Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Centrum opp på andreplass
Stian Emil Berg toppscorer med 18 poeng da Centrum Tigers slo Kongsberg Miners 70-67, scoret 7 av poengene i fjerde periode og utfordret hele veien gjestenes forsvar med giftige driver. Her har veteranen kommet seg fri mellom Jordan Roberts og Marin Mornar, mens også Aly Hudgins (til venstre) må erkjenne at Centrum og Berg legger to nye poeng.
FOTO: SIMEON BACOLOD
Stian Emil Berg toppscorer med 18 poeng da Centrum Tigers slo Kongsberg Miners 70-67, scoret 7 av poengene i fjerde periode og utfordret hele veien gjestenes forsvar med giftige driver. Her har veteranen kommet seg fri mellom Jordan Roberts og Marin Mornar, mens også Aly Hudgins (til venstre) må erkjenne at Centrum og Berg legger to nye poeng. FOTO: SIMEON BACOLOD

Centrum opp på andreplass

Med sin sjette seier på sju kamper tok Centrum Tigers steget opp til andreplass på BLNO-tabellen, selv om lagets toppscorer og pointguard Johan Flaa fortsatt er ute med skade. Kongsberg Miners så ut til å ha snudd kampen da gikk opp i 59-57 med 4 minutter igjen å spille i Vulkanhallen, men gjestene ledet bare i 50 sekunder før Centrums unggutter Elias Demoniere og Sivert Nordheim dukket opp som matchvinnere.

Centrum Tigers – Kongsberg Miners 70-67

– Vi har veldig god dybde i laget og mange strenger å spille på, fastslo Inge-Aleksander Kristiansen etter en ny, sterk hjemmeseier.

Mot Tromsø for halvannen uke siden vant Centrum 76-75 uten både Johan Flaa og Petar Kutlesic. Mot Kongsberg torsdag var Kutlesic tilbake og sentral med 11 poeng, 12 returer og 4 assists mot gamleklubben, mens Flaa satt på benken med en «walker» (gipsstøvel) på venstrefoten som fikk en smell mot Bærum 2. november.

– Det er kanskje et slitt uttrykk at man har «en god blanding av veteraner og unge», det har vært sagt om oss flere ganger før. Men nå føler jeg virkelig vi har det, sier coach Kristiansen.

 

– Spiller for hverandre

– Veteranene våre er kommet dit hvor de ikke behøver stats eller skudd, og se bare hvor glad Petar (Kutlesic) er på vegne av Sivert (Nordheim) etter kampen i dag. Nå jobber gutta kollektivt og spiller for hverandre. Men jeg må si jeg er overrasket over at vi har fått en så bra «run» med Johan og også Petar ute.

Seieren over Kongsberg Miners sendte Centrum opp i 10-3 i seire og tap og til andreplass på tabellen, riktignok med én kamp mer spilt enn Frøya (9-3), men heller ikke langt bak Fyllingen (12-2).

Samtidig sikret de seg også innbyrdes-fordelen på Miners, etter 79-63 på Kongsberg i lagenes første møte i oktober.

 

– Mange tøffe tester

– Det er kjempekult og jeg trodde ærlig talt ikke vi kom til å være så dype. Men det er mange som tar roller og viktige minutter og det spiller ikke så stor rolle at noen er borte, mente Stian Emil Berg.

32-åringen leverte sin kanskje beste kamp i Centrum-trøya og endte som toppscorer med 18 poeng etter å ha styrt mye i de to siste periodene.

– Jeg føler meg sliten nå, og det var jo i stor grad de unge gutta som reddet oss på slutten, sa den tidligere Bærum- og Asker Aliens-guarden.

– Men Kongsberg kommer til å bli bra og er ikke ferdige og vi har igjen Tromsø og mange tøffe tester, understreket Berg.

– En veldig bra start, jeg håper bare vi kan bygge videre på det, samtykker Inge-Aleksander Kristiansen.

– I dag var jeg veldig fornøyd med at vi klarte å få kampen inn i vårt spor.

 

17-årige matchvinnere

Hjemmelaget suste ut med 8-2 og 14-5 og ledet hele veien, på det meste med 10 poeng (43-33) tidlig i tredje periode.

