Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / God generalprøve før EM
Etienne Aspevik var norsk toppscorer i kampen mellom Norge og Danmark med 22 poeng og hadde i tillegg 9 returer. Her legger han en av sine tre 3-poengere.
FOTO: ARILD SANDVEN
Etienne Aspevik var norsk toppscorer i kampen mellom Norge og Danmark med 22 poeng og hadde i tillegg 9 returer. Her legger han en av sine tre 3-poengere. FOTO: ARILD SANDVEN

God generalprøve før EM

Selv uten tre av sine beste spillere leverte Norges U18-gutter en god nordisk-avslutning mot gullvinnerne Danmark og fikk en positiv opplevelse i sin siste kamp før B-EM i Portugal. De norske gutta var ikke mer enn 10 poeng bak med 4 minutter igjen å spille (55-65), men klarte ikke å komme nærmere og tapte med 16.

U18M Norge – Danmark 59-75

U20M Norge – Sverige 68-92

– Vi spilte med hjertet i dag, når vi måtte klare oss uten Oscar også. Spillerne responderte veldig bra, fastslo Audun Eskeland etter det femte strake nordisk-tapet.

Mye kunne vært annerledes for U18-landslaget, men laget er blitt hardt rammet av sykdom og skader de siste ukene.

2,10-centeren Ludvik Bergseng og guardprofilen Elias Demoniere er begge ute med kyssesyke. Dante Olsen forsvant ut med overtråkk i første kamp i nordisk og måtte stå over resten av mesterskapet, og i søndagens kamp mot Danmark var også lagkaptein og pointguard Oscar Hellebust ute.

 

Plantar fascitt

– Jeg sliter med hælen og undersiden av foten, såkalt plantar fascitt, fortalte Oscar før kampen.

Hadde det vært en viktig kamp, kunne han nok ha spilt. Nå ble det i stedet en fin anledning for andre spillere til å ta ansvaret.

Etienne Aspevik kom tidlig i gang, ble toppscorer med 22 poeng og hadde i tillegg 9 returer.

Fredrik Kleivdal var høyt og lavt, mest høyt – og endte med 12 poeng, 14 returer og 4 blokker.

Sivert Nordheim fikk jobben som pointguard, hadde 12 poeng og greide seg bra.

– Veldig lovende, mente Oscar Hellebust.

– Med fullt lag blir vi gode, da kan vi virkelig få til ting, fastslo han.

 

Fortsatt usikkert

– Spillere er blitt tryggere på hva de skal gjøre, sa Audun Eskeland.

– Dette var en god kamp med tanke på forutsetningene våre.  Hvis vi hadde vært litt mer fysiske og hatt mer rutine, kunne vi tatt denne kampen, mente treneren.

Men han ser lysere på mulighetene i B-EM i Porto om tre uker, selv om det fortsatt er usikkert med tanke på deltakelse for Elias Demoniere og Ludvik Bergseng.

Norge møter Østerrike, Island, Nord-Makedonia og Storbritannia i gruppespillet, med første kamp mot østerrikerne fredag 21. juli.

Oscar Hellebust ble nest-toppscorer i U18-klassen i nordisk med 75 poeng på fire kamper, Sivert Nordheim nummer fire med 73 poeng på fem kamper.

 

Poengscorere Norge: Etienne Nasser Aspevik 22, Fredrik Kleivdal 12, Sivert Wærstad Nordheim 12, Filip Rypdal Øverås 5, Scott Priestley 4, Vilji Alexandersson Wiik 4.

Toppscorere Danmark: Anton Harring Østoft 14, Niklas Polonowski 13, Stevan Novovic 11.

 

Klarte ikke følge Sverige

Norges U20-menn åpnet godt mot Sverige i kampen om femteplassen, men etter 31-31 noen minutter før pause festet svenskene grepet og ledet 47-38 da lagene gikk løs på del to i Täljehallen.

Da orket ikke Norge helt å følge og ble slått så klart som 92-68, etter at det ble fempoengstap (81-86) i gruppespillets første kamp.

– Vi begynte bra, men manglet energi i andre omgang. Og når spillerne har tapt tre kamper på rad og ser på scoren at vi er 12-14 poeng ned, blir det tungt å reise seg, sa Sergio Beleña.

Han var godt fornøyd med lagets spill i turneringen, tapene til tross. Norge har ikke vunnet mye med 03- og 04-årgangene tidligere år, men konkurrerte jevnt i flere kamper.

 

Vikens gjennombrudd

Erik Lie Viken markerte seg som en «most improved player» og avsluttet med 11 poeng etter sterke driver og 2 av 3 på trepoengere pluss 6 returer, 2 steals og 1 assist.

– Erik var for oss bare 10.- 11. valget til nordisk, men har løftet seg til å være blant de fem-seks beste spillerne. Han har vist fremgang dag for dag, er veldig god i forsvar og gjør få feil i angrep, sa U20-landslagstreneren.

 

Solid av Dalland

Christopher Dalland ble nummer 5 på scoringslisten i U20-nordisk og har vært stabilt god i alle kamper.

– Vår beste spiller i turneringen, sa coach Beleña om pointguarden fra Frøya.

Spanjolen hadde med seg flyttelasset fra Tromsø til Södertälje, skal videre til noen ferieuker hjemme i Madrid og deretter ta fatt på sin nye trenerjobb for KFUM Nässjö i den svenske ligaen. – Så jeg er tilbake her i Sverige i begynnelsen av august, fortalte Beleña, som tar med seg kanadiske Cole Long fra forrige sesongs Tromsø Storm-lag.

 

Poengscorere Norge: Christopher Dalland 13, Jørgen Lamo 13, Erik Lie Viken 11, Aksel Borg 8, Emil Grosse 8, Jonas Øye Hansen 6, Edvard Aamodt Kristiansen 3, Amar Pinjo 2, Chiemeka Okeke-Nwakamma 2, Brage Slott Hovstad 2.

Toppscorere Sverige: Felix Broström 27, Tunde Vahlberg Fasasi 20, Efraim Kouame-Palm 14.

 

RESULTATER NORDISK MESTERSKAP I SÖDERTÄLJE SØNDAG

U20 KVINNER

Finale: Finland – Sverige 75-69.

Bronsekamp: Island – Danmark 73-52.

Norge ble nummer fem i turneringen og spilte ikke søndag.

 

U20 MENN

Finale: Danmark - Island  92-67.

Bronsekamp: Estland – Finland, bronsen gikk til Estland fordi Finland måtte gi walk-over på grunn av tidlig flyavgang.

Kamp om 5. plass: Norge – Sverige 68-92

 

U18 MENN

Norge – Danmark 59-75, Estland – Finland w.o., Sverige – Island 73-66.

Sluttstillingen: Danmark 4-1, Sverige 4-1, Island 3-2, Estland 2-3, Finland 2-3, Norge 0-5.