Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Nok et dramatisk Asker-tap i sluttsekundene

Nok et dramatisk Asker-tap i sluttsekundene

For andre gang på rad ble Askers herrer involvert i en helt helt ufattelig dramatisk avslutning, og for andre gang på rad falt de i sluttsekundene. Denne gangen mot Frøya og en helt ustoppelig Marcus Larsson.

Hjemmelaget Asker har gått bra i forhold til forventningene, og møtte lørdag serielederne fra Bergen, Frøya. Gjestene manglet nåde Ognjen Nisavic og Jørgen Lamo, mens Asker måtte klare seg uten sin center Amadi Ikpezre.

Frøya, for anledningen i svart, tok kommandoen rett fra hoppball. Svak skyting fra hjemmelaget tillot Frøya å gå til en 4-11-ledelse halvveis i første periode, selv om ikke heller de tok fyr offensivt. Marcus Larsson dominerte i forsvar og på returer, og satte tidlig farge på kampen. Etter at Asker tok timeout kom de litt mer til hektene, og hindret Frøya fra å dra ytterligere i fra. Mot slutten av første periode gjorde imponerende forsvarsspill at Asker klatret helt opp på siden av Frøya, og avsluttet med helt jevne sifra, 17-17. Hjemmelagets 06-spiller William Kruse tok tak i kampen da han kom inn, og var en vesentlig bidragsyter da Asker tok inn Frøyas forsprang.

Asker tok føringen i andre periode, men Frøya svarte igjen, med Marcus Larsson stadig som en sentral brikke i alt de foretok seg.  I et andre quarter som også var relativt bedagelig offensivt fortsatte lagene å holde følge med hverandre til halvveispunktet. Men de gulkledde rev til seg initiativet i de siste minuttene, som de avsluttet med et 9-0-run og ledelse til pause 35-31.

Asker grep umiddelbart taktpinnen i andre omgang, strakk ledelsen til 43-35, og Frøya så seg nødt til å ta timeout. På det meste klarte Asker å strekke ledelsen til 12 poeng, men Frøya bet seg fast og klarte å redusere avstanden til 7 poeng før hvilen inn i siste quarter. Og i fjerde gikk det unna i åpningsminuttene! Begge lagene angrep friskt, og med Joshua Hart som viktigste poengplukker var Asker best også i starten på kampens siste periode. Da Frøya kastet bort ballen til Asker, og vertene løp ned og senket en treer snaue fire minutter inn i perioden, ble det nok for Frøyas coach, som tok timeout. Asker lå nå foran med 62-48, og hadde reist av gårde med ytterligere sju poeng siden hvilen. Marcus Larsson kunne Asker ikke gjøre noe med, og han tok ansvar da Frøya satte inn en spurt for å prøve å komme tilbake i kampen. Snaue fire minutter før slutt falt imidlertid kampen gigant fra Frøya stygt i parketten og slo skulderen. Det ble ny timeout fra Frøya, og Larsson kom tilbake på banen de siste minuttene. Med en vellykket and-one brakte han Frøya plutselig tilbake til bare seks poeng bak, dermed ble det kamp igjen!

Med bare 2:11 måtte Asker ta timeout igjen. Tålmodig og kjølig spill fra gjestene gjorde at det stod 66-62, og hjemmelaget så stresset ut. En ny Asker-turnover rett ut av timeouten gav serielederne muligheten til å knappe det hele inn til en avstand på kun to poeng. Med to straffekast fra Muila Mwaka var Frøya to bak, og umiddelbart etter kastet Asker bort ballen, og fant seg selv igjen i en utrolig dramatisk kampavslutning. Etter nok en turnover fikk Joshua Hart en teknisk feil med bare 23 sekunder igjen, og Asker tok ny timeout. Frøya fikk nå ballen med 23 sekunder igjen, kun ett poeng bak etter Marcus Larssons iskalde straffetreff. Valen Tejada satt et åpent hoppskudd med elleve sekunder igjen av kampen, og gav Frøya på dramatisk vis ledelsen for første gang siden slutten av andre periode! Selv med to avslutningsmuligheter i sluttsekundene, klarte ikke Asker å gripe seieren, og tapte for andre gang på rad med ett poeng i sluttsekundene.