Men Kongsberg kom tilbake og var ajour på 48-48, 50-50, 52-52 og 57-57 før de tok ledelsen for første gang i kampen da AJ Harris drivet inn 59-57 med 4:45 igjen å spille.

Det var ikke nok til å knekke Centrum Tigers. I bare 50 sekunder fikk gjestene ha ledelsen, før 17-åringene Elias Demoniere og Sivert Nordheim slo til.

Elias la trepoengeren til ledelse 60-59 og hadde assisten til Siverts 62-59.

Erik Lie Viken reduserte for Miners med to straffer, men Sivert Nordheim prikket inn et nytt skudd fra kanten: 64-61.

AJ Harris reduserte, men Stian Emil Berg drivet inn 66-63 og Sivert Nordheim satte iskaldt en trepoenger til 69-63 med 1:30 igjen på tavla.

Miners kom tilbake til 69-67, men gjorde alt feil det siste minuttet – der Marin Mornar tråkket på linja to ganger og Aly Hudgins fikk sin femte foul.

Så måtte gjestene feile Sivert Nordheim med 1,9 sekund igjen å spille, han traff det første straffekastet og bommet det andre og sikret hjemmeseieren, 70-67. Etter å ha scoret 8 av lagets 10 siste poeng.

 

Bommet på det meste

Kongsberg Miners kom aldri opp mot sitt beste og hadde fremfor alt en elendig skudd-dag. Gjestene bommet sine 11 første trepoengere og endte med 3 treff på 24 forsøk – 12 prosent treff!

Centrum skjøt heller ikke veldig bra, 7 av 28 gir 25 prosent. Returene gikk hårfint i hjemmelagets favør (36-35), mens lagene måtte opp i henholdsvis 20 og 19 turnovers og 19 pluss 17 fouls.

– Skytingen var selvfølgelig en del av forklaringen, den var fryktelig. Men vi kom ut flate, manglet helt intensitet og klarte egentlig aldri å skru på noe, erkjente Juan Ferrales.

Marin Mornar var lagets klart beste spiller og endte med 12 poeng, 7 returer, 6 assists, 2 steals og 2 blokker, men kroatens turnovere i siste minutt var tunge.

AJ Harris viste også sin klasse da gjestene hentet opp Centrums 10-poengsledelse og gikk i føring for en stakket stund.

Begge lag har Bærum som sin neste motstander i ligaen. Kongsberg Miners får bæringene på besøk søndag, mens Centrum Tigers skal til Nadderudhallen tirsdag.

 

Flaa ute med fotballskade

Tabelltoeren må klare seg uten Johan Flaa til utpå nyåret. Guarden med 21,9 poeng i snitt pr. kamp har stått over fire kamper etter at en Bærum-spiller landet på Centrum-guardens venstrefot i oppgjøret i Vulkanhallen 2. november og hadde på seg en «walker» på benken i torsdagens kamp.

– Det er egentlig en typisk fotballskade hvor man blir stemplet på vrista. Leddbåndet oppå foten er brukket og det gjør at foten er litt ustabil. Så jeg har fått beskjed om ikke å belaste den på en stund, fortalte 24-åringen før kampen i Vulkanhallen.

– Jeg er vel tilbake etter jul, høyst sannsynlig, men vil være på den sikre siden. Jeg kan se det positive i skaden min også, at unggutta får mer ansvar og at Elias (Demoniere) har vokst veldig i rollen han har fått og skaffet seg masse selvtillit. Laget er ikke avhengig av meg for å produsere og vinne kamper. Og i forhold til Kongsberg er vi litt mer etablert, mens de fortsatt er i en «finne-ut»-fase.

– Det er kjipt for meg selvfølgelig, men jeg trenger jo ingen tilpasningsperiode når jeg kommer tilbake, det er bare å hoppe inn i systemet igjen, presiserer Flaa.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Kongsberg Miners (70-67):

Centrum Tigers: Stian Emil Berg 18, Johannes Dolven 13, Sivert Wærstad Nordheim 12, Petar Kutlesic 11, Øyvind Lied Torsetnes 7, Elias Demoniere 5, Anders Nymo 2, Giorgos Kotrotsios 2.

Kongsberg Miners: AJ Harris 14, Marin Mornar 12, Jordan Roberts 12, Aly Hudgins 10, William Lybæk 10, Erik Lie Viken 5, Åke Swahn 4.