Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Sånne kamper vi behøver
Milovan Savic har kommet seg fri fra Torgrim Sommerfeldt og legger to av sine 26 poeng i kampen. Bak i bildet er Marin Mornar og Dante Thompson.
FOTO: ERIK BERGLUND
Milovan Savic har kommet seg fri fra Torgrim Sommerfeldt og legger to av sine 26 poeng i kampen. Bak i bildet er Marin Mornar og Dante Thompson. FOTO: ERIK BERGLUND

– Sånne kamper vi behøver

En serie av trepoengere i 4. periode ble avgjørende da Gimle stakk fra Kongsberg Miners i toppoppgjøret og skapte spenning før BLNO-innspurten. Miners-coach Åke Bärlin var ingen nedbrutt mann etterpå, han skrøt i stedet av intensiteten og nivået.

M Kongsberg Miners – Gimle 65-81

M Frøya – Ammerud 69-67

K Bergen Elite – Midtbyen 65-57 (OT)

– Det er sånne kamper vi behøver i ligaen, det sa jeg til Audun (Eskeland) etterpå, fortalte hjemmelagets svenske trener.

– Jeg vet det pågår en diskusjon om amerikanere og importer, men dette handler ikke om hvilke land spillerne kommer fra. Det handler om betalte spillere, om de er fra Norge eller Sverige eller Nederland eller amerikanere, her har vi masse bra spillere som også spiller på heltid. Da får vi en sånn kamp med en så bra intensitet, jeg har ikke sett noe bedre i ligaen i år.

– Selvfølgelig er det surt for oss at vi taper, men all heder til Gimle, det er dette som gjør klubb-basket så spennende, det er dette folk vil se, sa Bärlin.

– Jeg føler at den basketen som presteres i denne matchen ville vært bra i andre ligaer i Norden også, la han til.

 

Kjempet seg tilbake

Serielederne har Aly Hudgins ute med en strekk i leggen og Juan Ferrales på sidelinja i kanskje så mye som seks til åtte uker, etter kneskaden kapteinen og pointguarden pådro seg mot Tromsø Storm forrige helg.

Likevel ga de Gimle god match og var med i kampen helt til tidlig i fjerde periode. Miners ledet bare i åpningsminuttene og gjestene var foran med 9 poeng fire ganger (siste gang på 47-38) før Åke Bärlins menn kjempet seg innpå igjen.

Likevel følte Gimle at de hadde gode kort på hånden.

– Offensiven vår var ikke like bra fra start i dag som i går mot Oppsal, men vi hadde fullt fokus på forsvar i dag. At vi holder dem til 26 poeng ved pause er vi veldig fornøyd med, for vi visste at med én gang vi begynte å treffe litt og kunne spille samme forsvar, ville vi kunne ta en klarere ledelse, sa Mikkel Kolstad.

 

Våknet i tide

Etter å ha truffet 16 av 27 trepoengere mot Oppsal lørdag, åpnet Gimle med 5 av 20 i Kongsberghallen. Espen Fjærestad fikk det aldri til å stemme og gikk fra 7 av 11 i går til 0 av 4 – og fra 29 til 5 poeng.

Men andre spillere våknet i tide for de regjerende mestrene, akkurat da Kongsberg Miners hadde momentum og fikk kontakt.

William Lybæk satte en trepoenger for Miners til 50-51, og i neste angrep misset Gimle. Hjemmelaget tok returen, men klarte å miste ballen ut over linja. I stedet la Jørgen Odfjell inn treeren til 54-50 like før slutt i tredje periode.

Og nå hadde Gimle stilt inn skuddene.

Mikkel Kolstad la 60-54 og 63-56 og Dante Thompson 68-56 fra trepoengsland, det klarte ikke Miners å reise seg fra.

Med nye treere fra Thompson (76-57) og Kristoffer Gjerde Sætren (79-60) hadde gjestene senket 6 av sine siste 8 utenfor linja.

 

– Orket ikke mentalt

Xavier Green (30 poeng) og Marin Mornar (16 p) holdt Miners lenge i kampen, og spesielt Green utfordret og skapte mye trøbbel for Gimle-forsvaret. Green hadde også 11 returer, Mornar 7.

