Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Hvem kan stoppe Fyllingen?
Isaac Likekele skapte mye på egen hånd og dominerte med 23 poeng, 10 returer, 9 assists og 4 steals da Fyllingen slo Kongsberg Miners 105-86. Her er den tidligere U19-verdensmesteren i en drive mot Miners-kaptein William Lybæk.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Isaac Likekele skapte mye på egen hånd og dominerte med 23 poeng, 10 returer, 9 assists og 4 steals da Fyllingen slo Kongsberg Miners 105-86. Her er den tidligere U19-verdensmesteren i en drive mot Miners-kaptein William Lybæk. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Hvem kan stoppe Fyllingen?

Den tiende 100-poengskampen og den 16. seieren på rad sendte Fyllingen opp i en suveren ledelse på BLNO-tabellen. Calix Black Ndiayes mannskap styrer støtt mot seriegull, men kan noen stoppe lagets offensiv og duoen Isaac Likekele og Terrell Brown i sluttspillet om tre-fire måneder?

Kongsberg Miners – Fyllingen 86-105

– Ingen lag utenom oss selv, sier Nikolas Skouen og tenker mest på de 12 resterende seriekampene og at klubben kan vinne et mesterskap for første gang.

– Faller vi utenfor det vi er gode på, kan vi tape for hvem som helst. Men hvis alle er friske og raske og vi spiller sammen, vinner vi ligaen, fastslår 33-åringen, som ble Fyllingens mestscorende med 28 poeng etter å ha satt 7 av 10 trepoengsskudd i kurven.

Og hvis vi tenker sluttspill, når tabellene er nullstilte?

– Det gleder vi oss veldig til, vi får jo også inn Lars Espe nå i januar og det blir kjekt å få ham inn i laget, presiserer Skouen.

 

Første seier i Kongsberghallen - etter 13 tap

I den 14. bortekampen på Kongsberg vant Fyllingen for første gang. Det er blitt overtime-tap og i flere kamper har bergenserne mistet større ledelser og tapt i sluttminuttene og sluttsekundene.

Totalt har Kongsberg Miners vunnet 18 av de 23 møtene mellom lagene siden Fyllingen kom opp i ligaen i sesongen 2015/16.

Nå var det ingen tvil:

Miners anført av AJ Harris (31 poeng) gikk riktignok sterkt ut, ledet 29-22 etter første periode og holdt følge til 35-35 midtveis i den andre, men så stakk Fyllingen – for godt.

Trepoengstreff fra Isaac Likekele, Terrell Brown og Skouen samt et par Haji Jawara-dunker etter assists fra Likekele sendte gjestene opp i 9-poengsledelse ved pause (55-46), før de startet tredjeperioden med 11-3.

 

Sterk skyting

Fyllingen traff 41 prosent på treerne (14 av 34), med 7 av 10 fra Skouen og 3 av 6 fra Edvard Kristiansen som best. Serielederen tapte returstatistikken (31-36), men presset hjemmelagets spillere til 17 turnovers og hadde selv bare 9.

Dermed ble det også sesongens andre klare seier over Kongsberg Miners, etter 95-72 i hjemmekampen 19. november da både Brown og Likekele endte på 27 poeng.

De to amerikanerne er uhyre vanskelige å stoppe én mot én, utfordrer og går til kurven – og spesielt Likekele er glimrende til å finne bedre plasserte medspillere med sine pasninger.

Guarden som ble U19-verdensmester med USA i 2019 er alltid i nærheten av triple-doubles og endte denne gang med 23 poeng, 10 returer, 9 assists og 4 steals.

Han satte opp alley-oops og dunker for Haji Jawara (17 poeng, 10 på dunker!) og var den som oftest fant de ledige skytterne, spesielt Niko Skouen.  

Da kunne Fyllingen leve med at ligaens toppscorer Terrell Brown hadde en stang-ut-kamp og endte med 15 poeng etter å ha satt 5 av 21 field goals.

 

Økte forspranget

Uansett nådde Calix Black Ndiayes menn tresifret score for 10. gang på 18 kamper og for tredje gang i de fire siste.

