Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Kvinnelandslaget med internasjonal annerkjennelse
Hovedtrener Gunnar Vogt Nesbø, styremedlem Shiba H. Ahmadi, kaptein Tori Halvorsen og President Jan Hendrik Parmann med prisen (Foto: NBBF)
Hovedtrener Gunnar Vogt Nesbø, styremedlem Shiba H. Ahmadi, kaptein Tori Halvorsen og President Jan Hendrik Parmann med prisen (Foto: NBBF)

Kvinnelandslaget med internasjonal annerkjennelse

Seniorlandslaget for kvinner fikk tredjeplass under kåringen av «Most improved team» under FIBA Congress Award Ceremony i Manila i forrige uke. En herlig prestasjon som viser at våre beste kvinner har samlet tredje flest internasjonale rankingpoeng i perioden fra 2021 til 2023 på verdensbasis, med fjorårets sølvmedaljer i European Championship for Small Countries som tungen på vektskålen.

Da basketpresident Jan Hendrik Parmann gikk på podiet under FIBA Congress Award Ceremony i Manila, var det for å motta en pris som viser at det er store muligheter for senior kvinner på den internasjonale arenaen. Parmann er tydelig på at dette viser at styrevedtaket som ble fattet i 2018 står seg godt og etter alt å dømme er nær ved å kunne realiseres også for kvinnelaget. -Da forbundsstyret vedtok å melde på landslag i kvalifiseringer var dette et vedtak for både kvinner og menn, så snart lagene kan klareres i forhold til sportslige forutsetninger. Med generasjonene som nå er i full fart på vei opp, så er det nok ikke lenge igjen, uttaler Parmann, som tilføyet at det var et stolt øyeblikk å motta prisen, og ikke minst en stor motivasjon for videre arbeid med kvinnelandslagene.

Jan Hendrik og Niang.png

Jan Hendrik Parmann og FIBA World President Hamane Niang under overrekkelsesseremonien (Foto: FIBA)

 

Styremedlem og landslagsspiller Shiba Haji Ahmadi gleder seg også stort over prisen. -Jeg vil absolutt fortsette arbeidet på politisk nivå for at vi på sikt skal kunne delta i EM og VM kvalifisering, dette gir stor motivasjon.

 

Forbundet har de siste årene tilegnet seg mye erfaring både fra arrangement og hva det krevers sportslig, økonomisk og ressursmessig for å konkurrere på det internasjonale nivået. Dette er viktig lærdom som tas med i arbeidet for å skulle få kvinnelandslaget på den samme arenaen som herrelaget nylig har inntatt.

 

Landslagstrener Gunnar Voigt Nesbø har med begrensede midler fått mye ut av landslaget og har ambisjoner på vegne av våre beste kvinner.

-Vi ser med dette hvilket potensial som ligger der! Med det riktige opplegget er det muligheter til å konkurrere på samme nivå som senior menn, uttaler Nesbø, som fortsetter; -Om man over tid får gode forberedelser med samlinger og internasjonal kamperfaring vil laget fortsette klatringen på rankinglisten. Nå kommer det opp et sterkt kull i U20-generasjonen der mange av de også vil ha sin klubbhverdag på godt nivå i Europa og i USA på college. Dette gir oss gode erfaringer som kommer godt med på landslaget. Om vi samtidig klarer å styrke vår hjemlige liga med økt profesjonalitet og treningsmengde vil dette i sum være viktige faktorer for videre vekst, presiserer Nesbø.

Landslagskaptein Tori Solberg Halvorsen synes dette er helt strålende. -Det er gøy å være med på den nye satsningen etter mange år uten dette tilbudet. Det tar tid å bygge et godt landslag, og jeg ser på dette som en begynnelse på noe veldig spennende. Kapteinen sier videre at det er viktig er å bruke denne prisen som en motivasjonsfaktor slik at kan bygge en bredde som vil gi oss varighet i satsningen. Medlemsvekst på jentesiden har vært god de siste årene, så kanskje vi kan booste den enda mer og komme på nivå med veksten på guttesiden. Da får vi en god bredde som vil resultere i flere toppspillere. Med glimt i øyet avslutter hun med følgende kommentar: -Jeg håper at veksten og utviklingen i norsk basket gjør at jeg snart blir utkonkurrert av yngre krefter!

Tori Halvorsen Small Countries 2022.png

Grunnlaget for rating-poengfangsten ble lagt under European Championship for Small Countries i 2022, der vi her ser Norges kaptein, Tori Solberg Halvorsen, er i ferd med å legge viktige poeng for Norge. (Foto: FIBA)

 

-Norges Basketballforbund er nå både i prosess med å utvikle ny langtidsplan for de fire neste årene og budsjettprosess for kommende år. Prosessene vi kjører nå vil også inkludere involvering fra landslagene, deres innspill blir viktige bidrag til det Basketballtinget skal vedta 4.- 5.mai på Gardermoen uttaler en fornøyd generalsekretær Espen A. Johansen avslutningsvis.

 

Vi gratulerer norsk basketball og alle som involverer seg i norsk kvinnebasket med prisen!