Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Brikken Miners manglet
AJ Harris er tilbake i norsk basket og var den ledende spilleren med 22 poeng, 8 steals og 6 assists på sine 31 minutter mot Oppsal onsdag. Her har han drivet seg fri til layup mellom Jonathan Linnestad (til venstre) og Isaiah Alonzo. Til venstre med nummer 23 er Åke Swahn.
FOTO: ERIK BERGLUND
AJ Harris er tilbake i norsk basket og var den ledende spilleren med 22 poeng, 8 steals og 6 assists på sine 31 minutter mot Oppsal onsdag. Her har han drivet seg fri til layup mellom Jonathan Linnestad (til venstre) og Isaiah Alonzo. Til venstre med nummer 23 er Åke Swahn. FOTO: ERIK BERGLUND

Brikken Miners manglet

Med AJ Harris som pointguard har Kongsberg Miners fått forsterkningen de trengte for å melde seg på i tetstriden og kunne kjempe om finaleplass og NM-tittel senere i sesongen. Men onsdagens møte med Oppsal viste at det er for tidlig å friskmelde seriemestrene fra sist vinter.

Oppsal Panthers – Kongsberg Miners 68-88

– Vi var ganske «scrappy», erkjente Miners-coach Juan Ferrales. Laget hans har vunnet fire av de sju kampene hittil, men tapt for Bærum, Asker Aliens og Centrum Tigers.

Gjestene slet med Oppsal i deler av kampen, men etter en jevn start rykket de for anledningen hvitkledde fra 9-9 til 29-15 etter første periode og gjorde i praksis slutt på det som var av spenning.

Ikke minst fordi AJ Harris er kommet inn.

27-åringen fra Dayton i Ohio og med collegekarriere i Mexico State markerte seg som en publikumsfavoritt allerede for to sesonger siden, da han snittet på 22,5 poeng, 7 assists og 3,4 steals pr. kamp for Ammerud – som nummer 3, 2 og 2 på BLNO-statistikkene.

 

– Den spilleren vi trengte

Forrige søndag gjorde pointguarden på 1,75 comeback i ligaen som toppscorer med 23 poeng da nettopp gamleklubben Ammerud ble slått 90-47 i Kongsberghallen. Onsdag dominerte Harris med som toppscorer med 22 poeng og med 8 steals og 6 assists i seieren over Oppsal.

– Han har fart, evnen til å bryte ned et forsvar og til å hjelpe de andre på laget. Tar presset bort fra de andre, gir oss «full-court presence», han var akkurat den spilleren vi trengte, fastslo Ferrales.

– Jeg håper vi lærer oss å spille rundt ham, understreket coachen.

 

– Kommet for å vinne

Harris er glad for å være tilbake i norsk basket.

– Det er jo et nytt lag og en mindre by, sier han om Kongsberg.

– Men jeg har kommet godt inn i det, vi har en god coach i Juan (Ferrales) som jeg spilte mot for to år siden og et lag med unge spillere, så vi skal bli bedre for hver dag. Jeg er jo kommet for å vinne, presiserer guarden, som har spilt i Australia siden sist han var i Norge.

Med Harris på plass får Kongsberg Miners ballen opp i fart, samtidig som de kan plassere William Lybæk tilbake på vingen der han kan drive og skyte. Amerikaneren åpner også opp feltet og gir flere muligheter for forwardene med Aly Hudgins og Marin Mornar i spissen.

 

Raste fra i 4. periode

Likevel var det mye som ikke stemte for gjestene i onsdagens kamp. Oppsal var ikke mer enn 13 poeng bak (55-68) da fjerdeperioden begynte og Miners hadde både hadde fått Hudgins utvist med to tekniske fouls og hadde Mornar på fire fouls.

Men hjemmelaget grep ikke sjansen, i stedet raste Miners fra tidlig i sisteperioden med 9-2 fra start og kontrollerte til 20-poengsseier, 88-68.

Det ble selvfølgelig også vanskeligere da Christian Andersen og Tomas Ceesay begge måtte ut med fem fouls.

 

– Har vært litt slappe

Etter seieren over Tromsø Storm i sesongpremieren (86-81 i Tromsøhallen) har Oppsal nå tapt sju kamper på rad, med 55-110 mot Centrum Tigers som største nedtur.

– Men i de to siste kampene har vi begynt å ligne på noe igjen, sier Jarl Jespersen.

– Centrum-kampen var flau, men vi er kommet et steg videre. Vi må sette høyere krav, og der har nok både trenerteamet og spillergruppa vært litt slappe, innrømmer Oppsal-treneren.

Isaiah Alonzo var igjen lagets ledende spiller og solid med sine 22 poeng, 9 returer og 3 steals.

Fredrik Trana har vært syk, men var litt tilbake i slag med 8 poeng og 7 returer.

– Fredrik tok også MR av en ankel i dag, men fikk beskjed om at han kunne spille. Vi må se an litt, men håper han kommer, sier Jespersen, som etter all sannsynlighet må klare seg uten Nick Kervens i resten av sesongen.

 

Palestina-markering

Oppsal-spillerne kom løpende ut med hvert sitt palestinske flagg under presentasjonen av lagene. Det skjedde etter Jarl Jespersens initiativ.

– Jeg var inne på sosiale medier mandag kveld og leste om alle barna som dør i Gaza. Så jeg gikk inn og vekket barna mine og kysset dem. Vi er heldige som kan levere barna våre i barnehagen og heldige som har barn som kan drive med det de vil.

– Det er en sak mange bryr seg om, men det må skje noe. 3500 barn er drept og det skjer ikke noe. Krigen må stoppes, Hamas og Palestina er ikke det samme. Vi snakket om dette på mandag, alle var enige og vi fikk låne flagg fra Palestinakomitéen. Dette betyr mye for mange, så det er fullt mulig vi gjør det igjen, fortalte Jarl Jespersen.

Kongsberg Miners skal ut i en styrkeprøve søndag når de møter serieleder Frøya i Bergen.

Oppsal har tre bortekamper foran seg: Bærum i Nadderudhallen tirsdag 7. og deretter Fyllingen og Frøya lørdag 11. og søndag 12. november.

 

Poengscorere Oppsal Panthers – Kongsberg Miners (68-88):

Oppsal Panthers: Isaiah Alonzo 22, Thomas Ble 14, Tomas Krogh Ceesay 10, Fredrik Hårstad Trana 8, David Khang Ayden 5, Christian Andersen 4, Jonathan Siggaard Linnestad 3, Gudmund Røthing 2.

Kongsberg Miners: AJ Harris 22, William Lybæk 13, Jordan Roberts 11, Eldar Hjertø Alagic 10, Aly Hudgins 8, Erik Lie Viken 8, Marin Mornar 7, Åke Swahn 5, Benjamin Fisher-Andersen 4.