Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Norge avgjorde i siste minutt
Sluttsignalet har akkurat gått og de norske spillerne jubler for seier 57-55 over Storbritannia. Fra venstre ser vi Camilla Wold Wægger, Aurora Sørbye, Sophia Priestley, Lina Blanco og Aurora Toyomasu.
FOTO: FIBA.COM
Sluttsignalet har akkurat gått og de norske spillerne jubler for seier 57-55 over Storbritannia. Fra venstre ser vi Camilla Wold Wægger, Aurora Sørbye, Sophia Priestley, Lina Blanco og Aurora Toyomasu. FOTO: FIBA.COM

Norge avgjorde i siste minutt

Lina Blanco, Helena Eckhoff-Eliassen og Aurora Sørbye satte inn de avgjørende scoringene i siste minutt da Norge kjempet seg til 57-55 over Storbritannia og den første norske EM-seieren denne sommeren. – Men det var lange sekunder på slutten, erkjente Kine Johansen.

Norge – Storbritannia 57-55

– Veldig moro! Jentene reiste seg igjen, kriget for det og satte skuddene, fastslo U18-landslagets coach etter de nervepirrende sluttsekundene i Triaditsahallen i Sofia.

Storbritannia gikk opp i ledelsen 53-52 etter en 2+1-situasjon med 1:45 igjen å spille, men Norge hadde vinnervilje og mobiliserte det viktige, lille ekstra i sluttminuttet.

Lina Blanco fikk inn en steal med 40 sekunder igjen, gikk over hele banen og avsluttet selv, perfekt: 54-53.

Lina stjal ballen igjen i britenes neste angrep, fikk gitt den til Helena Eckhoff-Eliassen som så at veien var åpen, drivet inn og lurte oppi 56-53, med 25 sekunder igjen!

 

Britiske bom og norsk jubel

Men de røde og blå presset Norge til feilpasning og Katie Cox scoret samtidig som hun ble feilet av Aurora Sørbye: 56-55 og en bonusstraffe!

Heldigvis for Norge misset hun straffekastet, men etter en hoppballsituasjon der pilen pekte britisk vei, misset de to sjanser til å gå i ledelsen rett under kurven – det var det Kine Johansen kalte «lange sekunder» – før Aurora Sørbye fanget returen og ble feilet.

2,6 sekunder gjensto og Aurora traff bare det første (57-55), men det var uansett ikke tid for Storbritannia til å komme seg av gårde for å avslutte mot kurven. Norge hadde vunnet!

 

Fortsatt uten Anna

Det begynte ikke så bra, britene ledet 12-3 over et norsk lag som fortsatt må klare seg uten viktige Anna Hovig Wikstrøm, etter overtråkket i første EM-kamp mot Irland.

– Vi håper hun er klar til noen av kampene mot slutten, sier Kine Johansen.

Likevel kom Norge tilbake og gikk i ledelsen første gang med 28-26 på en trepoenger fra Aurora Sørbye i slutten av andre periode.

Så fulgte lagene hverandre tett, det sto 42-42 før fjerde periode og 50-50 med 2:50 igjen på tavla.

Ledelsen skiftet åtte ganger og scoren var lik sju ganger.

 

Tar med seg 2 poeng

Men de norske jentene fikk den viktige seieren og tar med seg 2 poeng inn i sluttspillet om plassene 9 til 18, der de og Storbritannia møter nummer 3, 4 og 5 fra gruppa A – Nederland, Danmark og Nord-Makedonia.

– Vi vinner mest av alt på grunn av forsvaret vårt. Lina (Blanco), Helena (Eckhoff-Eliassen) og Sofia Koch spiller kjempebra forsvar på de store spillerne og alle hjelper hverandre med å få opp intensiteten, de blør for drakta og kjemper som et lag, sa Kine Johansen og presiserte at 10 av 11 spillere scoret.

 

Aurora styrte og scoret

Kampens store spiller var Aurora Sørbye, som etter et par trøblete åpningskamper var tilbake i scoringshumør, styrte Norge i angrep og ble suveren toppscorer med 24 poeng.

Lina Blanco ble en matchvinner i siste minutt med to steals, en scoring og en assist, og markerte seg med 9 poeng og 13 returer, mer enn noen annen spiller i kampen.

Og spillere som Hannah Kristoffersson, Susanne Gjerstad og Tindra Hillestad Pack kom fra benken og la viktige skudd utenfra.

 

Fem kamper på fem dager

Etter to kamper de første fem dagene i EM, kommer fem på fem dager – den første var mot Storbritannia.

Torsdag kl. 17.00 norsk tid er Norge i aksjon igjen mot Nord-Makedonia, som ble slått 73-40 av Danmark onsdag og kom sist i gruppe A. Deretter venter Nederland fredag (12.00) og Danmark lørdag (14.30), før B-EM i Sofia avsluttes med plasseringskamper og finale søndag.

– Det var godt å få med seg en seier, og vi kan forhåpentligvis klatre litt. Men nå er det viktig å ta én kamp av gangen, understreket Kine Johansen.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 24, Lina Hønsi Blanco 9, Sophia Priestley 5, Hannah Tomren Kristoffersson 4, Susanne Gjerstad 3, Tindra Hillestad Pack 3, Helena Eckhoff-Eliassen 3, Camilla Wold Wægger 2, Fanny Dyngeland-Sundén 2, Sofia Brokhaug Koch 2.

Toppscorere Storbritannia: Esther Kursite Kobri 13, Felicia Jacobs Abiola 11, Olivia Forster 9.

 

B-EM U18 KVINNER, RESULTATER ONSDAG

Gruppe A: Kroatia – Island 106-39, Danmark – Nord-Makedonia 73-40.

Sluttstillingen (seire-tap): Kroatia 4-0, Island 3-1, Nederland 2-2, Danmark 1-3, Nord-Makedonia 0-4.

 

Gruppe B: Norge – Storbritannia 57-55, Bosnia-Hercegovina – Irland (kampstart 19.30).

Stillingen: Irland 2-0, Bosnia-Hercegovina 2-0, Norge 1-2, Storbritannia 0-3.

 

Gruppe C: Luxembourg – Østerrike 73-64, Hellas – Romania (kampstart 19.30).

Stillingen: Luxembourg 3-0, Hellas 1-1, Østerrike 1-2, Romania 0-2.

 

Gruppe D: Ukraina – Estland 59-48, Sverige – Bulgaria 57-53 (e.o.).

Sluttstillingen: Bulgaria 3-1, Estland 2-2, Slovakia 2-2, Ukraina 2-2, Sverige 1-3.

 

9-18-SLUTTSPILLET

Lagene tar med seg poengene fra innbyrdes kamper i det innledende gruppespillet.

Kampene torsdag:

Gruppe E: Danmark – Storbritannia (14.30) og Norge – Nord-Makedonia (17.00).

Stillingen (seire-tap): Nederland 2-0, Norge 1-0, Danmark 1-1, Storbritannia 0-1, Nord-Makedonia 0-2.

Gruppe F: Romania – Sverige (14.30), Østerrike – Ukraina (17.00).

Stillingen: Ukraina 2-0, Østerrike 1-0, Estland 1-1, Romania 0-1, Sverige 0-2.

 

KVARTFINALER (1-8)

Fredag: Kroatia – Irland, Bosnia-Hercegovina – Island, Luxembourg – Slovakia, Bulgaria – Hellas.