Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Norges seiersrekke brutt
Karyn Sanford og U20-jentene fikk en tung kveld mot Nederland. Lagkapteinen og toppscoreren måtte nøye seg med 9 poeng og scoret ikke før hun satte en trepoenger tidlig i tredje periode. Her er Sanford i en drive mot Rozemarijn Warmenhoven.
FOTO: FIBA.COM
Karyn Sanford og U20-jentene fikk en tung kveld mot Nederland. Lagkapteinen og toppscoreren måtte nøye seg med 9 poeng og scoret ikke før hun satte en trepoenger tidlig i tredje periode. Her er Sanford i en drive mot Rozemarijn Warmenhoven. FOTO: FIBA.COM

Norges seiersrekke brutt

Etter fire strake seire ble det bråstopp for de norske U20-jentene i kvartfinalen mot et imponerende og velspillende Nederland.

Norge – Nederland 59-86

– Vårt store problem er at vi ikke klarer å kontrollere dem defensivt 1-mot-1, fastslo Gunnar Nesbø.

– Vi lar spillere som er gode til å drive få lov til å drive. Vi scorer 59 poeng som kan nok til å vinne en basketballkamp, men det nytter ikke når vi slipper inn nesten 90, presiserte U20-landslagstreneren.

Det var aldri noen tvil eller spenning i kvartfinalen i Sala Polivalenta i Craiova.

Nederland ledet i 39:43 av de 40 minuttene, helt fra Jaleesa Molina ga de orange 2-0 etter 17 sekunder.

 

Kjempet seg innpå

Norge holdt bra følge i førsteperioden og var ett poeng bak da Fatima Mohammad la 14-15 og Aurora Sørbye 16-17.

Men det var bare midlertidig. De norske jentene slet i angrep, men mer i forsvar der de ikke fikk tilstrekkelig med stops og ganske riktig ikke var gode nok 1-mot-1 til å stoppe de raske, tekniske og fysiske nederlenderne.

Maria Thoresen Myklebust la 28-36 og Aurora Sørbye to straffer til 30-36, men nærmere kom ikke Norge.

 

30-13 i tredje periode

Nederlenderne raste til 15 poeng, og Karyn Sanfords lekre baseline-drive med pasning til Maria Myklebust som satte inn 41-54 var det norske lagets siste forsøk på å komme ned i 10 poeng og lage spenning.

I stedet kollapset de mot et nederlandsk lag i spillehumør og ble knust 30-13 i tredjeperioden.

Resten var en transportetappe for begge lag, og da kunne vi iallfall glede oss over at Norges to 06-ere Sophia Priestley og Anna Hovig Wikstrøm viste klasse og scoret 4 poeng hver i kvartfinalen, på henholdsvis 8 og 5 minutter.

Begge har ett år igjen på U18-landslaget og så to til på U20.

 

– Bare små ting defensivt

Gunnar Nesbø ville ikke være med på at Nederland er for gode og at Norge måtte hatt fullklaff for å kunne slå dem.

– De har mer størrelse, de har en del spillere som er hurtige og de er en vanskelig matchup for oss. Men vi skal kunne klare å stå imot bedre defensivt og holde oss foran «mannen» vår.

– Vi har 23 turnovers som de scorer 29 poeng på. Vi skulle stoppe dem i transition, men de vinner fastbreaks 20-4. Og de får 20 offensive rebounds. Det er kampen, det – og egentlig er det bare små ting defensivt som må fikses, mener U20-treneren.

 

Markerte seg

Offensivt var det i stor grad bare Aurora Sørbye som utgjorde noen trussel – og bare i første omgang. Da la 17-åringen to av to 3-poengere, ble feilet mye og satte fem av fem straffer og hadde 15 poeng. Så forsvant hun også fra kampen og rotet seg bort i del to, i et norsk lag som manglet rytme og som måtte slite mot et aggressivt nederlandsk forsvar.

Vilde Havnes viste også at hun har farten og uforutsigbarheten til å kunne drive og skape selv mot et så godt lag.

– Jeg ber ikke om 100 prosent offensivt i hver kamp fra noen, problemet er at vi blir blåst forbi i forsvar, gjentok Nesbø.

 

Møter Romania lørdag

Men de norske jentene må prøve å nullstille og se framover, og fortsatt gjenstår to kamper i 5-8-spillet.

– Nå må vi gå for femteplassen, sier treneren.

Det blir tøft nok, med hjemmelaget Romania som første motstander lørdag. Rumenerne har hatt et solid EM og vist mye klasse, men var enda mer sjanseløse i sin kvartfinale mot Tyskland (39-75) enn Norge var mot Nederland.

– Vi må stå imot trykket deres. Romania er kjempeintense, forcer mange turnovers, men fouler også masse. Først og fremst må vi ha en bedre forsvarskamp enn i dag, understreker U20-treneren.

PS. Norge var dårligere enn Nederland i alle statistikker fra kampen, unntatt straffer. Der traff de norske jentene 88,9 prosent med 16 av 18.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 15, Maria Thoresen Myklebust 9, Karyn Sanford 9, Synne Jacobsen 5, Vilde Havnes 4, Sunniva Sørbye 4, Sophia Priestley 4, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 4, Fatima Mohammad 3, Felicia Dyngeland-Sundén 2.

Toppscorere Nederland: Jaleesa Molina 19, Lotte van Kruistum 13, Jade Brughuis 10.

 

B-EM U20 KVINNER FREDAG

Kvartfinaler: Norge – Nederland 59-86, Sveits – Irland 71-58, Slovenia – Island 79-51, Tyskland – Romania 75-39.

Semifinaler lørdag: Tyskland – Nederland (17.00) og Sveits – Slovenia (19.30).

5-8-kamper lørdag: Irland – Island (12.00), Romania – Norge (14.30 norsk tid).