Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Fornyet og forynget Miners
2,05 m lange Jordan Roberts kommer fra opprykk med finske Bisons Loimaa og erstatter Xavier Green som amerikansk import i Kongsberg Miners. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Mats Undebakke, Åke Swahn (bak) og William Lybæk.
FOTO: ERIK BERGLUND
2,05 m lange Jordan Roberts kommer fra opprykk med finske Bisons Loimaa og erstatter Xavier Green som amerikansk import i Kongsberg Miners. De øvrige spillerne i bildet er fra venstre Mats Undebakke, Åke Swahn (bak) og William Lybæk. FOTO: ERIK BERGLUND

Fornyet og forynget Miners

Med allsidige Jordan Roberts (24) som ny og sterk import og 04-trioen Benjamin Fisher Andersen, Eldar Alagic og Niklas Sandström som spennende norske tilvekster ser Kongsberg Miners igjen ut som et av topplagene. Et par plasser er fortsatt uavklart i spillerstallen, og mange håper nok også at head coach Juan Ferrales er tilbake på banen i andre seriehalvdel. Men han ønsker det ikke selv.

Ferrales, to ganger MVP i ligaen, forsvant ut med menisk- og korsbåndskade i venstrekneet da Miners møtte Tromsø Storm 23. januar.

– Det er seks måneder siden operasjonen i kneet nå, og det går stadig bedre, sier 31-åringen og bekrefter at han kan være spilleklar igjen i løpet av sesongen, kanskje fra januar. Men han ønsker det ikke selv.

– I utgangspunktet ikke, og det er ikke min intensjon. Det er veldig vanskelig å være både spiller og coach, å spille og se kampen objektivt.

– Jeg tror de er gode nok uten meg, understreker han.

 

Roberts inn for Green

Lagkapteinens skade kom særdeles ubeleilig for et Miners-lag som hadde sikret seriemesterskapet. Uten sin skapende og scorende pointguard falt Åke Bärlins menn i dramatiske sluttspillsemifinaler mot Frøya, der Xavier Greens ufattelige tre straffebom i siste sekund av den fjerde semifinalen på mange måter ble avgjørende. I kampen etter at den briljante amerikaneren hadde scoret 39 poeng og gitt de mørkeblå nytt håp.

Nå er Green på plass hos de sveitsiske seriemestrene Fribourg og 2,05 m lange Jordan Roberts erstatteren i Kongsberghallen.

 

Rett fra finsk opprykk

24-åringen fra Bakersfield i California spilte i Finland forrige sesong og var sentral da Bisons Loimaa rykket opp i den øverste ligaen, Korisliga.

– Jeg syns det ser ut som et bra lag med en blanding av veteraner og unge spillere. Jeg skal ut og spille hardt og forventer jo å kjempe i toppen, der Kongsberg Miners alltid er, sier Roberts.

Aly Hudgins er ennå ikke i trening for Miners, men Ferrales og klubben håper og tror han kommer og snart er i gang. I tillegg kan ytterligere én forsterkning være på gang, men det er inntil videre usikkert.

 

Lybæk ny pointguard

William Lybæk flyttes fra vingen inn som ny pointguard, en rolle 26-åringen er kjent med fra tidligere år.

– William har utviklet seg veldig de siste årene og dette er en spennende test for ham, sier Juan Ferrales.

På toerplassen har han flere alternativer, pr. i dag synes det å stå mellom Ionas Garras og den tidligere TNT- og Skien-spilleren Benjamin Fisher Andersen, men her er også Asker-duoen Eldar Alagic og Niklas Sandström gode alternativer.

Treerplassen går til Roberts, nærmest kurven blir det Marin Mornar og Hudgins eller Åke Swahn, som har sett bra ut i sesongoppkjøringen.

 

– Overgangsår

Torgrim Sommerfeldt har lagt opp og Miners har også mistet Haakon Ullrich og Simon Müller-Landsvik før den nye sesongen, i tillegg til Xavier Green.

Det ser likevel lovende ut, men Juan Ferrales kommer ikke med så mange uttalte forventninger.

– Jeg kjenner ikke de andre lagene så godt ennå, men tror ligaen er inne i et overgangsår på mange måter, der flere klubber satser litt annerledes og Bærum som importfritt lag. Vi får se, jeg prøver å ikke ha for mange forventninger. De nye spillerne må tilpasse seg, men det er mange gode skyttere og de vil hjelpe oss med å strekke gulvet, sier den nye Miners-treneren når vi spør om 04-erne Fisher Andersen, Alagic og Sandström.

– I en liga der flere lag prøver å utvikle unge spillere, gjør vi det også, understreker han.

 

KONGSBERG MINERS

Trener: Juan Ferrales (ny).

Assistenttrener: Henrik Aabelvik.

Spillere INN: Jordan Roberts (Bisons Loimaa, Finland), Eldar Alagic og Niklas Sletten Sandström (Asker Aliens), Benjamin Fisher Andersen (Skien), Mats Undebakke og Harald Hemstad fra egen junioravdeling, Matteo Smajlovic tilbake etter to sesonger.

Spillere UT: Xavier Green (Fribourg Olympics, Sveits), Torgrim Sommerfeldt (lagt opp), Haakon Ullrich (Gimle), Simon Müller-Landsvik.

 

SPILLERSTALL 2023/24:

1 Marin Mornar, 2 Jordan Roberts, 3 Mats Undebakke, 6 Niklas Sletten Sandström, 7 Eldar Alagic, 9 Ionas Berg Garras, 11 Erik Lie Viken, 12 William Lybæk, 13 Christoffer Rotegård, 22 Aly Hudgins, 23 Åke Swahn, 24 Matteo Smajlovic, 28 Harald Hemstad, 30 Benjamin Fisher Andersen, 32 Karl Sigurd Madsen, 33 Aleksander Julian Rotegård.

Sannsynlig starting-5: Lybæk, Garras (Fisher Andersen), Roberts, Hudgins (Swahn), Mornar.

Åpningskamp: Kongsberg Miners – Nidaros Jets, Kongsberghallen søndag 24. september kl. 16.00.