Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / I ferd med å finne seg selv
Reidar Greve ble toppscorer med 23 poeng da Gimle utklasset Frøya 99-68. Her i en drive mot Frøyas Valen Tejada. 
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Reidar Greve ble toppscorer med 23 poeng da Gimle utklasset Frøya 99-68. Her i en drive mot Frøyas Valen Tejada. FOTO: BRAGE TITLESTAD

I ferd med å finne seg selv

I en så godt som fullsatt Gimlehall underholdt de regjerende norgesmestrene hjemmepublikum, leverte sesongbeste og utklasset tabelltoer Frøya. 33-18 og 25-11 i de to midterste periodene avgjorde kampen og viste at Audun Eskelands mannskap kan bli vonde å hanskes med etter nyttår – og i NM-sluttspillet.

Gimle – Frøya 99-68

Med tirsdagens resultat er Gimle på 6-10 i BLNO-tabellen og likt med Nidaros Jets som får ligge foran og på åttendeplass på grunn av borteseieren i Gimlehallen 7. oktober: 105-67 (!) mot et Gimle-lag uten Savic, Staff, Kolstad, Fjærestad og Fivelstad.

Nå er hele gjengen tilbake, for første gang denne sesongen kunne Audun Eskeland mønstre alle sine beste.

Magne Fivelstad har vært ute med skade og hadde bare kampene mot Bærum og Centrum i oktober bak seg. Forwardveteranen fikk tre kjappe feil og markerte seg først mot slutten av kampen med et par lekre assists.

– Han er rusten, så derfor fikk han flere feil, og han må bare komme seg i bedre form. Da er han grisefysisk og blir viktig for oss, sa Audun Eskeland i omtalen av 34-åringen.

 

– Skarpere versjon for hver uke

Gimle-treneren var godt fornøyd med det han så i de tre første periodene.

– Vi tok foten av gasspedalen litt unødvendig i fjerde periode, men akkurat i dag var det viktigst å se totalen. Det var første kampen vår med fullt lag og alle fikk gjort noe positivt. Forhåpentligvis kan vi komme i en skarpere versjon for hver uke nå.

– Vi var først og fremst gode i forsvar, bortsett fra i de første fem minuttene, sa Eskeland.

 

Stakk med 13-0-run

Bergensoppgjøret startet med forrykende angrepsspill fra begge lag og 12-11 til Frøya etter bare tre og et halvt minutt.

Det var også siste gang gjestene ledet, men de var på 19-19 og 27-27 før Gimle koblet grepet og raste fra 31-29 til 44-29, en 13-0-run på under tre minutter.

Resten ble enveiskjøring og Gimle-show med tempo, lekre detaljer og et forsvarsspill Frøya hadde store problemer med.

 

– Har skjønt alvoret

– Vi måtte skru opp intensiteten i forsvar mer enn i starten av kampen, og spillerne responderte ved å gjøre det bedre enn noen gang tidligere denne sesongen, fastslo Audun Eskeland.

– Det virker som om alle har skjønt alvoret og det er viktig at alle tar et tak herfra og ut sesongen. Dette var et fint steg i den retning, understreket treneren.

Gimle hadde fem mann på tosifret score med Reidar Greve som toppscorer på 23 poeng. Hallvard Venstad Staff leverte en double-double med 17 poeng og 12 returer, mens Espen Fjærestad er tilbake i godt slag og endte med 14 poeng. Både han og Mikkel Kolstad (16 poeng) satte 2 av 3 trepoengere.

Milovan Savic spilte med feber i Tromsø i helgen, men gjennomførte 24 solide minutter med 14 poeng, 6 assists og 4 returer.

 

Uten Nisavic

Frøya slo Centrum Tigers (77-69) i den første kampen etter at Ognjen Nisavic ble skadet, men har nå fått to stygge smeller i løpet av en snau uke mot de to andre bergenslagene, 72-104 mot serieleder Fyllingen og 68-99 nå.

– Ognjen sliter med en strekkskade i låret og har ikke vært i trening siden Tromsø-kampen. Vi vet jo hva han er i stand til å skape offensivt, så en Ognjen i form ville vært viktig, erkjenner Frøya-trener Frode Ramberg.

– Men både mot Fyllingen og i dag får vi voldsomme «runs» mot oss. Vi er nok litt naive og må jobbe med spillet vårt. Men Fyllingen er tøffe og det Gimle-laget som kom ut i dag, spiller med confidence og energi og har hele gruppa si samlet. De klarte å holde trykket og energien og vi mista det da de fikk en «run» i andre periode, sa Frøya-coachen.

JD Muila kjempet tøft under kurvene og 20 poeng og 9 returer før han måtte ut med fem fouls allerede før tredjeperioden var ferdigspilt.

Gjestene gjennomførte likevel fint, vant fjerdeperioden 20-18 og klarte også å holde Gimle under 100 poeng.

 

Fyllingen økte

Frøyas tap betyr at Fyllingens forsprang ble enda større. Forfølgerne Frøya, Centrum Tigers og Tromsø Storm står nå alle med 10-6, fire tap mer enn serielederne (16-2).

Fyllingen har dessuten både Frøya og Tromsø innbyrdes med 2-0 og står 1-1 mot Centrum som de møter igjen i Fyllingsdalshallen 7. januar.

Samtidig følger Kongsberg Miners (9-6) og Bærum (9-7) like bak, men Kongsberg har 0-2 mot Fyllingen og Bærum 0-1.

De fem lagene bak Fyllingen kjemper om seriemedaljer, men også om gunstig posisjon og hjemmefordel i sluttspillet.

 

På niendeplass

Gimle møter tabellnabo Nidaros (begge 6-10) i dobbeltoppgjør i Trondheim 3. og 4. februar, men kan også sikte seg inn på Asker Aliens (7-9) – siden åttendeplassen betyr kvartfinalemøter med serievinneren, etter all sannsynlighet Fyllingen.

– Akkurat nå tenker vi ikke sånn. Vi er på niendeplass og takknemlige hvis vi kommer opp til åttende og selvfølgelig hvis vi kan komme høyere. Jeg tror vi blir vesentlig mye sterkere etter hvert når vi får trent mer sammen, sier Audun Eskeland.

 

Poengscorere Gimle – Frøya (99-68):

Gimle: Reidar Greve 23, Hallvard Venstad Staff 17, Mikkel Kolstad 16, Espen Fjærestad 14, Milovan Savic 14, Morten Floen Osland 7, Haakon Ullrich 3, Kristoffer Gjerde Sætren 2, Noah Mykkeltvedt Bye 2, Magne Fivelstad 1.

Frøya: JD Muila 20, Valen Tejada 12, Jørgen Lamo 11, Etienne Nasser Aspevik 7, Marcus Larsson 6, Jo Mathias Bjørnevog 6, Christopher Dalland 2, Kim-Abdou Ndow 2, Jarand Tveito 2.