Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Ønskereprise for Gilligan
Devin Gilligan i stor fart og karakteristisk stil på vei gjennom Kongsberg Miners-forsvaret med Juan Ferrales og Marin Mornar i Kongsberghallen tidligere i sesongen. Fyllingen-guarden snitter på 24,4 poeng, 12 returer, 5,6 assists og 3,3 steals og topper klart statistikk for effektivitet i 2022/23-sesongen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Devin Gilligan i stor fart og karakteristisk stil på vei gjennom Kongsberg Miners-forsvaret med Juan Ferrales og Marin Mornar i Kongsberghallen tidligere i sesongen. Fyllingen-guarden snitter på 24,4 poeng, 12 returer, 5,6 assists og 3,3 steals og topper klart statistikk for effektivitet i 2022/23-sesongen. FOTO: ERIK BERGLUND

Ønskereprise for Gilligan

To år etter at han ble MVP i Frøya-drakt er Devin Gilligan på nytt kåret til ligaens beste spiller av coachene i BLNO, nå som leder for et Fyllingen-lag som søndag kan sikre 3.- plass og bronsemedaljer i seriespillet.

– «Wow! Very cool», sier 29-åringen fra New Hampshire når basket.no bringer nyheten om at han er blitt ligaens MVP i sesongen 2022/23.

Coachene for de 11 lagene kårer de forskjellige vinnerne i BLNO Awards, og har ikke anledning til å velge spillere fra eget lag.

Gilligan ble MVP også da han spilte for Frøya i 2020/21-sesongen, og har på nytt markert seg solid i norsk basket.

Tallene er nesten de samme som sist:

Poeng pr. kamp er økt fra 22,9 til 24,4, returer går ned fra 13,4 til 12, mens den store forskjellen er økningen i assists og steals – henholdsvis fra 3,5 til 5,6 og fra 1,9 til 3,3.

– Det er jo ikke alltid alt kan leses av statistikker, men her i Fyllingen har coach Calix (Black Ndiaye) gitt meg de rette posisjonene, og samtidig er det jo nesten automatisk assist på meg hvis jeg sender ballen til Niko (Nikolas Skouen), sier Gilligan, som før helgens avsluttende runde i ligaen er nummer 2 i scoringer, 2 i returer, 3 i assists, 1 i steals og suverent nummer 1 i effektivitet.

 

Sju importer – og Oscar

Til sesongens Allstar-femmer, forsvarsspiller og talent valgte coachene ut spillere fra sju forskjellige BLNO-klubber. I tillegg er sesongens coach og arrangør kåret.

John Knight (Frøya) ble pointguard, Xavier Green (Kongsberg Miners) og Gilligan tar de to øvrige guardplassene, Cole Long (Tromsø Storm) er 4-er og Milovan Savic (Gimle) 5-er i stjernelaget.

Fem importspillere – de tre guardene amerikanere, Long kanadier og Savic montenegriner.

I tillegg er Oppsals amerikanske 2,11-center Jacob Tryon kåret til sesongens beste forsvarsspiller og spanske Sergio Vicente Beleña i Tromsø Storm til beste trener, mens Bærums 16-årige guardtalent Oscar Hellebust ble valgt ut som sesongens nykommer og Kongsberg Miners får prisen som beste arrangør.

BLNO Awards gis også ut i tre statistikk-kategorier – scoringer, returer og assists. Vinnerne her vil bli klare etter søndagens kamper.

 

– Har vært heldig

Devin Gilligan stortrives i Fyllingen og i Bergen by:

– Bergen føles som hjembyen min, jeg var heldig med klubben forrige gang jeg kom hit (Frøya) og denne gruppa jeg er i nå er den beste jeg har vært med i, fastslår han.

– Det har ikke vært sånn alle steder jeg har vært innom i min karriere, så jeg tar ingenting for gitt, men vet hvor heldig jeg har vært.

Fyllingen holder tredjeplassen før helgens avsluttende runde, likt i seire og tap (19-10) som Tromsø Storm og Frøya, men foran i innbyrdes oppgjør mot begge. Det betyr at de blå og oransje fra Fyllingsdalen må slå Centrum Tigers søndag for å sikre tredjeplassen.

Devin Gilligan & co kommer rett fra en stygg smell mot Gimle, der de lå under 21-56 ved pause og tapte 88-99.

 

– En «wake-up call»

– Vi har skader, men det har andre lag også, så det er ikke noen unnskyldning. De utspilte oss 100 prosent og det var en av våre dårligste kamper denne sesongen, for min del den desidert dårligste, fastslår 29-åringen.

Fyllingen tapte klart hjemme for Centrum Tigers i oktober (71-91) etter å ha ledet med 16 poeng, men revansjerte seg med 97-80 i Vulkanhallen i februar.

– De er bedre nå med ny pointguard (Ilarion Bonhomme), har de to store gutta (Johannes Dolven og Petar Kutlesic), gode lagspillere en god coach (Inge-Aleksander Kristiansen), så vi skal være klare. Det er uansett ikke godt å tape så mye som mot Gimle, så det var en «wake-up call» for oss, understreker MVP-en.

 

BLNO Awards – vinnerne 2022/23:

MVP:

Devin Gilligan, Fyllingen

Allstarlag:

John Knight III, Frøya

Devin Gilligan, Fyllingen

Xavier Green, Kongsberg Miners

Cole Long, Tromsø Storm

Milovan Savic, Gimle

 

Forsvarsspiller:

Jacob Tryon, Oppsal Panthers

 

Talent/nykommer:

Oscar Hellebust, Bærum

 

Trener:

Sergio Vicente Beleña, Tromsø Storm

 

Arrangør:

Kongsberg Miners

 

Kåringen av BLNO Awards for kvinner vil bli foretatt fredag 24. mars, før siste serierunde den påfølgende helgen.