Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Et topplag uten importer?
Oscar Hellebust (i hvitt), Fredrik Kleivdal og nykommeren Aksel Borg er tre av de unge spillerne Bærum satser på i 2023/24-sesongen. Bak dem ser vi Stian Mjøs og Ludvik Bergseng.
FOTO: ERIK BERGLUND
Oscar Hellebust (i hvitt), Fredrik Kleivdal og nykommeren Aksel Borg er tre av de unge spillerne Bærum satser på i 2023/24-sesongen. Bak dem ser vi Stian Mjøs og Ludvik Bergseng. FOTO: ERIK BERGLUND

Et topplag uten importer?

Bærum satser på at Stian Mjøs, Sjur Dyb Berg og flere av Norges beste juniorer skal være gode nok til å slåss blant de beste i ligaen – og vil klare seg uten importer. – Jeg tror vi blir kjempegode og er overrasket hvis vi ikke kommer i topp 4, sier Mathias Eckhoff.

Bærum Baskets nyvalgte leder Hege Rokne bekrefter at klubben ikke har til hensikt å hente noen importspillere denne sesongen, heller ikke til laget i BLNO kvinner.

– Som det ser ut nå, kommer vi ikke til å hente inn noen. Vi har veldig mange gode yngre spillere vi vil satse på for begge lagene, sier Rokne.

Mathias Eckhoff er ikke uenig i klubbens avgjørelse.

– Jeg syns det er kjempefint. De unge gutta viste forrige sesong at de kan konkurrere, og de ser dramatisk bedre ut nå. Til tider ser vi riktig gode ut, fastslår Bærum-treneren.

 

Første gang på 15 år

Ikke siden 2008/09-sesongen har de lyseblå spilt uten en eneste import.

Forrige sesong hadde laget tre mann – Eric Gilchrese, Steffon Mitchell og Raivis Scerbinskis – som riktignok alle var inn og ut med skader. Så har det vært mange opp gjennom årene.

Gilchrese og Donald Oatis (2010-12) er importspillerne med lengst tid i klubben, tre sesonger hver. Ryan Ferranti hadde to og var sentral i klubbens foreløpig siste NM-gull i 2013.

Så har det vært profiler som Mike Bruesewitz, Keith Omoerah og de siste sesongenes Toomas Raadik, Yannick Anzuluni og Shane Temara.

En utenlandsk spiller kan det kanskje bli likevel, senegalesiske Ousseynou Mbow (2,01) har flyttet til Bærums Verk med norsk kone og holder mål. 26-åringen spilte i Qatar forrige og trener med Bærum, men er ikke registrert og inntil videre ikke på laget. Og importert er han uansett ikke.

 

– Sparer penger

At Bærum ikke henter inn utenlandske spillere, er også økonomisk begrunnet. Det erkjenner Hege Rokne.

– Det er klart vi sparer penger ved ikke å ha importer. Men mest av alt ønsker vi å bygge opp en gjeng og tenke mer langsiktig, understreker Bærum-lederen.

Mathias Eckhoff har lagkaptein og klubblegende Stian Mjøs (34) og landslagskollega Sjur Dyb Berg (27) som overårige i et lag som ellers kun består av spillere under 20 år.

 

Sentrale juniorer

Oscar Hellebust (17), Fredrik Kleivdal (18) og Ludvik Bergseng (snart 17!) ligger an til de tre siste plassene i startfemmeren, med nykommeren Aksel Borg (19) som første utfordrer – og høyaktuell til seriestarten søndag mot Ammerud søndag fordi Berg sliter med en akillesskade og trolig spares.

– Aksel (2,06) vil tilføre oss lengde, har masse talent og vil ta steg, sier Bærum-treneren om Kolbotn-spilleren som var i spansk basket i fjor.

– Fredrik (Kleivdal) kommer til å blomstre som ving, han er rask og kjempespennende i den posisjonen. Har lengde og fart og alleyoops og dunker.

 

Ettertraktet 16-åring

2,10 m lange Ludvik Bergseng har vært på NBA og FIBAs talentcamp i Polen og dessuten på en ukes treningsleir med greske Aris Thessalonikis U18-lag. Så fikk han også tilbud om NBAs «Global Camp» i Barcelona, men takket nei og prioriterte Bærum-treninger og Bærum Open med Sandvika U19.

– Campen i Polen var lærerik og gøy, det var noe helt annet å spille mot de beste i sin årgang. Jeg syns jeg klarte meg bra, sånn midt på treet, sier Ludvik.

 

– Drastisk mye bedre

Mathias Eckhoff tror centeren fra 06-årgangen bør være en sterk kandidat til prisen som «Årets talent» i BLNO denne sesongen.

– Jeg vil bli overrasket hvis noen andre viser seg bedre enn ham, sier treneren.

– Ludvik blir fastere i rotasjonen vår, får muligheten til å ta mer ansvar og ser drastisk mye bedre ut enn han gjorde for et år siden. Han er en smart spiller som er i ferd med å vokse inn i kroppen sin og vil komme med mye mer selvtillit denne sesongen, spår Eckhoff.

 

– Veldig god treningshverdag

Aksel Borg er glad for å ha valgt Bærum etter året i Madrid der han spilte for Chlorella.

– Jeg syns det er kult det man driver med her, det er mange gode her og jeg får en veldig god treningshverdag, sier den 2,06 m lange forwarden, som debuterte på A-landslaget mot Østerrike 5. august – på lag med Mjøs og Berg.

At det ikke blir noen importer på Bærum-laget, tenker han ikke så mye på.

– Jeg vil påstå at Stian er like god som hvilken som helst import, Sjur også, så vi er mer enn konkurransedyktige. Det handler om å få de unge inkludert meg til å spille litt voksent. Det blir spennende å møte andre lag som har importer med size, fastslår 19-åringen.

 

BÆRUM

Trener: Mathias Eckhoff.

Assistenttrener: Morten Strand Myrvang.

Spillere INN: Aksel Hvalgård Borg (Chlorella, Spania), Vilji Alexandersson Wiik og Emil Unnli (Ullern, 05/parallell spilletillatelse), Gabriel Ingi Ögluson, Samuel Barmen og Noah Aleksander Mørk (Sandvika, 06/parallell), Christoffer Vråle Rønning (Drammen, 08/parallell).

Spillere UT: Eric Gilchrese (Ammerud), Steffon Mitchell, Raivis Scerbinskis, Amar Pinjo (skole i Aalborg), Emil Grosse (Nidaros Jets), Gaute Haugen og Alexander Eckhoff Bech (Asker Aliens), Victor Soltvedt (militæret).

 

SPILLERSTALL 2023/24:

0 Emil Unnli, 1 Ludvik Mürer Bergseng, 5 Herman August Ingstad, 6 Oscar Hellebust, 8 Gabriel Ingi Ögluson, 9 Scott Priestley, 10 Fredrik Kleivdal, 11 Stian Mjøs, 16 Samuel Themba Barmen, 17 Vilji Alexandersson Wiik, 20 Christoffer Vråle Rønning, 22 Sjur Dyb Berg, 23 Jonas Øye Hansen, 33 Brage Slott Hovstad, 34 Noah Aleksander Mørk, 40 Aksel Hvalgård Borg.

Sannsynlig starting-5: Hellebust, Mjøs, Kleivdal, Berg, Bergseng.

Åpningskamp: Ammerud – Bærum, Apalløkka søndag 24. september kl. 17.00.