Søndagens resultat innebærer at Fyllingen har fem seire mer enn de tre forfølgerne Frøya (11-5), Tromsø Storm (11-6) og Centrum Tigers (11-6), riktignok med flere kamper spilt.

Kongsberg Miners (9-6) er i høy grad også med i kampen om en topp 4-posisjon.

 

– Folk med baskethoder

– Jeg tror alle er klar over at det laget som er samlet i Fyllingen i år er veldig unikt, sier Nikolas Skouen.

– Vi har inside, outside og folk som har baskethoder, det gjør jobben enkel for oss. Vi er vanskelige å scoute, for selv om man ser hvilket oppsett vi har, er det så gode spillere at vi tar gode valg veldig ofte. Så har vi to fantastiske amerikanere, noen kamper er det egentlig bare å se på dem og showet deres, i andre kamper er det de som «feeder» meg og andre skyttere.

Skouen spilte for Kongsberg Miners i en og en halv sesong til pandemien stoppet ligaen i januar 2021 – og herjet i Kongsberghallen søndag.

– Det føltes litt som å være på hjemmebane, for jeg har skutt mange hundre skudd her, påpekte den erfarne guarden.

 

Harris og Mornar solide, Roberts ute

Importspillerne førte an også hos Miners. AJ Harris var glimrende, underholdt med fart og spektakulære driver og ble kampens toppscorer med 31 poeng. Den tidligere Ammerud-guarden endte på 5 av 13 på trepoengerne til slutt og hadde 6 assists, nest mest i kampen bak Likekeles 9.

Marin Mornar var også på hugget og markerte seg med 16 poeng, 10 returer og 4 blokker.

Miners er svekket med Jordan Roberts ute med en kneskade, men forhåpentlig er den amerikanske skytterguarden med igjen i januar. Fyllingen spilte uten lagkaptein Eric Fongué som er hjemme i Sveits på grunn av sykdom i familien, mens Peter Bullock (41) inntil videre ikke spiller bortekamper.

 

– Bekymrer ikke

– Fyllingen spilte veldig bra og vi hadde ikke nok energi i dag, mente AJ Harris.

– Men alt er læring, vi kommer til å bli bedre og vi ser fram til de neste kampene, la han til.

AJ Harris (27) og Fyllingens Terrell Brown (25) var lagkamerater i New Mexico State i to sesonger og møttes for andre gang i BLNO denne sesongen – igjen med Browns lag som klare vinnere.

Men Miners-guarden mener det langt er umulig å stoppe Fyllingen i sluttspillet.

– At de har vunnet 16 kamper nå, bekymrer ikke meg. Det er bra for dem, men vi går inn mot sluttspillet som er det som betyr noe for oss. De scorer og vinner mye nå, men laget vårt skal finne måter å slå dem på, forsikrer Harris.

 

Møter Oppsal onsdag

Kongsberg Miners har hjemmekamp mot Oppsal onsdag før det blir juleferie, Fyllingen har spillefri fram til bortemøtet med Gimle onsdag 3. januar.

Sesongens tredje og siste kamp mellom søndagens to motstandere er i Kongsberghallen 26. januar.

 

PS. Fyllingen har aldri kommet lenger enn til NM-semifinale, men har vunnet seriebronse tre ganger og står med plasseringene 3, 5, 3, 6, 6 og 3 i de seks sesongene etter lagets gjeninntreden i ligaen i 2017. Fyllingen var også oppe i 2015/16-sesongen, men ble nummer 10 av de 11 lagene og rykket ned.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Fyllingen (86-105):

Kongsberg Miners: AJ Harris 31, William Lybæk 18, Marin Mornar 16, Erik Lie Viken 8, Åke Swahn 6, Eldar Hjertø Alagic 5, Aly Hudgins 2.

Fyllingen: Nikolas Kvåle Skouen 28, Isaac Likekele 23, Haji Jawara 17, Terrell Brown 15, Edvard Aamodt Kristiansen 12, Ivars Zvigurs 7, Nicolas Gundersen Ballone 3.