Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Ammerud godt forberedt
En sterk trio som er kommet inn for å løfte Ammerud i comebacksesongen i BLNO. Fra venstre svenske Julia Heiden, amerikanske Makana Stone og ukrainsk-kanadiske Alexandra "Sasja" Polishchuk.
FOTO: ERIK BERGLUND
En sterk trio som er kommet inn for å løfte Ammerud i comebacksesongen i BLNO. Fra venstre svenske Julia Heiden, amerikanske Makana Stone og ukrainsk-kanadiske Alexandra "Sasja" Polishchuk. FOTO: ERIK BERGLUND

Ammerud godt forberedt

– Jeg håper vi kan gi motstand og at de andre lagene syns det er kult å spille mot Ammerud, sier Ellen Hamremoen. 61-åringen har overtatt som styreleder i klubben og er head coach for BLNO-jentene som utgjør laget i comebacksesongen på øverste nivå. Med erfarne spillere som Makana Stone (25) og Alexandra Polishchuk (36) har Ammerud gode muligheter til å nå høyt på tabellen.

I en liga som har mistet Tromsø Storm Ungdom og Midtbyen og bare hadde igjen fem lag, er Ammeruds comeback velkomment.

Ammerud forsvant fra Kvinneligaen etter 2014/15-sesongen og Høybråten før fjorårssesongen, men nå er Oslo Øst tilbake med et lag som virker konkurransedyktig og spennende.

– Vi har mange gode spillere, men det er om å gjøre å finne en bra kjemi og å få jentene til å fungere sammen som et lag. Ha det bra og ha det gøy, sier Ellen Hamremoen, som har en gruppe på 16 spillere å velge laget fra.

– Men det vanskelig å si så mye mer nå, laget er jo helt nytt. De kan være flinke hver for seg, men vi må se og kjenne litt på hvem som spiller bra sammen og responderer på prinsipper, sier Hamremoen.

Hun er BLNOs eneste kvinnelige head coach og fullførte i sommer FIBAs trenerutdanning, FECC – FIBA Europe Coaches Certificate.

 

Bodde i Ukraina i fjor

Ammerud har fått inn to viktige spillere i Makana Stone og Alexandra «Sasja» Polishchuk.

Stone var sentral for Bærum forrige sesong og snittet på 18,7 poeng og 12,2 returer. Polishchuk som har bakgrunn fra Ukrainas U20-landslag har styrt Tromsø Storm Ungdom som pointguard og kombinerer fortsatt basketspill med studier ved Universitet i Tromsø.

– Jeg bor litt her og litt i Tromsø og tar en master i internasjonal politikk, fokusert på fred, forteller 36-åringen som er født i Lviv i Ukraina og som flyttet til Vancouver i Canada da hun var 10 år.

Hun besøkte sin far i Lviv fire-fem måneder i fjor.

– Men det er langt vest i landet, nesten på grensen til Polen, så man får ikke følelsen av å leve i en krigssone der. Man hører sirenene av og til, men blir ellers å se alt på nyhetene som i resten av Europa, sier Polishchuk.

– Kjempejobb

Da Tromsø Storm Ungdom måtte trekke laget, passet Ammerud-alternativet godt for den rutinerte guarden.

– Jeg har virkelig funnet meg til rette her. Vi har balanse, aggressivitet, størrelse, styrke, fart og både noen erfarne spillere og noen som er på vei inn i sine karrierer. Ellen har gjort en kjempejobb med å sette sammen en roster med alle rollene godt dekket og både reboundere og skyttere, understreker hun.

– De seks lagene i ligaen ser ganske jevngode ut, så det virker spennende og jeg gleder meg, fastslår Alexandra Polishchuk.

 

Fra Bærum til Ammerud

Makana Stone har stor tro på at Ammerud vil hevde seg godt i ligaen. Bærum skal ikke ha importspillere denne sesongen, men 25-åringen var innstilt på å fortsette i BLNO.

– Jeg ville tilbake til Norge, jeg liker meg veldig godt her – både kulturen, folket, livsstilen, alt. Og da Ellen kontaktet meg i sommer og la fram planene i Ammerud, var jeg interessert. Vi bygger et sterkt lag her, så det blir spennende å se hva vi kan klare, sier Stone.

Fra Sverige og Högsbo kommer 1,88 m lange Julia Heiden, som vokste opp med basket med en amerikansk far som var basketproff i Europa og blant annet spilte for Jämtland, Kvarnby og Plannja.

– Hun spilte U19 for Högsbo, men fikk ikke så mye spilletid i ligaen siden de har et lag med flere importer. Nå vil hun på college og har Oslo som mellomstopp, forteller Ellen Hamremoen.

 

Kelmendi bare på benken?

Flaka Kelmendi som var sentral i Høybråten skulle ha vært en viktig spiller for Ammerud denne sesongen, men guarden som spilte for Kosovo i Small Countries-EM på Kypros i fjor sommer er ute med kneskade. 25-åringen blir nå i stedet Ellen Hamremoens trenerassistent.

– Hun har hatt problemer med kneet en stund og vært gjennom en meniskoperasjon nå, så hun spiller ikke med det første, opplyser Hamremoen.

Fra Høybråten-laget i 2021/22 kommer tre andre spillere – Henon Ogbazion, Adrianna Berg og Milena Rumenova Kodzhailieva.

Ogbazion får ventelig plass i startfemmeren sammen med Polishchuk, Stone, Heiden og Josephine Traberg (30), sist i Ullern i 2021/22-sesongen.

Ammerud har også fått U16-landslagsspilleren Andrea Fergem Faal på parallell spilletillatelse fra Kjelsås.

 

Oppdaget i 3x3-turnering

Mens latviske Samanta Straupmane ble oppdaget av Ellen Hamremoen under en 3x3-turnering på Skur i sommer.

– I den siste kampen så jeg plutselig en jente på et av guttelagene, hun beveget seg veldig bra og så ut så ut som en basketballspiller, så jeg tenkte jeg måtte snakke med henne, forteller den nye Ammerud-treneren.

26-årige Straupmane hadde ikke spilt aktivt på åtte år, men er nå i full gang i Ammerud, sammen med ektemannen Janis Prilins, som er på klubbens BLNO-lag for menn. I hallen kryper parets lille datter rundt sammen med en barnevakt.

– Vi dekker barnevakten så begge skal få trene, presiserer head coach og styreleder Hamremoen.

 

AMMERUD

Trener: Ellen Hamremoen.

Assistenttrener: Flaka Kelmendi.

 

SPILLERSTALL 2023/24:

2 Flaka Kelmendi, 3 Henon Ogbazion, 4 Josephine Traberg, 6 Melissa Sude Balkan, 7 Julia Heiden, 8 Viktoria Lyngstad, 9 Tiffany Da Silva Lopes, 10 Adrianna Live Berg, 11 Julia Elisabeth Bellander, 13 Andrea Fergem Faal, 14 Milena Rumenova Kodzhailieva, 17 Pia Gudmundsen Reeves, 21 Madelen Rundbråten, 22 Alexandra Polishchuk, 23 Makana Stone, 29 Samanta Straupmane.

Sannsynlig starting-5: Polishchuk (Straupmane), Traberg, Ogbazion, Stone, Heiden (Bellander).

Åpningskamp: Ammerud – Bergen Elite, Apalløkka søndag 8. oktober kl. 14.30.