Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Vi ble plukket i filler
2,03 m høye og 20-årige Konstantin Kostadinov var "Man of the Match" og ble publikumsfavoritt i Arena Botevgrad. Den sterke forwarden endte på 19 poeng og 9 returer. Her går han opp mellom Tobias Rotegård og Chris-Ebou Ndow, mens Stian Mjøs må konstatere at Bulgaria scorer igjen.
FOTO: FIBA.COM
2,03 m høye og 20-årige Konstantin Kostadinov var "Man of the Match" og ble publikumsfavoritt i Arena Botevgrad. Den sterke forwarden endte på 19 poeng og 9 returer. Her går han opp mellom Tobias Rotegård og Chris-Ebou Ndow, mens Stian Mjøs må konstatere at Bulgaria scorer igjen. FOTO: FIBA.COM

– Vi ble plukket i filler

Norge var aldri i nærheten av å kunne matche Bulgaria i lagenes andre møte og ble herjet med et av hjemmelag som hadde fart og ballflyt, traff trepoengere og dominerte inside.

Bulgaria – Norge 91-69

Botevgrad

Visse ting vi gjorde i dag var bedre enn mot Østerrike onsdag, men vi ble likevel plukket i filler, konstaterte Mathias Eckhoff.

– Vi hang aldri sammen forsvarsmessig, vi hadde litt for dårlig 1-1-forsvar og fryktelig dårlig pick and roll-forsvar. Spillerne jobbet ikke sammen, men hver for seg. Og vi kan ikke spille internasjonal basket og la noen være på vei mot 100 poeng etter én omgang, som vi har gjort i to kamper nå, understreket landslagstreneren.

Tapet betyr at Norge i praksis er ute av kampen om å vinne gruppa og kunne kvalifisere seg til EM i 2025. Kun en syltynn teori sender Norge videre, mens onsdagens møte mellom Østerrike og Bulgaria i Wien ser ut som en finale om gruppeseieren.

 

Godt forberedt Bulgaria

Rundt 1500 tilskuere i en halvfull Arena Botevgrad kunne juble for sine egne fra første minutt.

Tapet for Norge i Varner Arena 19. juli var pinlig for bulgarerne som var med i EM-sluttspillet i fjor, og nå hadde de gjort hjemmeleksa.

De hvitkledde suste ut av startblokkene med 5-0 og 15-4 før de norske spillerne begynte å løse litt av angrepsproblemene de slet med tidlig.

Harald Eika Frey viste sin klasse med en 3-poenger til 18-11 og la inn 20-14 to sekunder før periodens slutt med en spektakulær, der han ble klart feilet og likevel scoret – og i tillegg satte «and one»-straffekastet.

Var det likevel håp?

 

Tidlig opp i 20 poeng

Nei, selv om Norge nærmet seg i noen gode perioder og ikke var mer enn 7 poeng bak (35-28) etter en 9-0-run midtveis i andre periode.

Men Bulgaria dro fra til 50-34 ved pause og kom raskt opp i 20 poengs ledelse (56-36) tidlig i tredjeperioden. Den var oppe i 29 poeng før det endte 91-69.

– De hadde gjort justeringer fra forrige kamp og nektet oss noe av det bakrommet vi utnyttet hjemme, forklarte Mathias Eckhoff.

– Men det svir litt, dette her, innrømmet landslagstreneren.

 

– Må ha like forutsetninger

Uten at han var altfor overrasket.

– På dette nivået må man ha alle de beste tilgjengelig og ha tid sammen. Det er naivt å tro at vi mer enn unntaksvis skal slå lag når de er i treningsleire og spiller treningskamper og har spilt mot veldig god motstand i mange år, når vi ikke har gjort det. Vi må bygge ut en kollektiv tillit til ting og utvikle flere spillere, men vi må ha like konkurranse-forutsetninger.

– Vi er gitt visse forutsetninger som vi håper vi får bedre, med en økonomi stablet på beina.

– Uansett har vi lært og plukket opp nye ting gjennom dette vinduet om hva vi kan spille og tør gjøre, sier Eckhoff.

 

– Skal nullstille

Spillerne ser uansett fram til hjemmekampen mot Østerrike i Varner Arena neste lørdag.

– Vi skal nullstille og vise oss fra en bedre side når folk kommer for å se oss mot Østerrike. Vi satser på seier og en like god atmosfære som sist, fastslår Stian Mjøs.

Den fjerde kampen i EM-kval-gruppa ga også den fjerde hjemmeseieren.

– Det kan bare fortsette, understreker Mjøs.

 

PS. Den syltynne teorien som gir Norge førsteplassen i gruppa: Hvis Østerrike slår Bulgaria og Norge vinner siste kamp hjemme mot Østerrike, har alle lagene to seire og to tap. Da avgjøres rekkefølgen av poeng scoret i alle kamper. Her har Bulgaria etter lørdagens seier +28 poeng, Østerrike +7 og Norge -35.

Det betyr at Norge må vinne siste kamp med minst 53 poeng og i verste fall 63 for å ta igjen Bulgaria (eller Østerrike) fordi det beste av de to ikke kan komme lavere enn +18 poeng. Følgelig må Norge på -35 vinne med 53 for å få det samme. Men hvis det er Bulgaria, holder det ikke å være likt – så da må de vinne med 54. Vinner derimot Østerrike med bare ett poeng over Bulgaria, er bulgarerne på +27 – og da må Norge vinne med 63.

 

Poengscorere Norge: Mikkel Kolstad 12, Harald Eika Frey 11, Chris-Ebou Ndow 11, Stian Mjøs 9, Kristian Sjølund 9, Sjur Dyb Berg 6, Johannes Dolven 6, Hallvard Venstad Staff 4, Jørgen Odfjell 1.

Toppscorere Bulgaria: Konstantin Kostadinov 19, Ivan Alipiev 18, Pavlin Ivanov 12.

 

PRE-KVALIFISERINGSRUNDE 3, EM 2025

LØRDAGENS KAMPER:

GRUPPE J

Bulgaria – Norge 91-69

Stillingen (seire-tap): Bulgaria 2-1, Østerrike 1-1, Norge 1-2.

Gjenstående kamper, onsdag: Østerrike – Bulgaria, lørdag: Norge – Østerrike (Varner Arena, 18.00).

 

GRUPPE G

Irland – Kroatia 61-95

Stillingen: Kroatia 3-0, Irland 1-2, Luxembourg 0-2.

Gjenstående kamper, onsdag: Luxembourg – Kroatia, lørdag: Irland – Luxembourg.

Med lørdagens seier over Irland er Kroatia sikret gruppeseieren og plass i hovedkvalifiseringen for EM i 2025.

 

GRUPPE H

Sveits – Kosovo 72-76

Stillingen: Danmark 2-0, Kosovo 2-1, Sveits 0-3.

Gjenstående kamper, onsdag: Danmark – Sveits, lørdag: Kosovo - Danmark.

 

GRUPPE I

Romania – Albania 72-63

Stillingen: Slovakia 2-0, Romania 2-1, Albania 0-3.

Gjenstående kamper, onsdag: Slovakia – Romania, lørdag: Albania – Slovakia.