Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Dag og natt for Norge
Morten Holsæter hadde en solid førsteomgang og endte med 7 poeng, 5 returer og 3 steals mot Ukraina.
FOTO: FIBA.COM
Morten Holsæter hadde en solid førsteomgang og endte med 7 poeng, 5 returer og 3 steals mot Ukraina. FOTO: FIBA.COM

Dag og natt for Norge

U16-landslaget var på vei mot en pangstart i B-EM i Pitesti, men klarte ikke å følge opp den glimrende førsteomgangen og mistet ledelsen, som på det meste var på 14 poeng. Likevel var det så mye positivt at coach Nicholas Phillip har god tro på noen seire i løpet av turneringen. Kanskje allerede mot Storbritannia søndag.

Norge – Ukraina 52-61

Første og andre omgang er inntil videre det beste dette laget har prestert:

Lagforsvaret presset Ukraina til bom og feil, angrepsspillet fløt og Matthew Garcia fortsatte der han slapp i nordisk. Bøler-guarden traff 3 av 4 trepoengere og hadde 15 poeng, 5 returer og 2 assists til pause.

Gabriel Sanford satte inn 40-26 på break etter pasning fra Matthew Burud Chifflier. Norsk 14-poengsledelse like før slutt i andre periode ga godt håp om seier, men så snudde alt.

 

16-3 og 7-0 for mye for Norge

Ukraina fikk inn en 11-0-run, vant de siste 6 minuttene av tredjeperioden 16-3 og gikk i ledelse 50-48 før den fjerde.

Så låste alt seg for begge lag, men mest for Norge. Ukrainerne ledet sisteperioden 7-0 og hadde også bommet mye da Ruben Langerød scoret Norges første poeng i perioden og reduserte til 50-57.

Så satte Markus Helvik to poeng til 52-59 med 1:40 igjen å spille. Men det var de to scoringene Norge fikk i fjerdeperioden.

 

– Får oss ut av rytmen

U16-trener Nicholas Phillip var enig i at førsteomgangen er lagets beste hittil i sommer.

– Utvilsomt, spesielt den andre halvdelen av første omgang var veldig bra. Da hadde vi god spacing og timing og spilte for hverandre. Tingene vi har trent på under samlingen før EM klaffet og vi var kollektivt det klart beste laget, fastslo Phillip.

– Men så gjør Ukraina noen endringer, bytter fra mann-mann til sone og får oss litt ut av rytmen. Det ga dem tilbake initiativet i kampen, vi bommet en god del og hadde for mange turnovers, mange såkalte følgefeil.

 

Fire 3-poengere

Matthew Garcia la sin fjerde 3-poenger til 45-34 tidlig i tredje periode, rett før Ukrainas 11-0-run.

Så misset han sine tre siste (endte likevel på 4 av 8), samtidig som Norge raste opp i turnovers – til 27 ved kampslutt.

– Vi klarer ikke å justere oss til skuddlommene som dukker opp i sonen deres og får ikke den nødvendige spacingen for Matthew. Samtidig må andre også ta skudd når han blir passet bedre på, andre må være klare til å ta de skuddene, presiserer U16-treneren.

 

Bom og turnovers

Ukraina vant returstatistikken 54-41 og tok 22 offensive returer, de aller fleste i tredje og fjerde periode.

Laget i gult vant 25-14 i «points from turnovers», 14-7 i «second chance points» og 44-26 «in the paint».

Noen vakker kamp ble det ikke, til det slurvet begge lag for mye med ballen:

Ukraina hadde 22 turnovers mot Norges 27, begge traff magre 33 prosent i field goals og ukrainerne 2 av 20 på trepoengere.

 

Storbritannia neste

Søndag skal Norge opp mot Storbritannia, som ble slått klart av Estland i første kamp, 86-55. Det samme estiske laget som Norge røk for med sifrene 67-96 i nordisk mesterskap. Og selv om basket ikke er matematikk, bør britenes resultat og spill fredag indikere at Norge kan ha en sjanse til å vinne sin første kamp når lagene møtes.

– Vi har troen uansett og har hatt mange gode, første-halvdeler av kampene. Klarer vi å følge det inn i andre halvdel, blir vi slitsomme for mange lag. Vi fokuserer på oss selv og ikke på motstanderne, men tror vi skal få oss noen seire her, sier Nicholas Phillip.

Ungarn er det femte laget i Norges gruppe og spilte ikke på åpningsdagen. De to beste i gruppa går videre til kvartfinaler, nummer 3 og 4 til 9-16-sluttspillet og laget på femteplass til kamper om 17.- til 21.- plass i mesterskapet.

 

Poengscorere Norge: Matthew Garcia 18, Matthew Burud Chifflier 11, Morten Holsæter 7, Jeremias Joseph 4, Gabriel Sanford 4, Markus Helvik 4, Sander Magnus 2, Ruben Langerød 2.

Toppscorere Ukraina: Hryhorii Leskov 16, Vladyslav Sinnik 8, Ostap Pasholok 7.

 

B-EM U16 MENN FREDAG

Gruppe B:

Norge – Ukraina 52-61, Estland – Storbritannia 86-55.

Ungarn er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp lørdag.

Gjenstående kamper: Lørdag 5/8 Ungarn – Estland og Storbritannia – Ukraina, søndag 6/8 Norge – Storbritannia (14.30 norsk tid) og Ukraina – Ungarn, tirsdag 8/8 Norge – Ungarn (19.30) og Estland – Ukraina, onsdag 9/8 Norge – Estland (19.30) og Storbritannia – Ungarn.

 

Gruppe A:

Romania – Østerrike 72-50, Island – Bosnia-Hercegovina 73-62.

Georgia er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp lørdag.

 

Gruppe C:

Luxembourg – Sveits 71-64, Kroatia – Danmark 85-68, Tsjekkia – Irland 71-48.

 

Gruppe D:

Slovakia – Portugal 79-74, Bulgaria – Nederland 63-47.

Sverige er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp lørdag.