– Jeg gikk veldig tøft på noen av spillerne, og det første stedet man kjenner melkesyren er ikke i beina, men i hodet. Vi orket ikke helt mentalt, erkjente Åke Bärlin.

– Mye skulle gjennom Xavier (Green), han er sliten nå, men Odfjell fikk en tøff kamp mot ham. Og i tillegg er «X» en som holder det høye nivået defensivt hele tiden, presiserte Miners-treneren.

 

Finalelagene?

Søndagens duellanter styrer mot første- og andreplass i ligaen, og det er langt fra utenkelig at Kongsberg Miners og Gimle møtes i finaleserien i best-av-fem i april og mai også. Faktisk er det den mest sannsynlige finalen.

– Akkurat nå ser det jo sånn ut, og det ville blitt en fantastisk finaleserie, men vi skal ikke ta noe på forskudd, fastslår Bärlin.

Han har tro på at Kongsberg Miners kan holde førsteplassen, bli seriemestre og få hjemmebanefordel gjennom hele NM-sluttspillet. Gimle (17-5) har bare ett tap mer enn Miners (20-4), men serielederne er foran på innbyrdes oppgjør (2-1 etter seier i de to første møtene) og kan tillate seg å tape én kamp mer enn bergenserne i innspurten.

 

Lettere kampprogram?

Åke Bärlin peker på at Miners har et mer overkommelig kampprogram de neste ukene enn Gimle.

– Vi en «break» på ti dager nå før vi møter Oppsal og da regner vi med at Aly er tilbake igjen. Så har vi Bærum, Nidaros, Centrum, Ammerud og Asker, mens Gimle har igjen Fyllingen to ganger og Frøya, vanskelige kamper.

– Vi må gjøre jobben vår i de seks kampene som er igjen, men kan vi holde den intensiteten vi hadde mot Gimle i dag, bør jeg ikke være urolig mener han.

 

Savic ruvet

Milovan Savic førte an for Gimle og var toppkampens gigant med 26 poeng, 11 returer, 5 assists og solid skyting: 2 av 3 på trepoengere, 5 av 9 topoengere, 10 av 10 straffer.

Dante Thompson hadde 15 poeng, 9 returer og 3 av 3 på trepoengerne, mens Mikkel Kolstad styrte mye av angrepsspillet og endte med 17 poeng, 8 returer og 3 assists.

 – Vi vet jo at Kongsberg ikke har fullt lag nå og at Ferrales er veldig for dem, men Green ga oss en del problemer i dag, sa Kolstad.

 

– Bygge opp lagspillet

Han er ikke så opptatt av å se på tabellen og mulighetene til å ta seriemesterskapet og den viktige førsteplassen fra Gimle.

– Fokuset vårt nå må være å holde oss skadefrie og bygge opp lagspillet igjen fram mot playoff. Vi har hatt noen gode kamper nå og trekker i riktig retning, understreker landslagsguarden.

Gimle kan også se fram til å få tilbake Reidar Greve som var på jobbreise i USA denne helgen, og klubben venter på sesongdebuten til pointguard Lars Fredrik Espe, som har vært ute med kneskade siden i fjor sommer.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Gimle (65-81):

Kongsberg Miners: Xavier Green 30, Marin Mornar 16, William Lybæk 7, Torgrim Sommerfeldt 3, Simon Müller-Landsvik 3, Haakon Ullrich 2, Åke Swahn 2, Erik Lie Viken 2.

Gimle: Milovan Savic 26, Mikkel Kolstad 17, Dante Thompson 15, Jørgen Odfjell 12, Espen Fjærestad 5, Kristoffer Gjerde Sætren 4, Morten Osland 2.

 

 

Whites 3-poenger avgjorde for Frøya

Frøya måtte spille uten toppscorer John Knight etter disk-foulen han ble idømt mot Fyllingen onsdag, men revansjerte likevel forrige helgs tap mot Ammerud.

Avgjørelsen falt ikke før i sluttsekundene:

Ammerud ledet 67-66 da Skyler White senket en trepoenger med 6 sekunder igjen på tavla og sikret Frøya seieren, 69-67. Ammerud rakk å komme seg opp til en avslutning som kunne gitt ekstraomgang, men bommet.

