starting-5: Flaa, Berg (Nymo), Stranger-Johannessen (Demoniere), Kotrotsios (Kutlesic), Dolven.

Åpningskamp: Centrum Tigers – Nidaros Jets, Vulkanhallen lørdag 23. september kl. 16.00.