Askers coach Basil Shiltagh fortviler etter å ha tapt i sluttsekundene med kun ett poeng for andre gang på rad. -Vi er oppe på nivå med Frøya og Tromsø, så det er bra. I denne kampen mangler vi styrke under kurven, selv William Kruse gjorde en stor jobb da han kom inn. Det er små feil som ledet til at vi taper. Vi må lære oss å vinne denne typen kamper, lære oss å ha kontroll, slår Basil fast. Han skryter av guttene som er oppe og konkurrerer med de to beste lagene i serien, og legger til at han liker at BLNO er en serie der alle kan slå alle.

Poeng Asker: Joshua Hart 21, Sebastian Sjöberg 14, Benjamin Alknes Cox 11, William Kruse 7, Gauten Haugen 6, Max Andersson 4, Ludvig Bergh 3

Poeng Frøya: Marcus Larsson 29, Jean David Muila Mwaka 14, Etienne Aspevik 11, Christopher Dalland 7, Valen Tejada 3, Ali Akil Al-Musharafawy 3

Bergen Elite – Bærum Basket

To lag som jaktet sin første seier møtte hverandre i Amalie Skram idrettshall i Bergen. Det var forutsetningene da de to lagene nederst i BLNO skulle opp mot hverandre. Også to lag uten importer, og mange unge, norske spillere.

Innledningsvis i kampen slet begge lag med å få ballen i kurven,  og de eneste poengene de første to minuttene var Eirin Vreim Holms straffekast. Allerede to og et halvt minutt inn i kampen var Bergen Elite i lagfeil, noe som nok var en konsekvens av høydeforskjellen mellom lagene. Bærum kom for enkelt til under bergensernes kurv. Lagene fulgte hverandre tett gjennom første halvdel av perioden, men på stillingen 7-10 valgte vikarcoach for Bergen Elite, Rikke Lerøen Sjumarken, å ta timeout. Også gjestene var ledet av en vikar for dagen, det var Bærum Baskets herrelagscoach Mathias eckhoff som for dagen ledet Bærums lag. Og mot slutten av perioden rev Bærum til seg et forsprang, etter å ha tvunget Bergen Elite til gjentatte turnovers. Inn i første hvile var stillingen 10-17 Bærum Basket.

En treg start i poengprotokollen ble det også i andre periode. Men frem mot halvveispunktet i andre quarter stakk Bærum litt fra, økte til 11 poengs ledelse, og tvang fram en ny timeout fra hjemmelaget. Grepene fra trenerbenken lot imidlertid ikke til å gi ønsket effekt, for det var Bærum som fortsatte ø kjøre på og øke avstanden. En seks minutters poengtørke for Bergen Elite ble stoppet med en trepoenger fra Sigrid Hardie med under to minutter igjen, og da vertene krøp litt innpå igjen tok Mathias Eckhoff timeout. Men med periodereultatet 10-22 gikk Bærum til halvtid med en komfortabel 20-39-ledelse.

Litt mer fart ble det i kampen i innledningen på tredje, begge lag utfordret, tok seg til kurven, provoserte fram fouls. Og fremfor alt satt lagene skuddene sine, og Bergen Elite klarte en stund å redusere gjestenes forsprang noe. Men bortelagets dominans under kurvene gav dem flere sjanser til å skyte, og derfor seg de på nytt i fra utover i tredje periode. Ledelsen til de blåkledde lå rundt 20 poeng fra midten av nest siste periode, og hjemmelaget klarte ikke å finne nøkkelen til å knappe ordentlig inn. For den mer nøytrale tilskueren ble i det minste tredjeperioden mer underholdende da poengene rant inn litt tettere, men mot slutten av perioden strakk Bærum igjen ledelsen, og kunne forberede seg på den siste perioden med komfortable 38-60.

