Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Får sjansen på U16-landslaget
Matthew Garcia ble toppscorer med 24 poeng og kåret til MVP da Bøler slo EB85 91-70 i finalen i U16-NM på Hønefoss søndag. Her skyter han over EBs Raghvendra Singh Bhati.
FOTO: ERIK BERGLUND
Matthew Garcia ble toppscorer med 24 poeng og kåret til MVP da Bøler slo EB85 91-70 i finalen i U16-NM på Hønefoss søndag. Her skyter han over EBs Raghvendra Singh Bhati. FOTO: ERIK BERGLUND

Får sjansen på U16-landslaget

Finalens MVP Matthew Garcia og fem andre spillere fra Bølers gullvinnere i U16-NM er med blant de 16 som onsdag ble tatt ut til første landslagssamling for U16-landslaget, i pinsen 26. til 29. mai. På jentesiden har medaljevinnerne Kjelsås, Ulriken Eagles og EB85 fem spillere hver i troppen.

Ventetiden er over for de aktuelle U16-spillerne:

Noen kan puste lettet ut og juble for uttak, andre kom ikke med denne gang og vil være tilsvarende skuffet. Men uttaksprosessen har vært lang og grundig.

– Vi har fulgt spillerne på regionale samlinger og scoutet dem gjennom kamper hele sesongen, vi fulgte noen av dem i Scania Cup og så foretok vi de siste vurderingene etter U16-NM, forteller Nicholas Phillip, head coach for U16 menn.

– Troppen vi har tatt ut består av spillere vi mener skal passe den spillestilen vi ønsker. Det er ikke nødvendigvis de spillerne som scorer mest, vi har sett mer etter spesifikke spilletyper, presiserer Phillip, som har med seg David Cox og Jakob Baiden i trenerteamet.

 

Vurderer utenlandstrio

Tre spillere basert i utlandet får sjansen i tillegg til de 16, og vil bli invitert til samling nummer to, 16. til 19. juni.

– Kort fortalt er de høye, allsidige og spennende guardtyper, sier Nicholas Phillip om Patrick Gianni (Italia), Matthew Chifflier Burud (Spania) og Finn Lorgen (USA), som alle har hatt søsken i U-landslagene de siste årene.

 

Bølers spillestil som landslagets

Bøler dominerer i guttenes tropp med seks spillere fra laget som slo EB85 91-70 i NM-finalen søndag.

– Mange andre lag, EB og Ulriken, har mange gode spillere. Men Bøler har en spillestil som ligner den vi vil ha på landslaget, med press-spill i forsvar, forklarer landslagstreneren.

Noen overraskelser? I så fall Rokas Pocius fra Sørsia i Trondheim, som vi merket oss på laget med samme navn som vant 3x3-NM i Oslo i fjor sommer.

– En høyintensitets treerguard som både kan skyte og ta ballen hardt til kurven, er Phillips vurdering.

 

15 av 16 fra medaljelagene

Totalt er 32 spillere fra 13 klubber tatt ut til samlingen i pinsen, men i jenteklassen er kun fire klubber representert.

Kjelsås, Ulriken Eagles og EB85 som vant gull, sølv og bronse i helgens U16-NM på Hønefoss har fått med fem spillere hver, mens Astrid Laugen fra Lommedalen er nummer 16.

– Jeg syns troppen ser veldig spennende ut, sier Tori Solberg Halvorsen, som er head coach og har med seg Dana Meknas og Isak Prinos som assistenter.

– Vi har en overvekt av små guarder, men også noen spennende større spillere, så jeg tror dette kan bli moro, sier landslagsforwarden som parallellt med BLNO-spill i Ullern satser på en trenerkarriere.

 

Fire 08-spillere

Fire «underårige» spillere fra 08-årgangen er kommet med og vil ventelig få sentrale plasser.

– 08 er en god årgang, de fire i forskjellige posisjoner og alle har spilt i 07-serien i år og var sentrale i NM, understreker Halvorsen.

Også i jentenes tropp er det plass for et par ekstra «utlendinger». Edel Hjelle (også 08-årgang) som er i startfemmeren til Stockholms beste lag AIK er norsk-svensk og vil bli kalt inn til samling, mens Tori Solberg Halvorsen også håper at Milena Lund som holder til i Canada har mulighet til å være med. Familien flytter hjem til Norge i august.

Nordisk mesterskap for begge U16-lagene er i Kisakallio-senteret i Lojo i Finland 29. juni til 4. juli. B-EM for U16 menn er i Pitesti (Romania) 4. til 13. august, B-EM for kvinner i Podgorica (Montenegro) 10. til 19. august.

Uttak og samlingsplan er lagt ut på basket.no/landslag.

Her er de uttatte spillerne:

 

U16 gutter:

Følgende 16 spillere er tatt ut til landslagssamling i Oslo 26.- 29. mai:

Bernhard Stray-Pedersen, Bislet

Matei Argatu, Bøler

Marius Westberg Carlsen, Bøler

Matthew Garcia, Bøler

Morten Holsæter, Bøler

Ruben Langerød, Bøler

Jan Prus, Bøler

Jeremias Joseph, Centrum

Markus Forsdal Helvik, EB85

Ola Lindbråten, EB85

Alejandro Ceperuelo Aula, Fyllingen

Sander Magnus, Gimle

Are Magnus Skorgen, Molde

Skage Spernes Eidholm, Skjetten

Rokas Pocius, Sørsia

Gabriel Sanford, Ulriken

 

Reserve:

Leo Berbusmel, EB85

 

Spillere som kalles inn til andre samling, 16. til 19. juni:

Patrick Gianni (Italia)

Matthew Chifflier Burud (Spania)

Finn Lorgen (USA)

 

U16 jenter:

Følgende 16 spillere er tatt ut til landslagssamling i Oslo 26.- 29. mai:

Tilde Heier, EB85

Sofie Hoelsbrekken, EB85 (08)

Helena Vrybloed Jørgensen, EB85

Ane Solberg, EB85

Kaja Heiene Tveteraas, EB85

Andrea Fergem Faal, Kjelsås

Kari Lamvik Horn, Kjelsås

Johanna Kolseth Kiland, Kjelsås

Rakel Sif Omarsdottir, Kjelsås

Oda Tveiten, Kjelsås (08)

Astrid Laugen, Lommedalen

Maya Dahle, Ulriken

Gemima Lesole Nkanga, Ulriken

Siena Sanford, Ulriken (08)

Solveig Ulveseth, Ulriken (08)

Iman Omar Yousuf, Ulriken

 

Edel Hjelle (AIK, 08-årgang) og ytterligere en spiller basert i utlandet – Milena Lund i Canada – kan bli innkalt og være aktuelle til Norges lag i nordisk og B-EM.

 

Reserve:

Kristin Taarum Figenbaum, Lommedalen