Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Jakter revansj i finalen
Stine Austgulen hadde 16 poeng, 5 returer, 3 assists og 3 steals da Ulriken Eagles slo Ullern 85-45 i semifinalen i Nadderudhallen. Her dekkes Ulrikens toppscorer og Allstar-guard av Malin Schneidt.
FOTO: KARL BRAANAAS
Stine Austgulen hadde 16 poeng, 5 returer, 3 assists og 3 steals da Ulriken Eagles slo Ullern 85-45 i semifinalen i Nadderudhallen. Her dekkes Ulrikens toppscorer og Allstar-guard av Malin Schneidt. FOTO: KARL BRAANAAS

Jakter revansj i finalen

Ulriken Eagles er i sin sjette NM-finale siden 2011 etter en overbevisende og sterk semifinaleseier over Ullern. Nå skal seriemestrene gjør alt for å unngå en reprise av det som skjedde i fjor, da Bærum slo til i finalen og snøt det ubeseirede Ulriken-laget for det alle trodde skulle være et sikkert gull.

Semifinale Ulriken Eagles – Ullern 85-45

(5-8) Bergen Elite – Tromsø Storm Ungdom 48-40

(5-8) Midtbyen – EB85 61-43

 

Tekst og bilder fra semifinalen Bærum – Asker Aliens publiseres senere lørdag kveld.

Ulriken snakker ikke så mye om det, men har definitivt ikke glemt tapet i Frøya Arena (59-63), som de utvilsomt akter å revansjere i søndagens NM-finale i Bærums egen hjemmearena, Nadderudhallen.

– Vi var kanskje ikke godt nok forberedt og brukte for mye kreftene på kampene før finalen. Men nå ser det bra ut, vi har mye bra samspill og skal steppe opp. Vi vet ikke helt planen ennå, men jeg er sikker på at DuRell (Sanford) kommer opp med en masterplan, sa Synne Jacobsen etter 85-45 over Ullern i semifinalen.

 

100 prosent treff!

Den 1,86 m høye forwarden hadde en glimrende kamp og ble toppscorer med 23 poeng – etter å ha truffet på ALLE skuddene! 2 av 2 på trepoengere, 7 av 7 på topoengsskudd og 3 av 3 fra straffelinja. 23 poeng, alt i løpet av 20 minutter, en halv kamp.

Synne Jacobsen og søstrene Maren og Stine Austgulen var i startfemmeren hos Ulriken i finalen i fjor og Celine Klett og Sunniva Sørbye hadde små innhopp, mens Aurora Sørbye, Anna Linnea Hovig Wikstrøm og Vilde Tveito satt på benken i 40 minutter og led seg gjennom tapet.

Borte er støttespillere som Karyn Sanford, Fatima Mohammad, Hanne Løkkebø Nybø og Terae Briggs.

 

– Har mistet litt i scoring

– Karyn var nummer 1 i ligaen i assists og hadde 16 poeng i snitt (16,7), Fatima snittet på 13 (13,6) og vi hadde 106 poeng i snitt pr. kamp som lag, mens vi har 87 nå, påpeker DuRell Sanford.

– Så vi har mistet litt i scoring, men vi har fortsatt et veldig bra lag. Resultatet taler for seg selv i dag, selv om spillet var litt opp og ned. Så lenge vi går videre, er det bra, fastslo Ulriken-coachen.

Ullern åpnet friskt og optimistisk, ledet et par ganger og var likt siste gang på 11-11. Men sånt plager aldri Ulriken, som er klare for å holde aggressiviteten og tempoet i 4 x 10 minutter.

På 16-14 rykket de rødkledde første gang, med en trepoenger fra Aurora Sørbye og en lekker insidescoring fra Maren Austgulen, opp til 21-14.

 

– De bare maler på

Og fra 27-20 i midten av andreperioden gikk det fort til 39-23 ved pause og i praksis game over.

Utover i fjerde periode lot coach Sanford også Austgulen-søstrene, Aurora Sørbye og Synne Jacobsen hvile, og lot spillere på innbytterstolene slippe til. Det viste at Ulriken også har en «benk» som holder høyt nivå. I sluttfasen var også Tori Solberg Halvorsen og Micol Torresani på benken hos Ullern.

– Vi spiller med dem en stund, men de bare maler på, sa Halvorsen om UIrikens kamp.

– Vi får en dupp i tredje periode, og det har vi ikke råd til. Men all ære til Ulriken, de er samspilte, har et program og en kontinuitet, alle som er på U16 og U18 og U20 i klubben spiller på samme måten, understreket Ullern-kapteinen.

 

Skilte lag med USA-importen

Ulriken erstattet fjorårets import-center Terae Briggs (1,91) med Riley Fitzwater før denne sesongen, men den 1,94 m høye amerikaneren forlot Bergen allerede i desember. Med 9,5 poeng og 7,9 returer i snitt, men med mindre og mindre spilletid.

– Vi følte vel at vi hadde de spillerne vi trengte og kom til enighet med henne om å skille lag før jul, forklarer DuRell Sanford.

Nå er Synne Jacobsen lagets «store» spiller, noe hun trives godt med selv.

– Jeg syns det er veldig gøy og det passer meg bedre enn å stå ute, sier den allsidige 20-åringen, som ble valgt ut til Allstar-femmeren i BLNO denne sesongen.

 

Ett tap på 26 kamper

Ulriken står nå med 25 seire og ett tap denne sesongen, tapet for nettopp Bærum hjemme i Landåshallen (48-58) 19. mars. Riktignok uten sin pointguard og «motor» Aurora Sørbye, som hadde 19 poeng og 7 assists på 30 minutter i semifinalen mot Ullern lørdag.

