Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Vet hva vi går til
Emma Thowsen Harloff snittet på 12,2 poeng og var nummer 9 i scoringer i BLNO forrige sesong. Her er 20-åringen i aksjon mot Bærum i Nadderudhallen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Emma Thowsen Harloff snittet på 12,2 poeng og var nummer 9 i scoringer i BLNO forrige sesong. Her er 20-åringen i aksjon mot Bærum i Nadderudhallen. FOTO: ERIK BERGLUND

– Vet hva vi går til

Bergen Elite har ikke hatt mye flyt før den nye sesongen. Tuva Andersen og Kristin Skåtun Hannestad prioritere jobb og skole, tre spillere er i militæret og flere sliter med skader.

– Vi er tynne og vi er svake. Akkurat nå antar jeg vi er det dårligste av de seks lagene, erkjenner Geir Bangstad, lagets trener gjennom sju av de ni sesongene siden Bergen Elite kom inn i Kvinneligaen i 2014/15.

– Der vi har vært konkurransedyktige tidligere og slått lag, skal vi nå slite med å spille jevnt med og slå noen. Jentene er forberedt på det, de fleste har vært med noen år og vi vet hva vi går til, sier treneren før helgens seriestart med bortekamper mot Asker Aliens og Ammerud.

 

Viktig duo borte

Med Tuva Andersen og Kristin Skåtun Hannestad ute har Bergen Elite mistet to av sine viktigste spillere, scorere og kontinuitetsbærere fra de siste sesongene. Samtidig er Hanna Nordtveit Sand, Maren Schütz og Lotte Horn alle i det militære og vil være litt til og fra og ikke alltid tilgjengelig til kamper.

Minst like ille er det at lagkapteinen og den beste rebounderen Rikke Sjumarken må starte sesongen på sidelinja, samtidig som også pointguard Ane Schanke-Næss har skadetrøbbel.

 

– I rehabilitering

– Rikke har inflammasjoner i beina, er i rehabilitering og vil være inaktiv i starten av sesongen. Ane sliter med ryggen. Vi ønsker jo å gi jentene en lengre karriere og de må tid til å bygge seg opp igjen.

– Men når Rikke er tilbake og Ane er fullt fit for fight, blir laget mer stabilt. Så jeg regner med at vi blir betydelig bedre i andre halvdel av sesongen, sier Bangstad.

 

Tilbake for fullt

Heldigvis er Emma Thowsen Harloff tilbake for fullt etter korsbåndskaden som holdt henne utenfor i halvannen sesong fra høsten 2019 til start i 2021/22. Den skuddsterke 20-åringen var Bergen Elites toppscorer forrige sesong med 12,2 poeng i snitt og nummer 9 i scoringer i BLNO.

Dessuten viste Sunniva Vik Pettersen (19) solid fremgang forrige sesong.

– Emma har hatt fin progresjon og Sunniva kom veldig sterkt i fjor. Ane (Schanke-Næss) kan jo til tider dominere på elitenivå og Maren (Schütz) skal nok spille mye, mens Hanna (Nordtveit Sand) har en mer uavklart militærsituasjon, forteller Bergen Elite-treneren.

Han gir trolig 17-årige Victoria Aas Minne plass i startfemmeren i helgens serieåpning.

– En energirik spiller med mye fart og stort potensial, sier Bangstad. 

 

– Aldri vært så tynne

Men han har få jenter på trening. Av de 11 i spillerstallen er tre i militæret og to-tre skadet. Det løser Bangstad ved å la BLNO-jentenes treninger «overlappe» med 1. divisjon menn, to ganger i uka. Det gir viktig matching.

– I antall har vi aldri vært så tynne, fastslår treneren.

– Men vi skal stille lag, forsikrer han – etter en sommer der både Tromsø Storm Ungdom og Midtbyen har forsvunnet fra ligaen.

– Det er viktig at BLNO kvinner beholder spillere og lag og at det er en allsidighet i den norske ligaen. Ikke alle er make og like, men norsk basket trenger gode miljøer og gode verdier.

 

– Hull i rekrutteringen

Bergen Elite har Hop, Loddefjord, Sandviken og Tertnes som samarbeidsklubber, men har fram til nå bare fått spillere fra Hop til BLNO-laget. Nå har det også stoppet opp.

– Vi lider av hullene som er i rekrutteringen innenfor basket. I Bergen er det nesten tomt for kull i 05-06-07-årgangene, delvis også 08. Først fra 09 begynner det å se lysere ut, sier Geir Bangstad.

Han ser fram til å få flere spillere skadefrie og tilbake på trening og i kamper.

– Vi skal spille mot lag med dype benker, og må klare å konservere nok energi til å ha krefter igjen mot slutten av kampene. Men klarer vi å holde energien, blir det ikke så tungt som det ser ut nå, tror Bergen Elite-treneren.

 

BERGEN ELITE

Trener: Geir Bangstad.

Assistenttrener: Sondre Lemme.

Spiller INN: Elena Marie Salvesen (Asker Aliens).

Spillere UT: Tuva Andersen og Kristin Skåtun Hannestad til jobb og studier.

 

SPILLERSTALL 2023/24:

3 Lucia Ruiz Galvan, 6 Rikke Lerøen Sjumarken, 7 Emma Thowsen Harloff, 9 Ane Schanke-Næss, 11 Christina Brevig Ørner, 12 Maren Eskeland Schütz, 15 Anne Charlotte Alnæs Horn, 16 Victoria Aas Minne, 20 Elena Marie Salvesen, 21 Hanna Nordtveit Sand, 28 Sunniva Vik Pettersen.

Sannsynlig starting-5: Schanke-Næss, Minne, Harloff, Pettersen, Sjumarken (Galvan).

Åpningskamp: Asker Aliens – Bergen Elite, Leikvollhallen lørdag 7. oktober kl. 14.30.