Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Åpner borte mot Luxembourg
Harald Eika Frey i en drive mot Bulgaria i bortekampen i Botevgrad. Bulgaria vant Norges gruppe og gikk videre til hovedkvalifiseringen for neste års EM, nå venter nabolandet Romania sammen med Luxembourg i første runde av kvaliseringen for VM i 2027.
FOTO: FIBA.COM
Harald Eika Frey i en drive mot Bulgaria i bortekampen i Botevgrad. Bulgaria vant Norges gruppe og gikk videre til hovedkvalifiseringen for neste års EM, nå venter nabolandet Romania sammen med Luxembourg i første runde av kvaliseringen for VM i 2027. FOTO: FIBA.COM

Åpner borte mot Luxembourg

Romania og Luxembourg blir det norske herrelandslagets motstandere i den første prekvalifiseringen for 2027-VM. Første kamp blir borte not Luxembourg søndag 25. februar neste år.

– Vi er ikke i posisjon til å undervurdere noen, men jeg tror ikke Romania som er toppseedet er bedre enn de lagene vi har slått, sier Mathias Eckhoff – og tenker på Danmark, Bulgaria, Østerrike og Kosovo.

13 lag er klare for første kval-runde for VM i 2027, og ble trukket til fire puljer i München tirsdag formiddag.

Romania er på 57.- plass på FIBA-ranking og var toppseedet sammen med Sveits (58) og Østerrike (63) – som Norge slo i Varner Arena søndag.

Luxembourg var høyest ranket i seedingsgruppe 2 og Norge i 3.

På papiret er Norges gruppe dermed den sterkeste, med det toppseedede laget i hver av seedingsgruppene.

 

– Ikke like gode som Bulgaria

– Luxembourg er et farlig lag og har alltid vært vant til å slå nedenfra. Men i utgangspunktet er det Romania som er bøygen for oss. Jeg syns ikke de er like gode som Bulgaria, men de har noen røslige og lange spillere og er et basketland med mer penger i sin egen liga. De har spilt kval-kamper i en årrekke og er mye mer erfarne enn oss, understreker Mathias Eckhoff.

Vinnerlaget i de tre gruppene går videre til prekval-runde 2 i kvalifiseringen sammen med den beste gruppetoeren, regnet etter antall seire og poengscore.

 

Her er Norges kampprogram:

Søndag 25. februar 2024: Luxembourg – Norge

Torsdag 21. november 2024: Norge – Romania

Torsdag 20. februar 2025: Norge – Luxembourg

Søndag 23. februar 2025: Romania – Norge

 

FIBAs executive director Kamil Novak erkjente at VM-sluttspillet i Qatar (!) i 2027 virker langt unna.

– Men det er alltid en lang vei å gå for å komme til VM, og det viktigste med disse vinduene er at det blir meningsfylte kamper for alle lag og mål å strekke seg etter, sa Novak.

 

Gruppene i prekvalifisering 1 til VM 2027:

Gruppe A:

Sveits (FIBA-ranking: 58), Kosovo (80), Irland (96) og Aserbajdsjan (113).

Gruppe B:

Romania (57), Luxembourg (77) og Norge (94).

Gruppe C:

Østerrike (63), Armenia (87) og Albania (100).