Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Hvem får bli med videre?
Karina Prestegård var trener for U15-jentene under samlingen i Region Vest i Sandslihallen lørdag og søndag.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Karina Prestegård var trener for U15-jentene under samlingen i Region Vest i Sandslihallen lørdag og søndag. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Hvem får bli med videre?

Det krydde av unge og håpefulle baskettalenter på Region Vest-samlingen for U15- og U16-klassene i Sandslihallen. Fra 100 spillere denne helgen skal det plukkes ut 16 til hver av de fire troppene og dermed totalt 64 til neste samling i februar.

– På regionsamlingene i februar ønsker vi ikke mer enn 16 pr. lag, bekrefter Brent Hackman, sportssjef i Basketballforbundet.

– Da skal trenerne ta utgangspunkt i utviklingstrapp og spilleprinsipper før de nominerer og vurdere ut fra samlingene som har vært og i seriekampene utover i sesongen. Prestasjoner, men også holdninger og oppførsel. Vi kommer også til å se spillere i U-NM-kvalifiseringene og regionale seriekamper.

– Vi bruker regionale samlinger til å observere spillere innenfor våre spilleprinsipper. Vi er på jakt etter fremtidige landslagsspillere og ser etter kandidater til forskjellige roller og posisjoner. Det er ikke alltid de 12 beste spillerne utgjør det beste laget. Trenerteamet må også vurdere motstanden og spillerprofilene de møter i internasjonale turneringer. Innsats og holdninger er alltid første vurdering, presiserer Hackman.

 

– Utvikler seg ulikt

– Vi vet også at spillere utvikler seg ulikt. Spillere som ikke kalles inn til de første samlingene, vil fremdeles kunne kalles inn etter hvert. Det handler da om å prestere i seriespill og turneringer, forklarer sportssjefen.

– Det er ikke alltid de beste som kommer med, men vi bruker de regionale samlingene til å bygge opp landslag. Vi er på jakt etter fremtidige landslagsspillere. Og et landslag består av spillere i forskjellige roller og posisjoner. Alt dette prøver vi å identifisere på regionsamlingene. Verdier, holdninger og innsats er alltid første vurdering, forklarer sportssjefen.

Totalt har over 300 satsende spillere fått vise seg på regionsamlinger i Øst, Vest, Midt, Nord og Sør de siste ukene.

 

Tar ut 16 etter U16-NM

For U16-lagene og 2008-årgangen som har nordisk og B-EM som mål denne sesongen, er opplegget det samme som i fjor:

16 spillere til hver gruppe på regionsamlingene i februar, og deretter et uttak av 16 jente- og 16 guttespillere rett etter sesongslutt og U16-NM, som arrangeres på Apalløkka i Oslo 26. til 28. april.

Så skal 12 av 16 tas ut til nordisk mesterskap i Finland i månedsskiftet juni/juli og 12 – ikke nødvendigvis de samme som i nordisk – til B-EM som er i august.

 

– En god årgang

– Skikkelig morsomt å se ambisiøse spillere som virkelig vil og prøver, fastslo Per Tøien.

Den rutinerte og meritterte treneren er head coach for Norges U16-landslag for menn denne sesongen, og var på plass i Sandslihallen for å se kandidatene fra Vest.

– Jeg har ikke hatt U16-landslaget siden Harald Eika Frey spilte der (2013). Men mange sier 2008 er en god årgang og jeg er ganske sikker på at vi har en bra topp.

– Det var en fin gruppe å se her i Bergen og vi har en fin gruppe i Region Øst, så får vi se hva som kan komme fra de andre regionene, sier Tøien som har med seg Milovan Savic og Benjamin Alknes Cox som assistenter på U16 menn.

Ved siden av Bundesliga-proff Harald Eika Frey spiller for øvrig tre mann fra laget i 2013-EM i Sarajevo i BLNO denne sesongen: Gaute Haugen og Anders Lislevatn Landenget i Asker Aliens og Christopher Dobrée-Bell i Tromsø Storm.

Landslagsspill er selvfølgelig en drøm for de fleste av spillerne som er gode nok til å komme med på samlingene. Deltakelsen bekrefter også bredden i norsk ungdomsbasket og at flere klubber er kommet på banen, nylig også dokumentert gjennom økningen i påmelding spesielt til U16-NM for jenter: Fra 8 lag forrige sesong til 20 nå – og for første gang kvalifisering for å komme med i NM, som på guttesiden.

 

To fra Voss

Bønes fikk med 11 jenter til U15-samlingen i helgen, mens utenbysklubber som Sandnes/Lura, Stavanger, Haugesund, Stord og Voss også hadde med spillere.

– Helt konge! sier 09-eren Leo Kovac fra Voss om å være på regionsamlingen, han har vært både i Sandslihallen og Gimlehallen tidligere.

– Her er det mange gode og på likt nivå som jeg kan matche meg, så det er bra, understreker Leo.

Voss har også Joar Rasmussen fra samme lag som Leo med på samlingen.

– Vi har U16-, U14- og U13-lag og alt er startet av treneren vår, Stian Lien, forteller Leo Kovac.

Vossingene spiller i Region Vest-seriene med bortekamper i Bergen og Sandnes, mens lagene derfra kommer til seriekamper i Voss videregående skole.

Og Leos mål for sesongen?

– Å utvikle meg som basketballspiller, bli så god som jeg kan bli og ha det gøy!

 

Etterlyser klubbtrenere

Brent Hackman har et ønske før de neste samlingene:

– At flere klubbtrenere er til stede på samlingene. Gjerne bare som observatører, men de kan også melde fra om de har lyst til å være med som instruktører i treningsgruppene, fastslår Hackman.

– Regionale talentsamlinger er en fin mulighet til å få bedre kjennskap til spilleprinsippene til de norske U-landslagene. Spilleprinsippene har vært hovedtema på de siste DST (trenerhelgene), og gjennomgås på trenerkurs og med Ståle Frey som basketutvikler, men det er alltid mer lærerikt å teste det ut på gulvet.

De neste samlingene er i februar, med uttak innen utgangen av januar.

Region Øst og Sør har samling 17. og 18. februar, Vest og Midt 24. og 25., mens Region Nord venter til helgen 2. og 3. mars.