Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Alexander Ochoa Svendberg blir ny internasjonal dommer
Ny FIBA-dommer: Alexander O. Svendberg. Foto: M. Stenerud.
Ny FIBA-dommer: Alexander O. Svendberg. Foto: M. Stenerud.

Alexander Ochoa Svendberg blir ny internasjonal dommer

Det internasjonale basketballforbundet FIBA har publisert oversikten over godkjente lisenser for de kommende to sesongene, og det er nå klart at NBBF får 5 dommerlisenser og 1 kommissærlisens fra høsten av. FIBA gir lisens kun for 2 år om gangen.

 

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra basketdommer.com og er skrevet av Linda Evensen.

Lenke til artikkelen på basketdommer.com: FIBA: NBBF har fått 6 lisenser

 

NBBF søkte om 6 nye lisenser for de to kommende sesongene, 5 for dommere og 1 for kommissær. Opprinnelig var vi tildelt 4 dommerlisenser, men når våre landslag er såpass aktive internasjonalt er det behov for flere dommere og NBBF valgte å søke om en ekstra lisens.

Alle aktuelle dommere må gjennom et omfattende e-kursopplegg, bestå tester på spilleregler og kondisjon, samt være godkjent av FIBA National Instructor i det enkelte land. I Norge er det Kjell Løvold fra Tromsø som har denne rollen.

Dommerlisensene er kategorisert i tre "farger":

  • Sort lisens: alle internasjonale kamper for juniorer og seniorer
  • Grønn lisens (kun kvinner): alle kamper for senior kvinner, kamper for senior menn på nasjonalt nivå, alle kamper for juniorer, trenings- og vennskapskamper for juniorer og seniorer
  • Hvit lisens: alle juniorkamper på regionalt nivå, alle junior- og seniorkamper på nasjonalt nivå, trenings- og vennskapskamper for juniorer og seniorer, samt europacupkamper.

Denne uken kom svaret fra det internasjonale basketballforbundet FIBA. Følgende dommere er nå godkjente og registrert med internasjonal dommerlisens for perioden 2023-25:

  • Viola Györgyi, Trondheim (sort)
  • Nikola Bejat, Stavanger (sort)
  • Filip Szczesny, Oslo (sort)
  • Alexander Reiertsen, Trondheim (hvit)
  • Alexander Ochoa Svendberg (hvit)

Svendberg er dermed NBBFs nyeste FIBA-dommer, den 20. i historien siden 1968, og er klarert for internasjonale oppdrag denne høsten. Men først må han gjennom et tredagers kursopplegg hos FIBA Europa. Kurset går i Zagreb i august. Samtidig er det klart at Sturla Sand gir seg som internasjonal dommer. Han ble FIBA-dommer i 2017.

Følgende er etter godkjent kursgjennomføring og teorieksamen hos FIBA registrert med internasjonal kommissærlisens for perioden 2021-23:

  • Jan Korshavn, Fredrikstad

Korshavn har vært internasjonal kommissær siden høsten 2017 og er nå NBBFs eneste internasjonale kommissær.