 

23-1-run

Det svingte i scoren i Frøya Arena. Gjestene åpnet klart best og ledet 25-11 mot slutten av første periode, men i løpet av ti minutter vant Frøya 23-1 (!) og snudde kampen. Andreperioden endte 18-4 i hjemmelagets favør og pauseresultatet var 34-29 før Ammerud snudde til ledelse 53-48 før fjerdeperioden og hadde 64-58 med under 3 minutter igjen å spille.

Da la Jørgen Lamo to raske trepoengere og Bryan Battle også én for Ammerud før Nikola Roso satte to straffer og reduserte til 66-67.

Så misset gjestene i sitt angrep før Skyler White fikk inn matchvinnerscoringen.

DeAngelo Stewart var Frøyas og banens ledende spiller og endte på 21 poeng og 12 returer. 19-årige Jørgen Lamo satte alle sine 4 trepoengere og var sentral da hjemmelaget snudde kampen, Skyler White traff 4 av 6.

Bryan Battle var Ammeruds mest effektive med 16 poeng, 6 returer, 5 steals og 4 assists.   

 

Poengscorere Frøya – Ammerud (69-67):

Frøya: DeAngelo Stewart 21, Jørgen Lamo 16, Skyler White 15, Nikola Roso 8, Burak Kizilirmak 4, Kim-Abdou Ndow 2, Stefanos Makariadis 2, Christopher J. Dalland 1.

Ammerud: Xavier Sewell 19, Bryan Battle 16, Andreas X. Isaksen 10, Mustapha Dibba 9, Jonatan Hjelseth Mæhlum 8, Miilah Kombat 3, Orji Okoroafor 2.

 

Overtime-seier for Bergen Elite

Bergen Elite fulgte opp sin sterke seier over Bærum forrige helg (48-46) med å slå Midtbyen etter en ny, nervepirrende kamp i Amalie Skram-hallen.

En 12-0-run i andre periode sendte Midtbyen opp i 14 poengs ledelse (36-22) før hjemmelaget begynte sin opphenting.

Bergen Elite kom innpå til 44-45 før gjestene fra Trondheim stakk litt fra igjen, men fra 45-51 kom de tre scoringene som sikret Geir Bangstads jenter ekstraomgang. Emma Thowsen Harloff og Rikke Sjumarken la inn hver sin topoenger før Harloff iskaldt la to straffer og utlignet til 51-51.

Tuva Andersen ga Bergen Elite 53-51 og overtaket i overtime, og avgjørelsen falt da Emma Thowsen Harloff satte inn 55-52 før Ane Schanke-Næss senket en trepoenger til 58-52. Det greide ikke Midtbyen å svare på, og dermed tok Bergen Elite den første seieren over Trondheimslaget denne sesongen etter å ha tapt de tre foregående.

Midtbyen gikk på sitt femte strake tap siden Henriette Höfermann dro tilbake til Tyskland og Bundesliga-laget Alba Berlin etter en halv sesong i BLNO. Höfermann hadde 22, 27 og 19 poeng i de tre første kampene mot Bergen Elite.

Tuva Andersen var mestscorende med 21 poeng og hadde 8 returer og 4 assists for hjemmelaget, mens Ane Schanke-Næss var mest effektiv og endte på 10 poeng, 15 returer (!) og 3 steals.

Emma Thowsen Harloff leverte også en double-double med 15 poeng og 12 returer.

Dominique Leonidas var Midtbyens ledende spiller med 20 poeng, 10 steals og 4 assists. Ulrikke Bentsen hadde 17 poeng, Ingeborg Nævdal Gundersen 15 returer og Nina Nyegaarden 8 poeng, 8 returer, 5 steals og 4 assists.

 

Poengscorere Bergen Elite – Midtbyen (65-57):

Bergen Elite: Tuva Andersen 21, Emma Thowsen Harloff 15, Kristin Skåtun Hannestad 12, Ane Schanke-Næss 10, Christina Brevig Ørner 3, Rikke Sjumarken 2, Sunniva Vik Pettersen 2.

Midtbyen: Dominique Leonidas 20, Ulrikke Bentsen 17, Maja Kristine Osmundsvåg 9, Nina Nyegaarden 8, Ingeborg Nævdal Gundersen 3.