Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Én seier fra seriegullet
Xavier Green kom i foultrøbbel i Vulkanhallen, men satte 4 av 4 trepoengere og var bare to assists unna en triple-double med sine 21 poeng, 11 returer og 8 assists. Her er Kongsbergs amerikanske guard kommet seg fri med en hel Centrum-femmer rundt seg. I venstre bildekant skimter vi så vidt Pat Dickert, de øvrige spillerne er fra venstre Oliver Bojang Visnes, Johannes Dolven, Ilarion Bonhomme og Petar Kutlesic.
FOTO: ERIK BERGLUND
Xavier Green kom i foultrøbbel i Vulkanhallen, men satte 4 av 4 trepoengere og var bare to assists unna en triple-double med sine 21 poeng, 11 returer og 8 assists. Her er Kongsbergs amerikanske guard kommet seg fri med en hel Centrum-femmer rundt seg. I venstre bildekant skimter vi så vidt Pat Dickert, de øvrige spillerne er fra venstre Oliver Bojang Visnes, Johannes Dolven, Ilarion Bonhomme og Petar Kutlesic. FOTO: ERIK BERGLUND

Én seier fra seriegullet

Centrum Tigers presset Kongsberg Miners, men anført av Xavier Green viste gjestene klasse i fjerdeperioden og dro fra i sluttminuttene i Vulkanhallen.

Centrum Tigers – Kongsberg Miners 66-76

Det var den antatt vanskeligste av de tre gjenstående kampene for Kongsberg Miners, som tok et langt steg mot nytt seriemesterskap og en førsteplass som gir hjemmebanefordel gjennom hele sluttspillet.

Gimle (22-5) kan få 25 seire, men vil være bak Kongsberg Miners på innbyrdes oppgjør (1-2) ved poenglikhet.

Det betyr at Kongsberg (24-4) sikrer gullet med seier over Ammerud i Kongsberghallen onsdag om en uke – eller allerede lørdag hvis Centrum vinner hjemme over Gimle.

 

– Den siste brikken i puslespillet

– Vi håper jo vi tar det mot Ammerud neste onsdag, men Centrum ga oss virkelig kamp i dag, fastslo Åke Bärlin.

– De kom ut og prøvde å slå oss, de har fått inn den siste brikken i puslespillet med (Ilarion) Bonhomme som styrer spillet og fått (Christoffer) Heggelund i posisjon til å skyte, folk i sine rette posisjoner. Jeg syns likevel vi gjør det bra når vi husker hva vi skal gjøre, sa Kongsberg-treneren.

Gjestene ledet gjennom de to første periodene, men Centrum kom sterkt og tok ledelsen 45-44 med en trepoenger fra Christoffer Heggelund tre minutter ut i tredje periode.

Miners hadde nettopp fått Xavier Green på 4 fouls og Aly Hudgins på 3 og var i trøbbel. Med de to nøkkelspillerne på benken gikk hjemmelaget opp i 55-51, men det var gitt at det ville tøffere med Green og Hudgins på banen i fjerdeperioden.

 

Scoret ikke siste 3:40

Centrum holdt likevel godt følge og reduserte til 66-69 med en trepoenger fra Ulrik Stranger-Johannessen 3:40 før slutt – men det var også lagets siste scoring i kampen.

En steal fra Aly Hudgins ga 71-66, og så dro Miners fra til sluttseier med 10 poeng (76-66) etter en dunk fra Marin Mornar som kom alene med kurven i sluttsekundene.

– En veldig sterk laginnsats. Da jeg satt ute med 4 fouls, steppet mange spillere opp. Det er akkurat det vi trenger når playoff-kampene begynner, understreket Xavier Green.

Den allsidige guarden var glimrende i Vulkanhallen bare to assists unna en triple-double. Green satte 4 av 4 trepoengere og hadde 21 poeng, 11 returer og 8 assists på sine 32 minutter.

Marin Mornar var toppscorer med 24 poeng og endte på 7 returer og 4 blokker.

Kongsberg traff halvparten av sine trepoengsforsøk (11 av 22), etter at Mornar og William Lybæk begge prikket inn 2 av 3, ved siden av Greens 4 av 4.

 

– Het kandidat til MVP

– En sterk seier, fremfor alt fordi vi kom i foultrøbbel tidig. Men alle som kommer inn gjør det bra, spillere som Haakon (Ullrich) og Åke (Swahn) er leverer mye på få minutter, presiserte Åke Bärlin.

Den svenske treneren er storfornøyd med Xavier Greens spill.

– Når man ser på det han har prestert i ligaen denne sesongen, syns jeg han må være en het kandidat til å bli MVP. Han tar stort ansvar, er mangesidig og nå må han også spille mye i en rolle han aldri har hatt før, som pointguard.

Der er også Simon Müller-Landsvik, som har fått mye spilletid og ansvar etter at Juan Ferrales forsvant ut for resten av sesongen med kneskade. Den 23-årige norsk-tyske guarden scoret ikke denne gang, men spilte solid forsvar og hadde 3 steals, 3 returer, 2 assists og bare 1 turnover på sine 30 minutter.

 

For mange bom

Johannes Dolven ruvet, noterte seg for 21 poeng og 15 returer og bidro sterkt til at Centrum Tigers vant returstatistikken 48-41.

Men hjemmelaget skjøt for dårlig: 4 av 19 på trepoengere (21 prosent) var langt bak og scoren på trepoengere ble da 33-12 i Kongsbergs favør, langt mer enn forskjellen i resultatet.

Centrum misset også 9 straffekast og endte på 64 prosent fra straffelinja, heller ikke godt nok i en så jevn kamp.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Kongsberg Miners (66-76):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 21, Christoffer Heggelund 15, Ilarion Bonhomme 10, Petar Kutlesic 6, Ulrik Stranger-Johannessen 5, Giorgos Kotrotsios 4, Pat Dickert 3, Oliver Bojang Visnes 2.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 24, Xavier Green 21, William Lybæk 13, Aly Hudgins 7, Haakon Ullrich 5, Ionas Berg Garras 3, Torgrim Sommerfeldt 3.