Kampen fortsatte med poengbytting i avslutningsperioden, og Bergen Elite klarte dermed ikke å få et tidlig run slik de trengte for å komme ordentlig inn i kampen igjen. Men hjemmelaget var plutselig vesentlig skarpere fra trepoengeren, og holdt følge med gjestene i åpningsminuttene av fjerde quarter som følge av det. Uten samme tempo i poengscoringen som i tredje periode klarte likevel gjestene å dra litt og litt fra også i kampen avsluttende periode. De siste minuttene av kampen cruiset Bærum enkelt inn til seier 54-81.

Bergen Elites trenervikar for dagen, Rikke Lerøen Sjumarken, sammenfattet dagen med at det gikk litt opp og ned. – Vi hadde dårlig energi. Forwardene finner ikke plassene sine. Flere av guardene tok ansvar, men Bærum har høyee spillere, og var tøffe på returer. Vi slet med å bokse dem ut og ta returer, sier hun. Rikke er likevel optimistisk med tanke på fremtiden. - Vi trenger å spille mer sammen, i dag ble det for mange enkeltinitiativ. Vi må tørre å ta de åpne skuddene, og stole på oss selv, avslutter hun.

Mathias Eckhoff var fornøyd med mye, men er fortsatt opptatt av at Bærums lag er på en reise for å utvikle seg og lære. - Vi spiller med litt mer struktur, men kaster ballen litt mye bort. Vi ble litt rotete mot sonen deres. De er jo en ung tropp som holder seg innafor rammeverk og prinsipper, men som ikke alltid klarer den beste gjennomføringen en hel kamp. Vi har et ønske om å spille med trykk og fart, og gjør det tidvis i dag, sier Mathias.

Poeng Bergen Elite: Sigrid Hardie 19, Emma Thowsen Harloff 13, Ane Schanke-Næss 7, Maren Eskeland Schütz 4, Sunniva Vik Pettersen 4, Victoria Aas Minne 3, Lucia Ruiz Galvan 2, Sofie Galtung Døsvig 2

Poeng Bærum Basket: Tiril Hjelde 14, Mathea Lindbråten 13, Emma Hergot 12, Susanne Gjerstad 11, Malene Zakariassen 10, Shiba Ahmadi 9, Sofie Hoelsbrekken 5, Sofie Brokhaug Koch 4, Eirin Vreim Holm 3

Nidaros Jets – Fyllingen 59-109

I Munkvollhallen levnet gjestene Fyllingen aldri Nidaros Jets noen som helst sjanse. De tok kommandoen helt fra start, og gikk først til 0-7, deretter til 2-18, og gav seg ikke før det stod 13-33 etter første quarter. Med et run i starten av andre hadde Nidaros kanskje kunnet komme inn i kampen igjen, men Fyllingens kjør bare fortsatte. Og selv om Righ Dau forsøkte å lede an, ble det for tungt mot et Fyllingen-lag som ganske enkelt var best i det meste. Også i andre periode ble differansen mellom lagene tosifret, og hadde scoret 60 ved halvtid. Litt parademarsj ble det over de siste to periodene, men det var gjestende Fyllingen som hadde fullstendig grep også på disse, de slapp aldri gassen helt og kunne til slutt innkassere en 50-poengsseier med 59-109.

Poeng Nidaros Jets: Righ Dau 30, Christian Tøfte 13, Filip Øverli 5, Bernat Godall 3, Mikkel Aarnes 3, Emil Grosse 3, Tobias Øvermo 2

Poeng Fyllingen: Terell Brown 29, Isaac Likekele 24, Mahammadu Jawara 16, Ivars Zvigurs 11, Nicolas Ballone 9, Nikolas Skouen 8, Edvard Aamodt Kristiansen 6, Eric Etienne Fogué 6