– Hvis det hadde vært en viktig kamp, ville hun ha spilt, men vi hadde jo allerede vunnet ligaen. Nå har hun fått et godt Scania Cup med Allstar-plass og to kamper her før finalen, sier Sanford om den 17-årige guarden som ble kåret til «Årets talent» i BLNO.

 

Nesten bare egenavl

Uten import er det også et helbergensk lag som spiller NM-finale i dag.

– Synne (Jacobsen) kom fra Ytrebygda og Nora (Hisdal) fra Kirkevoll, men begge har vært under samme paraply hos oss siden de var 15-16 år gamle. Alle de andre har vokst opp i Ulriken, understreker treneren. 

Sanford som ble «Årets trener» venter seg en intens finale og snakker ikke om revansj.

– Vårt fokus er å vinne kampen og finalen, men det blir uansett motstander en intens kamp, sa han før det var klart om Bærum eller Asker Aliens ville bli finalemotstander.

 

Ullern i bronsekamp

Ullern skal ut i bronsekamp, i år som i fjor. For et år siden ble det 76-69 over Asker Aliens i bronsefinalen.

– Vi håper vi kan komme inn og kjempe om bronsemedaljene, det blir jo uansett en veldig annerledes motstander enn Ulriken, presiserte Tori Solberg Halvorsen.

– Jeg syns vi har hatt en fin NM-helg hittil, selv om siste halvdel i dag var under pari. Vi var bra i går mot Midtbyen og startet bra i dag også, men Ulriken kommer for mye i overtall og Aurora (Sørbye) får skape mye i dag og da blir det vanskelig, fastslo forwarden som fylte 35 år lørdag.

 

Poengscorere Ulriken Eagles – Ullern (85-45):

Ulriken Eagles: Synne Jacobsen 23, Aurora Sørbye 19, Stine Hoff Austgulen 16, Celine Klett 6, Maren Hoff Austgulen 5, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 5, Sunniva Sørbye 4, Vilde Tveito 4, Katrine Vinther Fjærestad 2, Helene Klett 1.

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 10, Selma Freng Sørensen 8, Sophia Priestley 7, Fanny Dyngeland-Sundén 6, Malin Schneidt 5, Laura Martínez Basora 3, Micol Torresani 2, Helena Eckhoff-Eliassen 2, Aurora Grieg Toyomasu 1, Stina Wæraas Aune 1.

 

Bergen Elite stoppet Tromsø

Tromsø Storm Ungdom vant de to siste seriekampene mot Bergen Elite denne sesongen, men i Nadderudhallen var bergensjentene best da lagene kjempet om å bli Midtbyens motstander i kampen om femteplassen i NM.

I et jevnspilt og poengfattig oppgjør sto det 39-37 noen minutter ut i fjerde periode, da Tuva Andersen og Maren Schütz fikk inn scoringene som ga Geir Bangstads lag overtaket i sluttminuttene. Tromsø klarte aldri å komme tilbake og måtte se seg slått 48-40.

Ingrid Elise Karlsen var kampens mest effektive spiller og endte med en double-double for Tromsø, 11 poeng og 13 returer.

 

Poengscorere Bergen Elite – Tromsø Storm Ungdom (48-40):

Bergen Elite: Tuva Andersen 14, Emma Thowsen Harloff 7, Ane Schanke-Næss 7, Maren Eskeland Schütz 7, Sunniva Vik Pettersen 4, Rikke Sjumarken 4, Sofie Blydt Paulsen 3, Hanna Nordtveit Sand 2.

Tromsø Storm Ungdom: Ingrid Elise Karlsen 11, Vilde Havnes 10, Ingeborg Nitter Gruber 8, Andrea Karlsen 3, Nora Kristine Karlsen 3, Alexandra Polishchuk 3, Oda Marie Austheim 2.

 

«Tynt» Midtbyen reddet seieren

Midtbyen hadde sin ledende spiller Dominique Leonidas ute med migrene, mens Nina Nyegaarden bare fikk spille 3:50 av kampen før hun forsvant ut med overtråkk. Dermed var Frode Rambergs lag nede i sju spillere, og får trolig ikke med verken Leonidas eller Nyegaarden i søndagens kamp mot Bergen Elite om femteplassen.

EB85 stiller med et lag bestående av jenter fra 16 til 18 år og leverte en solid innsats i lørdagens kamp. Alle de 12 spillerne kom på scoringslista, og EB holdt lenge godt følge med Midtbyen. BLNO-laget fra Trondheim vant de fire periodene 17-13, 15-13, 12-8 og 17-9.

Ingeborg Nævdal Gundersen var kampens mest effektive spiller med sine 13 poeng, 11 returer og 3 assists for Midtbyen. Maja Osmundsvåg satte 4 av 9 trepoengere og var toppscorer med 16 poeng.

 

Poengscorere Midtbyen – EB85 (61-43):

Midtbyen: Maja Kristine Osmundsvåg 16, Ulrikke Bentsen 14, Ingeborg Nævdal Gundersen 13, Emma Tallaksen 7, Ragnhild Buvik Lundesgaard 6, Maria Bruvik 5.

EB85: Amanda Waage Thomsen 7, Malene Garborg Zakariassen 6, Maria Wiktoria Bogacz 5, Mathea Lindbråten 5, Mika Rytter-Pillay 4, Martine Isabell Mørk 3, Mina Bergh Skarestad 3, Ellen Deisz 2, Hermine Heier 2, Milla Heier 2, Nikoleta Mingko 2, Lena Olberg 2.